2008’i Uğurlarken …

Sevgili Sinematik Dostları;

2008’i kaparken geride bıraktığımız bir yılın panoramasını gözden geçirme fırsatını sizlerle paylaşmak istedik. 2008’in Sinematik için nasıl bir yıl olduğunu ele almadan önce yaşadığımız dünya için nasıl bir yıl olduğunu gözden geçirmek gerekiyor. Aslında sadece son iki ayı ele almak zaten geri kalan için nasıl bir 12 ayın geçirdiğimizinde göstergesi;

Dünyanın iki tekerlekli aletlerden düşme uzmanı kıdemli kademeli Jandarma başkanının kafasına atılan ayakkabıyla şanına yakışır şekilde uğurlanması…

Gurur duyulası İnternet zebanileri organizasyonunun cennet ülkemiz kullanıcılarını dahiyane koruma fikirleriyle blogger ve youtube yasakları…

Son bir kaç gün içerisinde üst düzey teknolojisiyle, terörist hücreleri olduğu kadar masum sivil hayatlarıda yokedebilme yeteneğini sergileyen sevgili 51. eyaletin 2. Dünya Savaşından bugüne müebbet acınma duygusuyla okşanması gereken yöneticilerinin “savunma” konulu dünya premieri…

Belediye sadrazamlarının şehzadelerine bile bırakmaya kıyamadıkları taht uğruna yaptıkları…

Savaşlar, medeniyetten umulan ayrıcalık ve dünyayı tekel altına alma güdüsü, kanlı canlı bir borsa hala canlılığını sürdürmekte. Tüm bunlara rağmen dünyada eşine az rastlanır taçlandırılmış alternatif sinemamız sayesinde hayattan aldığımız her nefesi yaşanası bir cennet tadında algılayabiliyoruz.

Sinematik ve 2008

Araştırma Dosyaları:

2008’in ilk detaylı çalışması 2007 yılında ele almaya başladığımız ve sevgili Melih Gülgen‘in katkılarıyla arka planınıda sizlerle paylaşabilme imkanı bulduğumuz Toplum ve Polis üçlemesinin son ayağı ADALET‘ti.

Bir sinema filmi olarak, vaatlerle satın alınan umutların, önce metropolleri ardından da devleti yönetecek “Kanunların üzerinde ki seçilmişlerin” kendilerine çizilen planın doğrultusunda yapabileceklerinin hikayesini, Çilek – Dilek Gürses‘in Yeşilçam’ın Dini Motifli Filmleri ve AYŞECİK üzerine hazırladığı çalışmaları izledi. Ayrıca İstanbulla Dolu Kareler isimli yazısıyla görsel bir İstanbul nostaljisinide sizlerle paylaşma imkanımız oldu.

By Aydın Özkan‘ın Türkiye Neden Hollywood’a Giremiyor? başlıklı yazısıyla bir ön giriş yapılan ortak yapımlar konusunda, ilerleyen bölümlerini 2009’a bıraktığımız Kayaların Oğlu -Ercan Demirel ve Utku Uluer tarafından hazırlanan, şu ana kadar iki bölümünü paylaştığımız Yeşilçam’ın İtalyanları – İtaloçam isimli araştırma dizimizi detaylandıracağız.

Mart ayı içerisinde Utku Uluer’in kaleminden çok kısa bir süre için Yeşilçam’da rol almış ve şu ana kadar yazılı olarak detaylı bir şekilde ele alınmayan oyuncuların inceleme çalışmalarını içeren Yeşilçam’ın Saman Alevleri isimli yazı dizimiz sizlerle buluştu. Bu dizi 2009 yılında da devam edecektir.

Nisan ayı içerisinde televizyon programında blogumuzu onurlandıran Cüneyt Arkın‘ın sinema yaşamını kısa kesitler halinde ele aldığımız yazı dizimiz ARKINOLOJI şu ana kadar Sinematik içerisinde en nevi şahsına münhasır araştırma çalışmamız oldu.

Bununla beraber, Nisan ayı, sevgili Videodream Nurdan Özçin‘in çocukluğumuzun unutulmayan siyah beyaz karelerinin komedyenlerini incelediği Yeşilçam’ın Hüzünlü Gülümseyenleri adlı araştırmasının sizlerle buluştuğu ay oldu.

Yazın ilk kıpırdanmalarını selamlayan Mayıs ayına girerken Yeşilçam’ın sürrealist ve enternasyonel çalışması (yazıyı hazırlamamızın ardından döneminde gösterim haklarının Güney Afrika Cumhuriyeti’ne kadar uzak diyarlara satıldığını öğrendik) OTOBÜS üzerine yaptığımız inceleme, Nurdan Özçin’in arşivinden kareler ile buluştu.

2008, Otobüs gibi temel olarak Yeşilçam ekseninden bir parça ayrı ele alınması gereken ama beslendiği kaynaklar açısından Yeşilçamla bağını koparmamış konuların incelemelerini de içeren bir yıl oldu. Bu konuda Utku Uluer’in tamamladığı Kurtlar Vadisi Analizleri‘ni kendine has kurgusu içerisinde sizlerle paylaştık.

Yaz ayları sıcak bir mevsimin bünyelerde yarattığı coşkuyla erotizm konusunda çalışmalarımızıda sizlerle paylaşmamızı sağladı. Türk Sineması ve Jartiyer, anket başlıklarımızın birincisi Zerrin Egeliler bu dönemde hazırladığımız bilgi paylaşımı amaçlı dosyalarımızı oluşturdu.

Haziran ayı ile beraber görsel uygulamalara yöneldiğimiz blog çalışmalarımızın son iki detaylı araştırma dizisi, Yeşilçam’ın Remake‘leri ve Anadolu Westernleri‘nden oluşmaktadır. Bu iki yazı diziside 2009 yılı içerisindede devam edecektir.


Görsel Uygulamalar ve Uluslarası Çalışmalar:

Kurulduğumuz günden bugüne Alternatif Sinema Kültürü üzerine neler yapabileceğimizi zamanın bize verdiği tecrübe ve sabırla harmanladığımız ilk iki senemiz, görsel anlamda da çeşitli yayın kuruluşlarıyla buluştuğumuz dönem oldu.
2008 yılı içerisinde, Cemil dosyasının ikinci bölümüyle Cinemascope, Çetin İnanç dosyasıyla Hollanda’da yayınlanmakta olan Schokkend Nieuws, Türk Fantastik Sineması Rehberine Ercan Demirel, Utku Uluer ve benim katkılarımla konuk olduğumuz Onar Films DVD’si Kızıltuğ ve Ekim ayında yayınlanan Onar Films DVD’si CELLAT için hazırladığımız Türk İntikam Sineması – Turkish Vendetta belgeselleri bu yılın görsel çalışmalarını oluşturdu.

2008’in son dönemecine girerken Amsterdam‘da düzenlenen Türk Fantastik Sineması Günleri ve Bologna‘da ki Turkish Pop Cinema gösterilerinde de görsel paylaşımlarımızı uluslararası arenada paylaştık. Şu an tüm detayları kesinleşmemekle beraber, 2009 yılı içerisinde de bu şekilde çalışmalarımızın süreceğini belirtmek istiyoruz.


Sinematik Anketleri:

2008 araştırma yazıları dizilerinin yanısıra anket çalışmalarımızla hem takipçi kitlemizin beğenilerini görmemizi, hemde blogumuza ziyaretçi olarak destekte bulunan siz sevgili dostlarımızın aktif katılımını sağlayan uygulamalarımız oldu;

Erotik Türk Sinemasının en önemli Kadın Oyuncusu : ZERRİN EGELİLER

Türk Sinemasının en başarılı Kötü Adam karakteri: EROL TAŞ

Türk Sinemasının en başarılı Yardımcı Kötü Adamı: HİKMET TAŞDEMİR

Türk Sinemasının en başarılı Avantür Yönetmeni: ÇETİN İNANÇ

Türk Sinemasının en sevilen Türü: EROTİK

 

Desteğini esirgemeyenler:

Sinematik blogun kardeşi Öteki Sinemanın kurucusu Midnight Murat Tolga Şen‘in özellikle Tarık Akan ve Kahraman Kral klasiği CANIM KARDEŞİM filmi üzerine hazırladığı yazısından ötürü kendisine tekrar teşekkür ediyoruz.

Röportajlar:

2007 yılının en önemli söyleşilerini Çetin İnanç ve Melih Gülgen ile gerçekleştirmiştik. 2008 yılı ise Burak Gülgen ile Akşam Kahvesi , Nihat Yiğit ile Soru – Cevap ve Murat Tolga Şen ile Öteki Sinema üzerine söyleşilerimizi gerçekleştirdiğimiz yıl oldu. Söyleşiler konusunda ki çalışmalarımızı 2009 yılı içerisinde de sürdüreceğimizi müjdeliyor ve bu konuda güzel sürprizlere hazırlıklı olmanızı rica ediyoruz.

Kayıplarımız:

2008 yılı Kenan Pars, Hadi Çaman, Orhan Günşiray gibi değerli Yeşilçam emekçilerini de kaybettiğimiz yıl oldu. Bu önemli isimleri Sinematik ekibi olarak tekrar saygıyla anıyoruz.

2009’a girerken yazımızın başında ki temennilerimizi yineliyor ve Sinematik Ailesinin yeni üyelerini yeniden selamlıyoruz.

Sinematik Ekibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir