SINEMATIK Sunar : ADALET – Cüneyt ARKIN & Melih GÜLGEN

“Peki ama baba, Fransızların, İtalyanların, İngilizlerin gelip bu toprakları yağma etmesi doğrumu? Birde onlar dünyaya medeni memleket olduklarını söylerler .”
“Bu medeni memleketler her zaman yoksul ülkeleri yağmalayıp geçinmişlerdir. Şimdide Amerika aynı şeyi yapıyor .”

Cemil – 1975

“Günümüzde insanların yüzüne bakarak yalan söylemek moda haline geldi. Televizyon ve radyo konuşmalarında barış çağrısı yaparken diğer yandan cinayetleri kışkırtan politikacıların olduğu bir memlekette siz haklısınız.”
Cemil Dönüyor – 1977

“Oysa sen halkın “Adalet” diye sığındığı ilk yersin. Ben öyle polisler tanıdım ki hiç çıkarları yokken tabii bir şekilde bu millet için ölmüşlerdir. Hiç şikâyet etmeden hem de. Şimdi böyleleri dolu aramızda, iki çocuğuyla gecekonduda oturuyor hiç de mırıldanmıyor, elinden geldiğince bu millet biraz daha rahat etsin diye didinip duruyor.”
ADALET – 1977

Sevgili Sinematik dostları;
Yukarıda örneklerini verdiğimiz diyaloglar 2000’ler Türkiye’sinin herhangi bir televizyon kanalında ana yayın kuşağı içerisinde görebileceğiniz bir devleti deşifre misyonu üstlenmiş diziye ait değildir.
Yukarıda örneklerini verdiğimiz diyaloglar devletin içinde filizlenmiş, devletin içinde barınan ama tamamen devletin denetimi dışında olan vatansever(?) anti hukuk kurumları ve onların sosyal uzantılarının sözleri de değildir…
diyerek 2007 yılının Temmuz ayında serinin 30. yılı adına yaptığımız çözümlemenin ardından CEMIL ve CEMIL DONUYOR ile ilk iki bölümünü ele aldığımız politik suç üçlemesinin son ayağı olan ADALET‘i sizlerle paylaşıyoruz.
ADALET, bir sinema filmi olarak vaatlerle satın alınan umutların, önce metropolleri ardından da devleti yönetecek “Kanunların üzerinde ki seçilmişlerin” kendilerine çizilen planın doğrultusunda yapabileceklerinin hikayesidir.
Filmin künyesi, konusu, sahnelerin detaylandırılması, iyiler ve kötülerin özellikleri, aksiyon istatistikleri, müzik deşifreleri, diyaloglar ve üçlemenin beyni Melih Gülgen’den ADALET’i anlatan detaylarla Sinematikte olacağız.

Başta Cüneyt ARKIN ve Melih GÜLGEN olmak üzere gerçek muhalifliğin örneğini, gerçek zamanda ortaya koymuş tüm Yeşilçam Emektarlarına teşekkürlerimizle.

ADA1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir