Senih Orkan ve Türk Sineması için vefa sadece bir semtin adı…

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Turgutreis Beldesi’nde akciğer kanserinden ölen sinema oyuncusu 76 yaşındaki Senih Orkan, gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. ‘Sinemanın kötü adamı’ emektar sinemacı Orkan’ın cenaze törenine hiçbir sanatçı dostunun katılmaması ‘vefasızlık’ olarak nitelendi.

Yeşilçamın siyah-beyazlı dönemlerinin ünlü yıldızları ile birlikte rol aldığı filmlerde çoğunlukla ‘kötü adam’ rolleriyle tanınan evli ve 4 çocuk babası Senih Orkan’ın, koyu taraftarı olduğu Beşiktaş’ın bayrağına sarılan cenazesi öğle vakti Turgutresi Camii’ne getirildi. Burada, Orkan’ın eşi Necla Orkan, kardeşi Sayra Orkan, kızı Yaprak Dalkılıç, oğlu Toprak Orkan’a Turgutreis Belediye Başkanı Anavatan Partili Ali Server Yazgan ve vatandaşlar başsağlığı diledi.Hiç bir sanatçının gelmediği cenöze töreninde konuşan Necla Orkan, bu vefasızlığın üzüntüsünü artırdığını söyledi. Necle Orkan, “Yine de kimseye kırgın değilim. Telefon edip, telgrafla başsağlığında bulunanlara teşekkür ediyorum. O, sinemada kötü kalpli ama yaşamda melek gibi bir yüreğe sahipti. Bodrum’da nur içinde yatacak.

senihorkan_cenaze

Eşim, Beşiktaş fanatiğiydi. Vasiyeti üzerine, tabutuna Beşiktaş bayrağı serdik” dedi. Törende, Orkan’ın sinir krizi geçiren kardeşi Sayra Orkan, yakınları tarafından sakinleştirildi.Orkan’ın cenazesi kılınan namazın ardından bir süre omuzlarda taşındıktan sonra cenaze aracıyla Karabağ Mezarlığı’na götürülerek, gözyaşları arasında toprağa verildi.Senih Orkan, bir çok filmde Fatma Girik, Fikret Hakan, Sadri Alışık, Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Filiz Akın, Kartal Tibet, Hülya Koçyiğit, Yılmaz Güney, Zeynep Değirmencioğlu ve Hulusi Kentmen gibi ünlü sanatçılarla oynadı. Orkan’ın rol aldığı filmler arasında ‘Cilali İbo Köşkte’, ‘Hırsız’, ‘Karaoğlan’, ‘Yeşil Ejder’, ‘Mor Defter’, ‘Keşanlı Ali Destanı’, ‘Ayşecik’, ‘Üç Tekerlekli Bisiklet’, ‘Altın Çocuk Beyrut’ta’ ve ‘Hacı Murat’ bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet

Senih Orkan (6 Haziran 1932; İstanbul – 28 Şubat 2008; Bodrum), Türk tiyatrosinema ve dizi oyuncusu.

İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Desen Bölümü’nden mezun olan sanatçı, sanat hayatına 1954 yılında tiyatro ile başladı. Senih Orkan; “İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu”nda, Avni Dilligil‘in öğrencisiydi. Çeşitli topluluklarda değişik birçok rolde oynadı. Tiyatrodan sinemaya transfer olan Orkan, 200 civarı filmde oynayarak, “kötü adam” rolüyle Türk sinema tarihinin önemli karakter oyuncularından olmuştur. 2007 Eylül ayında akciğer kanseri tedavisi görmeye başlayan sanatçı, 2008 yılında Bodrum’da yaşamını yitirdi.

2 thoughts on “Senih Orkan ve Türk Sineması için vefa sadece bir semtin adı…

  1. Hep merak eder dururdum, senih orkan hayatta mı diye… Allah rahmet eylesin diyorum. Cüneyt Arkın’ın çok güzel bir lafı vardı, demişti ki; sadece bizimle (başrol oyuncuları) bir film , film olmuyor. Filmi film yapan bu karakter oyuncuları. Hayatta iken bu camiadaki vefasızlığı iliklerine kadar hissediyor bu insanlar. Onlar yapımcılara para kazandırdıkça varlar, aci tabi. Sinemamızın yeri doldurulamayacak kötü adamlarından olan Orkan’ın şu dakika hemen aklıma gelen iki rolü var,biri “Üç Kızın Hikayesi” . Bu filmde teyzesinin kızını kirleten kötü kuzan rolünde, bir diğerinde ise tamamen farklı, “Ayşecik Canımın İçi” filminde , Ayhan Işık’ın , yolunacak kaz arayan sevimli hırsız arkadaşlarından birini canlandırıyordu. Akibetini merak ettiğim bir çok oyuncu var, ne acı tesadüf ki onalrın akibetini hep ama hep Hürriyet gazetesinden öğreniyorum. Keşke, senede yüzden fazla filmin çevrildiği bir dönemin yıldızı olan Orkan, güzel günlerini, kötü günlerini, vefasızlığı da çocuklarına aktarmış olsun.Bunlar bilinmeli diye düşünüyorum.

    Dilek Gürses

  2. Evet Cüney Arkın doğru söylemiş ama neden kensini bugüne kadar hiç bir cenaze merasiminde göremedik bunu da düşündünüz mü? Sayın Arkın’a kendi sitesinden yönelttiğim bu soruya postalarımı yanlışlıkla sildiğim için ne cavap verdiğini bilemiyorum ama bu durumda artık ne denebilirdi ki. Allah var içlerinde baş rol oyuncusu olarak en vafalısı Ediz Hun çıktı. Kendisini kaybettiğimiz her yeşilçam emektarının cenezesinde gördük.

    Mustafa Kocaoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir