1970-1980 arası Türk Filmlerinde Kullanılan Yerli Albümler

1970-1980 arası Türk Filmlerinde Kullanılan Yerli Albümler

1970’li yıllar 60’lı yılların ikinci yarısında başlayan arayışların olgunlaşma dönemiydi. Özellikle Anadolu Pop akımının gücü müzik dünyasında kendini hissettirirken akımın öncü isimlerinden Cahit Berkay 1970’li yılların ortalarından itibaren Yeşilçam’ın en başarılı film müziği bestecilerinden biri olarakta ismini duyuracaktı.

1973 Dünya Petrol Krizine değin üretimi oldukça ekonomik olan plak piyasası çeşitli alanlarda farklı denemelerde bulunmak isteyen müzisyenlerinde dinleyiciyle buluşabilmesine imkan vermekteydi. Böylece öncelikle Anadolu Pop başta olmak üzere dünyada çeşitli dallara ayrılmaya başlayan Rock müzik türevleride ilgili müzisyenlerin bu alanda yaptığı eserlerle kayıt altına alınmaktaydı.

1974 yılı ise Türkiye Cumhuriyeti tarihine Kıbrıs Barış Harekatı ve ardından uygulanmaya başlayan ambargo ile geçmişti. Bu iki önemli gelişimin beraberinde kökeni 1960’lı yılların sonuna dayanan televizyonculuk ve tabii ki bu alanın amiral gemisi TRT‘de ağırlığını hissettirmeye başlamıştı.

Televizyonun aktif bir şekilde hanelere ulaşmaya başlaması ile beraber pek çoğu Anadolu Pop konusunda uzmanlaşmış müzisyenlerin televizyon yayınları esnasında verilen ara bölümlerde kullanılmak üzere yapmış oldukları bestelerden oluşan Ara Müzikleri de izleyici ve dinleyicilerin zihinlerine kazınıyordu.

Yeşilçam ise 1960’lı yılların ortalarına kadar izlediği belirli bir çıta ve üzerinde tutulmaya özen gösterilerek yaptığı üretimi 1970’li yılların başından itibaren bütçe sorunları ve siyasi ortamın beraberinde iyice zorlaşan sansür mekanizması denetlemeleri sebebiyle biraz daha alt bir seviyeye indirgemekteydi. Bu noktada film müziklerinin üretiminde Nedim Otyam ve Metin Bükey gibi önemli müzik insanlarına filme özel beste sipariş etmekten stok müzik kullanımına doğru bir değişim yaşanmaktaydı.

Stoktan müzik kullanımı yurtdışından elde edilen film müziği plaklarının ses stüdyolarının arşivine eklenerek montaj esnasında filmin sahnelerine uygun şekilde serpiştirilmesi yöntemiydi. Bununla beraber sadece yabancı plaklar için değil dönemin popüler yerli 45’likleri veya fon müziği olarak tasarlanmış albümleride (TRT Ara Müzikleri) gibi bu kullanım sisteminin birer parçasıydı.

1970-1980 arası Türk Filmlerinde Kullanılan Yerli Albümler

1970’li yılların ikinci yarısından itibaren gücünü hissettirmeye başlayan ve 1980’li yıllarla beraber Türk müzik piyasasının vazgeçilmez bir tarzı haline gelecek olan Arabesk Müzikte serbest çalışmalardan sıyrılarak sadece bu türde eserlerle dinleyiciyle buluşan ilk yıldızlarını oluşturmaya başlamıştı. Daha sonra Şarkıcı Filmleri Furyası olarak anılacak olan yaklaşık 10 yıllık bu dönem, başrolü oynayan şarkıcının popülaritesini elde ettiği şarkının üzerine kurgulanmış filmlerden oluşmaktaydı.

Sadece parça odaklı olarak yapılmış filmler daha önce Türkücü Filmleri olarak çeşitli eserler vermiş olsada bir devir olarak en yoğun üretim özellikle Arabesk müzik üzerine yapılmıştı.

Filmlerde stok olarak kullanılan parçalardan hareketle Türk Filmlerinde özellikle 1970 – 1980 arası dönemde kullanılan yerli albümler içerisinde en çok dikkat çekenleri bestecileri ve albüm isimleriyle beraber şu şekildedir. (Bu listeyi yorumlarınızla detaylandırabiliriz.)

Osman Ismen Orkestrası – DISKOMATIK KATIBIM LP

Osman Ismen Orkestrası – DISKO MADIMAK LP

Zafer Dilek – OYUN HAVALARI LP

Zafer Dilek ve Arif Sağ – DIMBILLI 45 lik

Timur Selcuk – TIMUR SELCUK ORKESTRASI LP

Esin Engin – OYUN HAVALARI LP

Mogollar – ANADOLU POP LP

Mogollar – DUM TEK LP

Erkin Koray – Elektronik Türküler LP

Okay Temiz – DENIZALTI RUZGARLARI 45 lik

Okay Temiz – TV ARA MUZIGI LP

Okay Temiz – ZIKIR LP

TRT Ara Müzikleri 1. ve 2. LP

1970-1980 arası Türk Filmlerinde Kullanılan Yerli Albümler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir