Ülkü Erakalın – Kadehler Öper Seni (1981)

Kısa bir süre önce yönetmen Ülkü Erakalın’ın müziğe dönüş macerasından bahsetmiştik sizlere Sinematik Yeşilçam sayfalarında. Bu kez, Ülkü Erakalın’ın yazıda bahsi geçen Kadehler Öper Seni (1981) isimli tek albümünden bahsedeceğim ve bu albümde okuduğu bir şarkıyı siz değerli okuyucularımızla paylaşacağım. Umarım hoşunuza gider ve güzel bir keşif olur sizler için.

Albüm Yayınlandığında Çıkan Gazete Haberi

Sinema çalışmalarına ara veren Erakalın, yakın dostlarının desteğiyle 1979 yılında müzik çalışmalarına tekrar başlamıştı. Güzin Özipek‘in Bodrum’daki mekanı Ağıl‘da sahne alarak ilk aşkına dönen ünlü yönetmen, takvimler 1981 yılını gösterdiğinde bir süredir üzerinde çalıştığı albümünü (Kadehler Öper Seni – Göksoy Plak / LP 008) çıkararak müzisyen kimliğini taçlandırmıştı. Stüdyo Ankara‘da kaydedilen 12 şarkının orkestrasyonu ve düzenlemeleri Ümit Eroğlu tarafından yapılmıştı.

Ülkü Erakalın, albüm kapağında projenin çıkış hikayesini özetleyerek, yapımda emeği geçenlere teşekkürlerini sunmuş: Yaşamımda yeri ve dostluğu büyük olan bir sevdiğimle* söyleşirken, çok sıkıldığım ve içimde bir boşluk duyduğum söz konusu olmuştu… Dostum ”-Yıllarca müzikle uğraştın, üzüntü ve yalnızlığını neden şarkılara dökmüyorsun?… değişiyle 1980 yılında beste çalışmalarıma başladım…

Tam bir yılda tamamladığım elinizdeki ilk uzun çalarıma neden olan ”O DOSTUMA”, şiirlerini bana armağan eden arkadaşlarıma, bestelerime ulaşılmaz müzik bilgisiyle değer katan usta aranjör ÜMİT EROĞLU’na, teknisyen arkadaşım GÖKSAN ARMAN’a ve bu ilk uzun çalarımı sizlere sunan değerli yapımcı Göksoy Plak Sahibi KAMİL GÖK’e teşekkür ederim.

Duygularımı ve yalnızlığımı döktüğüm bu şarkılarım, içimdeki dünyamı aydınlatamadı henüz…

Dilerim ki siz dinleyenlerime ”MUTLULUK VE IŞIK” saçsın…

Ülkü Erakalın - Kadehler Öper Seni (1981)

Albümdeki eserlerin künyesi şu şekilde:

Masam Bomboş (Söz: Doğan Aşkıner)

Yıllar Yılı Sürecek (Söz: Adalet Ayhan)

Zincir Vursalar (Söz: Aysel Gürel)

Oy Oy (Söz: Enver Çokgör)

Yalan Da Olsa (Söz: Gülriz Sururi)

Kalbe Biletle Girilmez (Söz: Aysel Gürel)

Dönme İstemiyorum (Söz: Gönül Şen)

İşin Aslı (Söz: Gülriz Sururi)

Kadehler Öper Seni (Söz: Aysel Gürel)

Kitabımdan Sildim Seni(Söz: Aysel Gürel)

Korkmuyorum Artık Senden (Söz: Ülkü Erakalın)

Bir Adam Vardı (Söz: Nejat Uygur)

Albüme ismini veren eser: Kadehler Öper Seni

Uzunçalar ve kaset formatında piyasaya sürülen albümde piyano ve keman‘ın ön planda olduğunu görüyoruz. Gitarla kemanın seviştiği romantik şarkı; Yıllar Yılı Sürecek, sevmekten yılmayan bir aşığın feryadı; Zincir Vursalar, teselli bekleyen, umut dolu; Yalan da Olsa ilk dinleyişte akıllarda kalıyor. Kalbe Biletle Girilmez‘in sözlerini yazan Aysel Gürel, Erakalın’ın sinemacı kimliğine selam yolluyor:

Sinema’ya gider gibi kalbe biletle girilmez

Aşk bir film değil dostum bir saatte seyredilmez

Tüm şarkı sözlerini besteleyen Erakalın, Korkmuyorum Artık Senden‘e söz yazarı olarak da imzasını atmış:

Ben sensiz de yaşarmışım

Sensiz dünyada varmışım

Köle değil insanmışım

Köle değil insanmışım

Korkmuyorum, korkmuyorum

Korkmuyorum artık senden

Kırdım zincirlerimi

Korkmuyorum artık senden

Ben boş yere ağlamışım

Boş kadere aldanmışım

Köle değil insanmışım

Köle değil insanmışım

Korkmuyorum, korkmuyorum

Korkmuyorum artık senden

Kırdım zincirlerimi

Korkmuyorum artık senden

Ülkü Erakalın - Kadehler Öper Seni (1981) - Sinematik Yeşilçam İçin Hazırlayan: Sabahattin Bilgiç

Albümün kapanış şarkısı – Nejat Uygur’un hediyesi ‘‘Bir Adam Vardı” yı atlamayalım. Uygur’un aslında kendisinden bahsettiği dramatik sözler, nota kağıdına eklediği kanto’ya meyleden neşeli melodilerle öpüşünce, usta’nın tiyatro oyunlarının perde açılış müziği de ortaya çıkmış oluyordu. Şarkıyı hatırlayan okuyucularımız olacaktır:

Kırmızı burunlu, kocaman pabuçlu bir adam vardı

Herkesi güldürürdü, o hep ağlardı…

Yönetmen kimliği ile tanınan komple bir sanatçının, şarkı söylediği bu cesur denemeyi pop müzik tarihimizdeki tek örnek olarak değerlendirmemiz yanlış olmayacaktır. Dönemin yükselen trendleri Arabesk ve Taverna’ya meyletmeyen albüm vadedildiği gibi Mutluluk ve Işık saçıyor, şarkılar yağ gibi akıp giderken kulaklarda hoş tatlar bırakıyor. Benim kişisel favorilerim; Yıllar Yılı Sürecek, Kadehler Öper Seni ve Erakalın’ın vokal performansını çok başarılı bulduğum; Oy Oy.

Darbe sonrası dönemde arada kaynayan onlarca güzel albümden biri olan bu duygu dolu ve melankolik albümü keşfetmek, siz değerli müziksever okuyuculara kalıyor. Bu ilginç deneyimin her anının tadını çıkarabilmeniz dileğiyle.

*Yazımızın ilk bölümünde detayları yönetmenin kaleminden aktarmıştık.

Ülkü Erakalın – Kadehler Öper Seni (1981) – Sinematik Yeşilçam İçin Hazırlayan: Sabahattin Bilgiç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir