ALIN YAZISI Film Orjinal Müziği

İşin ucunda balık tutmaya çıkarak kimi gün oltanın ucundaki alık olmayı kabullenmek kadar erdem sahibi olmak varsada bazen yapılan bir keşif, kuşkusuz bomboş geçen onca zamanın karşılığını en güzel şekilde alacak bir iç huzuru kazandırıyor.

Bir Zamanlar İstanbul başlığıyla 2007 yılında blogumuzda ele aldığımız bir Cüneyt Arkın klasiği ALIN YAZISI filminin müzikal deşifreler satırını Noray Demircioğlu‘nun müzikal seçimleri tanımlasıyla doldurmuştum. Bu dönemde, filmin Ben Gamlı Hazan Sense Bahar kadar akıllarda yer eden ve bir TSM eseri olarak onlarca çeşitte yorumuna ulaşılabilecek bu aşk temasına karşılık, konuya ve kabadayı Cüneyt Arkın’a ruhunu veren ana tema üzerine elde edilebilecek hiç bir bilgi yoktu.

Ben Gamlı Hazan kadar akıllarda yer edebilecek bir diğer duygusal temada Manos Hadjidakis tarafından bestelenerek Noray Demircioğlu’nun seçimleriyle filmdeki yerini almaktadır. Bu tema Fatma Belgen‘in evin bahçesinde maltızı yakarken ve Haydarla ilk buluşmasına eşlik etmektedir.

Alın Yazısını bir alaturka klasik olarak ele alarak, Ökkeşoğlu Haydar (Cüneyt Arkın) ve Sarı Şeyhmus (İstemi Betil) arasında geçen kovalamacaya ses veren Vanishing Point temasının filmin ruhuna en uzak müzik seçimi olduğuna belirtmek isterim.

Herşeyiyle Türkiye‘nin doğuya gülümseyen yönünden bir kesit sunan bu filmin unutulmaz müzik teması 1969 yılında İran Sinemasında devrim yaratan GHEISAR filminin ana müzik temasıdır. Bu esinlenmenin sadece müzikal kulvarda olmadığını belirtmek isterim. Yeşilçam Remakeleri yazı dizimizin gelecek halkasını oluşturacak Alın Yazısı – Turkish Gheisar‘ın konu ve oyunculuk açısından karşılaştırmalarını sizlerle paylaşacağım.

İnternet üzerinde devrim öncesi İran‘a dair kültürel ve sanatsal kaynakların sınırlı olduğu bir ortamda ince eleyip sık dokuyarak süren bir çalışmanın ardından Yeşilçam’ın dahi ses teknisyenlerinin filmin bir kopyasından jenerik müziklerinin bir bölümünü keserek “loop” yapmak suretiyle ALIN YAZISI’na hayat verdiklerini söyleyebilirim.

Yeşilçam emekçilerinden bir adım daha ileri giderek orjinal filme ait daha çok ve temiz durumda kayıtlara ulaşabilmemiz ve aşağıdaki videoda bu melodilerden örnekleri sizlerle paylaşmamızda gösterdiği emek ve yardımlarından ötürü Yeşilçam’ın İranla ortak yapım yıldızlarından Rıza Fazeli‘ye teşekkür ederim.

Yazan: Gökay GELGEC – Yojimbooo

ALIN YAZISI Orjinal Müziği ve fazlası :

ALIN YAZISI

8 thoughts on “ALIN YAZISI Film Orjinal Müziği

  1. müziğin hayat verdiği orijinal filme baktım. resmen hayal kırıklığına uğradım. bizimkiler düpedüz aynısını çekmiş. cinayetten önceki ayakkabı ökçesinin düzeltilmesi, cinayet mekanları(tren-mezbaha), yaşlı bir teyzenin mezarlık ziyaretine götürülmesi ve filmin finali sahne sahne uyarlanmış. bir tabu yıkılıyor mu acaba

  2. Dediklerine aynen katiliyorum Huseyin, Gheisar'in finali Alin Yazisindan cok daha guzel yapilmis. Ozellikle saklandigi vagonun yemekli vagon olarak dusunulmesi ve ordan hatiralara dalisi bence cok daha gercekci.

  3. gökay benim bulabildiğim videoda filmin yaklaşık olarak yarım saati eksik. Gheisar'ın afişinde bizim alınyazısı'nda erol taş'ın giydiği şapka var. açıkçası türkiye'de hele kasaplık yapan birinin öyle bir şapka takması bana çok ilginç geliyordu. filmin başlangıç kısmını görmedim ama muhtemelen Gheisar'da da şapkalı bir abi var. ben afiş görüntüsünden bunu çıkarıyorum. en büyük korkum ise jeneriklerin bile aynı olması 🙂

  4. Jenerikler ayni degil Huseyin, orjinal filmin acilisi Gheisar'in vucudunda ki simgesel dovmelerle yapilmis, intikam alan sahin, sahmaran motifleri gibi Pers Kulturu Ogeleri var. Burada dogmelerle tepki cekmemek icin dogal olarak araklanamamistir.

  5. bire bir kopya olsa bile bu filmin çekilmemesi türk sineması için bir kayıp olurdu, ayrıca gheisar'ı bana veya bize tanıtan bu film oldu, çekilmese adını bile duymazdım. velhasıl hem bu filmi çekenlere hem de size teşekkür ederim.

  6. merhabalar. bahsi geçen Gheisar isimli 1969 yılı yapımı iran filmini bulup izleme şansım olmadı. zaten ülkemizde ister orjinal ister divx olarak bulmak bile nerdeyse çok zor bir olasılık. youtube den 5 dk lık kısmına rastlayıp izledim. söylenilen gibi Alın Yazısı filminin aslı niteliğindu olduğu bir gerçek. gökay bey, oluşturduğunuz videoda kullanılan ilk iki müziği rica etsem acaba paylaşabilir misiniz.

  7. Filmdeki Yunan şarkısı Hadjidakis'in değil Mikis Theodorakis'inmiş. Adı da Arodafnousa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir