Devlet, mafya, siyaset: Filler ve Çimen

Filler ve Çimen

3 Kasım 1996’da Kuşadası’dan yola çıkan ve Kemalettin Eröge Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ’ın kullandığı Mercedes, Balıkesir’in Susurluk’taki “Havaalanı” mevkiinde bir kamyonla çarpışır.

Kazada, Mercedes’i kullanan Hüseyin Kocadağ, üzerinde “Mehmet Özbay” sahte kimliği bulunan, kırmızı bültenle aranan katliam sanığı Abdullah Çatlı ve “Melahat Özbay” sahte kimlikli, sevgilisi Gonca Us ölür, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtulur.

Bu kaza ile uzun süredir bilinen deriniyle, sığıyla yaşanan devlet, mafya, siyaset ilişkisi iyiden iyiye açığa çıkar. Kazadan yaralı olarak kurtarılan ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alınan DYP’li Bucak olaydan 12 gün sonra bir gece yarısı hastaneden kaçırılırcasına taburcu edilir. Uzun süre basınla görüşmeyen Bucak, ilk yaptığı açıklamada arabada bulunan silahların kendisine ve adamlarına ait olduğunu söyler.

26 Kasım 1996’da çalışmalarına RP’li Mehmet Elkatmış başkanlığında başlayan TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu, olayla ilgili birçok kişinin ifadesine başvurur. 1 Şubat 1997’de sol önderliğinde kitlesel protesto eylemleri başlatıldı. “Sürekli Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık” adı verilen eylemlerde, Susurluk kazasıyla ortaya çıkan derin ve kirli ilişkilerin her yönüyle aydınlatılması için her gece saat 21.00’de halk evindeki ışıkları açıp kapamaya başlar. Kitlelerin değişim isteği, postmodern darbeye karşı tutum alabilen bir solun olmadığı bir ortamda, kendilerine beklenen değişimi vadeden AKP’yi iktidara taşır.

Devlet, mafya, siyaset: Filler ve Çimen

’90’lı yıllar böyle geçerken yaşanan bu karanlık ve kirli ilişkiler sinemaya da yansır. Derviş Zaim 1996 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi Tabutta Röveşata’dan sonra 2000 yılında da “Para ve çıkar uğruna çevrilen dolapları, devlet içindeki mafyalaşmayı, yozlaşan insan ilişkilerini” cesurca masaya yatıran, önemli filmi Filler ve Çimen filmini çeker.

Filler ve Çimen

Devlet Bakanı Aziz Bebek istihbarat teşkilatı tarafından takip edilmekte ve istifa etmesi için teşkilat tarafından kendisine şantaj yapılmaktadır. Bunun üzerine Bakan daha önceden de iş yaptığı Camoka adındaki, ülke çapında aranan tetikçiyle anlaşarak, kendisine gelen istihbarat görevlisini öldürtür ve arabasına uyuşturucuyla birlikte İstihbarat Teşkilatı Başkanı Egemen Terzioğlu’nun yurt dışında Kürt terörist gruplarıyla görüşürken çekilmiş olan fotoğraflarını koydurtur. Ertesi gün haber tüm medya kuruluşlarının gündemine oturur.

Uluslararası bir maratoncu olan Havva ise, erkek kardeşi ile birlikte yaşayan genç bir kızdır. Kardeşi doğuda askerliğini yaparken bir mayına basıp sakat kalmıştır ve acil tıbbi yardıma ihtiyacı vardır. Tek ümidi Avrasya Maratonu’nu kazanmak ve verilen para ödülünü kardeşinin hastane masrafları için kullanmaktır.

Devlet, mafya, siyaset: Filler ve Çimen

Lüks bir otel bu zorlu mücadelesi sırasında Havva’ya yiyecek yardımında bulunarak destek sağlar. Ancak otel sahibinin geleceği tehdit altındadır. Mafya, oteli ve gazinosunu değerinin epey altında bir rakama satın almak ister. Otel Sahibi Ali Bey oteli almak isteyen ünlü Uyuşturucu Patronu Sabit’in teklifini geri çevirince işler karışmaya başlar. Otel sahibi Sabit’in adamları tarafından öldürülür ve Havva olanları görerek polise bildirir. Sabit para karşılığında suçu üstlenmesi için iki adam bulur ve bu iki adam karakola alınarak konuşmaları için uzun süre işkence görürler. Suçu üstlenen adamlardan birisi tesadüfen Camoka’ya tıpatıp benzemektedir. Bunu fark eden komiser hemen istihbarat başkanına giderek haber verir.

Havva ağabeyinin tedavisi için gerekli olan parayı bulabilmek amacıyla, Spor ve Bölge müdürlüğüne giderek yardım ister; ancak müdür bey bunun için yukardan bir bakanın onayı gerektiğini söyleyerek Havva için Bakan Aziz Bebek’ten randevu alır.

Devlet, mafya, siyaset: Filler ve Çimen

Sabit otel ile gazinoyu almak için ısrarlıdır ve Camoka’ya para vererek otel sahibinin oğlunu korkutmasını ister; fakat Camoka otele giderek uygun bir fiyat karşılığında, onları koruyabileceğini söyler. Sabit’in adamları da sürekli oteli gözlemektedirler ve birkaç gün sonra otel adamlar tarafından kurşunlanır. Bu arada Sabit, uyuşturucudan kazandığı paranın bir kısmını sus payı olarak Aziz Bebek’e dolaylı yoldan ama düzenli olarak yollamaktadır. Ancak son bir ayın parası bakana ulaşmaz; çünkü Camoka Sabit’ten aldığı parayı uyuşturucu işi için kendisi kullanır. Haracını alamayan Bakanın Sabit’i uyarmasıyla işler karışır ve Bakan Sabit’le Camoka’yı yüzleştirmeye karar verir. Bütün bu karmaşa Bakanla Havva’nın randevusunun olduğu güne denk gelince Havva Bakanla görüşemez.

Sabit olan bitenler üstüne kendisine oyun oynandığını düşünerek istihbarat başkanının yanına giderek her şeyi anlatır ve bakanı tuzağa düşürmek için ortak bir plan hazırlarlar.

Diğer taraftan otelin yeni sahibi Devrim ve arkadaşı ne mafyayı ne de Camoka’yı işe sokmak isterler. Bunun üzerine oteli ve kendilerini korumak için yasa dışı bir örgütle anlaşırlar. Ancak teröristler sadece oteli korumak için gelmemişlerdir, bir yandan da etrafı araştırarak bomba konacak yerleri tespit etmeye başlarlar. Teröristler bir süre keşif yaptıktan sonra askerlerin yoğunlukta olduğu bir çay bahçesini havaya uçururlar. Olayı duyan Devrim örgüt lideri ile kavga eder ve dayak yer. Devrimi otelin koridorunda gören Havva hemen polise haber verir; fakat bu durum işleri iyice karıştırır. Devrim birkaç gün ortadan kaybolmak zorundadır. Havva, devlet, mafya, çete ve istihbarat teşkilatının kirli ilişkilerinin arasında sıkışmışken kendisine güç veren şeylerden biri de otel sahibinin oğluna duyduğu aşktır. Bu yüzden onu kendi evine götürür ve yardım etmek ister. Teröristler polis tarafından yakalanır ve liderleri de ölü olarak ele geçirilir. Ancak polis her yerde Otel Sahibi Devrim’i aramaktadır. Devrim pasaportunu almak için Havva’yla birlikte kendi evine gider. Polis arabada bekleyen Devrim’i ve içeri pasaport almaya giden Havva’yı yakalar, ayrıca ağabeyi de karakola getirilmiştir.

Bu sırada Sabit Camoka tarafından öldürülür; ancak Sabit öldürülmeden önce Bakan Aziz Bebek’in kendisinden rüşvet aldığını ve sonrada kendisini tehdit etmeye başladığını anlattığı bir video kaset doldurmuştur. Aynı anda Camoka da istihbarat tarafından yakalanmıştır. Ancak istihbarat teşkilatı başkanı da Camoka’yı kendi adamı olması için ikna etmeye çalışır. Yapılan anlaşma sonucunda, Camoka’ya çok benzeyen ve karakolda tutulan kişi öldürülerek, basına uzun süredir aranan Tetikçi Camoka ölü olarak ele geçirildi şeklinde haber verilmiştir. Bu olayın ardından tekrar kaldığı yata dönen tetikçi Bakanı arayarak yata çağırır; fakat bakan ertesi gün yatta ölü olarak bulunur. Havva serbest bırakılmış ve büyük umutlarla beklediği Avrasya Maratonu’nun günü gelmiştir; ancak katılması için artık bir neden kalmamıştır. Çünkü ağabeyi ölmüştür.

Fotolar şuradan alınmıştır:
www.derviszaim.com/filler-ve-cimen-fotogaleri/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir