Yeşilçam’ın Zoom Faciaları

Bir terim olarak ZOOM, fotoğrafçılıkta nesnelerin yakınlaştırılması olarak geçmektedir. Elbette ki sinemada temelinde edebiyatı resimlerle kuran bir sanat olarak fotoğrafçılığın temel ilkelerinden faydalanmaktadır.

Varoluşunun temelinde fantastik bir yapıya sahip Yeşilçam’ın fotoğrafçılık kurallarını kendi usulünce ürünlerine adapte edişide araştırmacılar için yepyeni bir fantastik yolculuk anlamına gelmektedir. Cüneyt Arkın ve Çetin Inanç ortaklığında Kunt Tulgar‘ın başarılı kolajlarıyla büyük kısmı stüdyoda kotarılmış ÖLÜM SAVAŞÇISI filmi bu yolculuklar içerisinde terimler, kurallar ve yeniden yaratılmış kavramlar açısından zengin öğeler içeren bir zirve noktasıdır.

 
Özellikle Amerikan trash film takipçilerince filme yakıştırılan TURKISH EVIL DEAD isminin çıkış noktası filmde metamorfoza uğrayıp ölüp dirilen üçüncü boyuttan gelen canavar (vede karateci) mahluklar kadar, terim olarak Evil Dead filminde kullanılan İtalyan Giallo’ları benzeri yakın plan ve zoom çekimlerden kaynaklanmaktadır.

Yeşilçam’a bu çeşitte zoom ve yakın planlarda insan duygusallığını verme çabası içerisinde olan resimlemeleri armağan eden kişi ise şüphesiz Sergio Leone. Yönetmenin filmlerinin dünyayı kasıp kavurduğu dönemde Türkiyedeki takipçilerince de tarzının vazgeçilmezi öğelerinin uygulanması şaşırılacak bir durum değil.

Ancak Leone’nin detayların altını çizerek pekiştirmek amacıyla kullandığı tekniklerin Yeşilçam’da ki fütursuz kullanımları kimi zaman üzerine bir tez çalışması yapılması gereken çözümsüzlükleride beraberinde getirmektedir.

Bizlerde Yeşilçamın Zoom Faciaları üzerine yolculuğumuza Zerrin Egeliler ve Tarık Şimşeğin başrollerini paylaştığı ÇILDIRTAN KADIN filminden iki ve Emel Tümer’in yük tankeri içinde saklanan Cüneyt Arkın’ı baştan çıkartmak amacıyla ÇÖL filminde dansını sergilediği sahneyle başlıyoruz.

Dersimizin konusu:

Kaynananın çıldırttığı esas oğlanın psikolojik olarak delirmesi nasıl resimlendirilmelidir?

Küt küt yakınlaşan obje çocuk değil de kadının kalbimidir?

Tanker fetişizmi ??

Videoyu izlemek için indirmeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki Yesilcam Zoom linkine tıklayınız ve açılan sayfadan aynı

isimli yazıya basarak indiriniz:

Yesilcam Zoom

Yazan: Gökay GELGEC – Yojimbooo

 

4 thoughts on “Yeşilçam’ın Zoom Faciaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir