Hadi Çaman yaşamını kaybetti

hadi_caman_5_yil_once_bugun_aramizdan_ayrildi_h22146Türk tiyatro ve sinemasından bir yıldız daha kaydı. ALS teşhisi konan ünlü oyuncu Hadi Çaman, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

Son 1 senedir neredeyse her ay Yeşilçamdan bir yıldız daha kaydı diye yazmaya başladık. Bu sefer sıra Hadi Çaman’a geldi. Kızıltoprak’ta yaşamını bir huzurevinde sürdüren Hadi Çaman bugün saat 19:00 sıralarında hayatını kaybetti.

Hadi Çaman

hadicaman141ddb27741db36b8byİlk ve orta öğrenimini Abdurrahman Paşa Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim aldı. Sonrasında Belediye Konservatuvarı’nda okudu. Amatörce ilgilendiği tiyatro sanatında 1962 yılında Dormen Tiyatrosu ve ardından Kent Oyuncuları’nın açtığı bir sınavı kazanarak Altın Yumruk adlı oyunda profesyonelliğe adım attı. Daha sonra Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatrosu, Nisa Serezli – Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Miyatro (Müjdat Gezen), Şan Tiyatrosu gibi tiyatrolarda da onlarca oyunda oynadı. 1982 yılında Yeditepe Oyuncuları’nı kurdu. O zamandan beri aralıksız olarak Nişantaşı’ndaki kendi tiyatrosunda sanat yaşamını sürdürmektedir. Tiyatro dışında da çeşitli çalışmaları vardır: Çeviriler, uyarlamalar yaptı, oyunlar yazdı, yönetti. Döneminin tiyatro yaşamını konu alan bir kitap yazdı (Can Yayınları). Birçok dalda kişisel ve tiyatrosu Yeditepe Oyuncuları adına sayısız ödüller aldı. Bengi Şen ile olan evliğinden Efe adlı bir oğlu vardır. 15 Aralık 2007 günü, ALS hastalığı saptamasıyla oğlu Doç. Dr. Mehmet Efe Çaman’ın öğretim üyesi olduğu Kocaeli Üniversitesinde, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alınmıştır. Türk tiyatrosunun nitelikli ve sevilen bir oyuncusudur ve tiyatrosu Yeditepe Oyuncuları’nda pek çok tanınan oyuncu yetişmiştir.

40. Sanat yılı nedeniyle yazdığı metin

“Yüze yaklaşan oyun. Bir o kadar ustayla, göz göze soluk soluğa geçen muhteşem günler. Dormen Tiyatrosu’nun ailevi ortamında başlayan daha sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Şan Tiyatrosu, Venüs Tiyatrosu’nu kapsayan yıllar… Ve yıl 1982. YEDİTEPE OYUNCULARI. Yirmi yıl, aralıksız ışık saçmak için verilen sonsuz savaş. Onlarca genç insana açılan kucak. Yazılan, yönetilen oyunlar, kazanılan sayısız ödül. En önemlisi, ülkemizde bir ilke imza atıp, bir müsamere salonundan, kültür merkezine dönüştürülen koca bir yapı. Kısacası bir ÖMÜR! Seve seve, özveriyle, içtenlikle, gönülden sunulan bir yaşam. O arada yetiştirilen, büyütülen, 30 yaşına erişen bir oğul. Hepsi ülkeme helâl olsun.”

2 thoughts on “Hadi Çaman yaşamını kaybetti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir