Haber: Yeşilçamdan bir yıldız daha kaydı: Orhan Günşiray

Türk sinemasının duayenlerinden Orhan Günşiray, 79 yaşında Akciğer kanseri ile mücadele ettiği ve tedavi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Orhan Günşiray’ın cenazesi 30 Ağustos’ta İstanbul’da toprağa verilecek. 30 Ağustos cumartesi günü ilk tören Beyoğlu’ndaki Atlas Sinemasında düzenlenecek. Günşiray’ın cenazesi, Teşvikiye Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

1938 İstanbul Aynalıçeşme’de doğan Günşiray, Tophane Sanat Okulu’ndan mezun oldu.
1950 yılında “Adalar Erkek Güzeli” seçilmesinin ardından sinemacıların ilgisini çeken Günşiray, 1957’de “Lejyon Dönüşü” adlı ilk profesyonel filmini çevirdi. İki yıl aradan sonra yeniden sinemaya dönen sanatçı “Fosforlu Cevriye” filminde oynayarak ün yaptı.

Bond tipini sinemamızda ilk kez canlandıran oyuncu Günşiray, Atıf Yılmaz’la birlikte kurduğu “Yerli Film” adlı şirketle “Dolandırıcılar Şahı” ve “Sırat Köprüsü” filmlerinin de yapımcılığını üstlendi.

1970 sonrası bir yıl kadar ses sanatçılığı ve gazinoculuk yapan Orhan Günşiray tamamen sinemadan kopmayarak aralıklı da olsa 2006’ya kadar bir çok filmde yer aldı. Ölüm Perdesi, Dolandırıcılar Şahı, Sırat Köprüsü gibi bir çok filmlerde rol alan Günşiray, her zaman filmleri kadar evlilikleriyle de gündemde oldu. Tiyatro ve sinema sanatçısı Mahir Günşiray’ın babası da olan Günşiray, 8 kez evlendi.

Günşiray 2002’de bir gazeteye verdiği röportajda yıllar önce MİT için de çalıştığını itiraf etmişti.

Sabah Gazetesindeki fotoğraf galerisi:Galeri
İlgili tv haberi: NTV

One thought on “Haber: Yeşilçamdan bir yıldız daha kaydı: Orhan Günşiray

  1. Mahir Günşiray, tören öncesi basın mensuplarına, babasının, son 1,5 yıldır rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü ve son 1 haftada kötüleştiğini söyledi.
    Günşiray:
    “Bildiğiniz Orhan Günşiray’dı. Yapmak istediği projeleri vardı. Sanatçı kişiliği, oyunculuğu ve insan olarak benim için babadan önce her zaman bir sinema oyuncusu oldu. Halka mal olmuş bir oyuncuydu. Halkın sinema oyuncularını çok sevdiği bir dönemden gelen özel bir insandı. Çok insan severdi. Çok arkadaşı vardı. Herkes onun için dünyanın en iyi insanıydı.
    Mangal bir yüreği vardı, herkesi çok severdi. Sinema oyuncusu olarak da o dönemde seyirci ile sıcak ilişki kurabilmiş ender oyunculardan bir tanesidir”dedi.

    Sinema sanatçısı Ediz Hun, tören öncesi gazetecilerin, “Salon yeterince kalabalık değil” sözlerine şu karşılığı verdi:
    “Bu bizim suçumuz, demek ki sinemacılar yeterince duyuramadılar. Halk Orhan Günşiray’ı çok sevdi. Bütün sanatçılar için konuşuyorum. Halk bizi bağrına basıyor, ama biz sinemacılar vefasızız.
    Böyle olmaması lazım. Burasının dolması lazım. Yapımcılar nerede? Burada kimseyi göremiyorum. Biraz para kazanmayı arka plana itin de bu sanatçıları son yolculuklarında hep birlikte uğurlayalım. Çok yazık.”

    Bu benden bir katkı olsun – Sinemus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir