Değerli sanatçı Kudret Şandra vefat etti

Yeşilçam'dan Kabe'ye Kudret Şandra

Bir süredir kendini sahneden çekmiş olan sanatçı için Yeşilçam’ın Göbek attıran adamı olarak da bilinen usta oyuncu Kudret Şandra’nın 2 gün önce vefat etti haberleri yayınlandı. Şeker hastalığı ve kalp yetmezliği ile mücadele eden Şandra son yolculuğuna sessiz sedasız uğurlandı.

Yeşilçam oyuncularına verdiği duruş ve dans dersleriyle bilinen özellikle de bir dönem yeşilçam yıldızlarının göbek dansı dersi aldığı isim olarak haberleri yapılan Kudret Şandra 88 yaşında 09 Ocak’ta hayata veda etti.

Paylaşılan haberlere göre son zamanlarda sanatçı dostlarının pek aramadığı Kudret Şandra 10 Ocak Cuma günü Maltepe Kılavuz Çayırı Camii’nde ikindi namazını takiben kılınan cenaze namazının ardından Kurtköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kudret Şandra

Internette dolaşan bazı bilgiler yanlış olduğu için yeniden düzenledik özeti. TSA’ya göre 22 filmde yer alan sanatçı için 50 film yazılmış ve kitabından bahsedilmemişti

Kudret Şandra Kimdir?

12 Aralık 1932 tarihinde İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Kudret Şandra, ilk dans dersini Emine Adalet Pee’den almış ve 16 yaşlarında sahneye çıkmıştır.

1948’de Vedat Örfi Bengü’nün çevirdiği ‘Çıldıran Baba’ filminde başrol oynayarak sinemaya da girmiş ve bugüne kadar 33 filmde rol almış, beste yapmış ve plak doldurmuştur.

Avrupa hayatını Türkiye’de yayan Yeşilçam’da yerleşmiş, oryantal dansların hocası olmuş, pek çok şarkıcıya, dansöze, türkücüye, mankene, güzellik kraliçesine, film ve pavyon artistine danslar öğretmiş onları şöhret yapmıştır.

Yerli ve yabancı artistlere ve meraklılara dans öğrettiği için ünü dünyaya yayılmış: ”Dünyaya göbek attıran adam” diye isim yapmıştır.

Kudret Şandra 46 yaşına geldiğinde tövbekar olup hacca gidip sakal da bırakmıştır.

Yazdığı kitap olan Yeşilçam’dan Kabe’ye kitabı ile avrupalılaşan ünlü bir Türk’ün öze dönüşünü gerçek olaylarla anlatmakta olduğunu söylemişti…

Dans hocası olarak da bilinen Şandra’nın dans öğrettiği kişiler arasında Ayhan Işık, Filiz Akın, Türkan Şoray, Nazan Şoray, Fatma Girik, Leyla Sayar ve Suzan Avcı gibi çok sayıda isim bulunuyor.

Oynadığı önemli filmler:

Bitirim Kemal (1973), Kaplan Kadın Dehşet Adası (1972), Mini Etekli Kızlar (1969), Benim De Kalbim Var (1968), Avanta Kemal Torpido Yılmaza Karşı (1968), Azize (1968), Can Pazarı (1968), Kader Bağı (1967), Seher Vakti (1966), Ateş Gibi Kadın (1965), Şoför Nebahat Bizde Kabahat (1965), Dişi Örümcek (1964), Kadın Berberi (1964), Çıldıran Baba (1948)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir