Haber: Münir Özkul Gecesi

667015038408

Türk sinemasının en önemli ruhlarından birisidir Münir Özkul. Bu diğer birçok değerli ismi bir kenara atmak değildir ancak Türk sinemasının macerasını incelemeye başladığım zaman karşımıza hemen Münir Özkul çıkar. Bizim filmlerimizde başrol oyuncuları fiyakalıdır ama o filme her zaman ruh veren bir rol vardır. Karakter rolleri desekte bazı filmlerde artık olmazlarıdır birçok filmde bazı kötü adamlar olmazsa o filmler için yarım kalmış diyebiliriz. Hulusi Kentmen, Erol Taş, Adile Naşit, Kadir Savun, Hüseyin Peyda, Munir Özkul ve isimleri aklıma gelmeyen birçok isim yeşilçama ruh vermişlerdir. 1998 gibi çok geç sayılabilecek bir yılda devlet sanatçöısı ünvanı verilen Munir Özkul onlar vermeden çok daha önce Devlet sanatçısı ünvanını zaten almıştı. Belkide farkında olmadan hepimizin eğitiminde birşeyler kazandırmış Munir Özkul için düzenlenen gece bence oldukça anlamlı.

Kaybettiğimiz ruhlarımız adına da böyle çalışmaların her yıl yapılabilmesi dileği ile…

Haber:

İstanbul’da, Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinlikleri kapsamında önceki akşam Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde “Münir Özkul Gecesi” düzenlendi. Özkul doktorun tavsiyesiyle geceye katılmadı.
Özkul’u anlattılar Türk Sineması’na ismini Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hoca’sı olarak yazdıran Özkul’un gecesinde Erol Günaydın, sanatçının kızı Güner Özkul, Halit Akçatepe, Mert Baykal, Sırrı Gültekin, Ülkü Erakalın ve Üstün Akmen konuklara Özkul’u anlattı.
Gecede Özkul’un filmlerinden kesitler ve dostlarının görüşlerinin yer aldığı film izlendi. Ülkü Erakalın piyanoda “Bir Şarkısın Sen”i yorumladı.
Tanıtım Haberi:
İSTANBUL – Filmsan tarafından hazırlatılan Münir Özkul filminin galasının da gerçekleştirileceği etkinlikte; tiyatro ve sinemanın usta aktörü Özkul’u, dostları ve çalışma arkadaşları anlatacak. Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen, Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve yöneteceği geceyi Gülsen Tuncer sunacak. Münir Özkul’un da katılacağı gece, saat 20.00’de Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) yapılacak.

Ayşen Gruda, Erol Günaydın, sanatçının kızı Güner Özkul, Halit Akçatepe, Mert Baykal, gençlik arkadaşlarından Murat Somay, Sezer Sezin, Sırrı Gültekin, Suna Selen ve Üstün Akmen de Münir Özkul ile ilgili duygu ve düşüncelerini, sanatçıyla yaşadıkları anıları seyircilerle paylaşacak.

“MAHMUT HOCA” İÇİN ÖZEL BÖLÜM
“Ustalara Saygı”da sanatçının unutulmaz karakteri “Mahmut Hoca” için de özel bir bölüm gerçekleştirilecek. “Hababam Sınıfı”nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz duygularını aktarırken, Ülkü Erakalın da Münir Özkul ile ilgili konuşmasını “Hababam”dan şarkılarla süsleyecek. Ayrıca, gecenin seyircilerine, Çınar Yayınları’nın “Hababam Sınıfı” romanının 50. yılı nedeniyle hazırladığı belgeselin CD’si de dağıtılacak.

Melih Cevdet Anday Sahnesi’nin fuayesinde Münir Özkul filmlerinin afişlerinden hazırlanan bir serginin de gezilebileceği gece, sanatçıya anı plaketinin sunulmasının ardından düzenlenecek kokteyl ile sona erecek.

MÜNİR ÖZKUL
Münir Özkul, (d. 15 Ağustos 1925, İstanbul). Türk sinema ve tiyatro sanatçısı.
İstanbul (Erkek) Lisesi Mezunu, Sanat hayatına Bakırköy Halkevi’nde tiyatro ile başladı. İstanbul ve Ankara’da Devlet tiyatroları ve İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun oyunlarında rol aldı. Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyarolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla görev aldı. Rol aldığı Fareler ve İnsanlar adlı oyunun yönetmeni Muhsin Ertuğrul ile tanıştı.

Ancak 1950’lerden itibaren rol almaya başladığı sinema filmleri ile asıl ününü kazandı. Özellikle 1970’lerin kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez’in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam Sınıfı serisindeki tatlı-sert okul müdürü Kel Mahmut tiplemesi oldu. 400’e yakın filmde rol aldı. Adile Naşit’le beraber oynadığı filmlerle Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden oldu.

İlk dönem filmlerinden önemli olarak Edi ile Büdü, Halıcı Kız, Kalbimin Şarkısı, Miras Uğruna, Balıkçı Güzeli; daha sonraki dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmleri arasında Neşeli Günler, Gülen Yüzler, Gırgıriye, Görgüsüzler,Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi sayılabilir. Münir Özkul, 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde görev almıştır.

Televizyon dizilerinin yaygınlaştığı dönemde dizi oyunculuğundan uzak dursa da “Uzaylı Zekiye”, “Ana Kuzusu” ve “Şaban ile Şirin” gibi dizilerde rol aldı.

1972 yılında çekilen Sev Kardeşim adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.

Özkul’a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Haber Kaynak: www.ntvmsnbc.com

Utku Uluer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir