Hüseyin Hüsnü – Yeşilçamda Arabeskin yeri

Konuk Yazar: Hüseyin Hüsnü

Yeşilçamda Arabeskin yeri

Arabesk filmleri furyası 70‘li yılların ortasına doğru başladı. Peki niye arabesk filmlerde, konu olarak klasik yeşilçam filmlerine devam edilmedi!??

1970‘li yılların ortasına doğru yeşilçam ölmeye başlamıştır ve seks filmleriyle birlikte Arabesk filmleri de çevrilmeye başlamıştır. Arabesk filmlerinin hepsi hemen hemen aynı konuyu içermektedir: “fakir bir ırgat, ağanın kızına gönül vermiştir fakat ağa yüksek bir başlık istediğinden kahramanımız şehre gidip çalışmaktadır o esnada her zaman ünlü bir gazinocu kahramanımıza şöhret kapılarını açar. Bu gibi filmlerin başrollerinde her zaman Ferdi Tayfur, Hakkı Bulut,  İbrahim Tatlıses, Küçük Emrah ve Ercan Turgut gibi şarkıcılar yer almıştır. Peki niye bu sanatçılar varda diğerleri degil?

Yoksa bir ayrımcılık mı vardı Türk sinemasının Arabesk döneminde? Niye bu ses sanatçılarına film çevrildi? Niye kendi mesleklerinde kalmadılarsorusu aklıma takılmıştır hep.

İbrahim Tatlıses ve Ferdi Tayfur başta olmak üzere 70‘li ve 80‘li yıllarda günümüzdeki Video Klip avantajlari olmadığından bu sanatçılar piyasaya çıkarmış oldukları albümleri Türk sinemasi yoluyla bize sunmuş ve tanıtmışlardır. Filmin yarısından fazlası şarkıdır ve köyden şehire göç ederken sevdalısına aşk ilan ederken mutlaka şarkı/türkü okurlardı.

Ferdi Tayfur‘un1977‘de çevidiği “Çeşme” ilk filmidir ve seyirci tarafından büyük bir ilgi görür ve arabesk dönemini başlatmış olur. Filmin konusu çok basittir; fakir genç (kahyanın oğlu) ağanın kızına sevdalıdır ve aşkları bir çeşme’nin başladığı yerde acıklı bir sonla biter. Bu film esnasında eşi Necla Nazır‘la tanışmışlardır. Film yurtdışına bilhassa Balkanlar, Almanya ve Avustralya da büyük bir ilgiyle izlenmektedir.

Ercan Turgut 1979’da “Yanmışım” adli filmiyle yesilçamla tanışır. Filmin konusu yine tipik bir arabesk filmi konusudur. Fakir bir minibus şöforü “yanmışım” adlı minibüsü satın alıp sevdiği genc kiz “Bahar’la(Canan Perver) evlenmeyi planlamaktadır ancak ağanın oğlu aynı zamanda Ercan’in en yakın dostu olan “Ömer” (Coşkun Göğen nam-ı diğer “Tecavüzcü Çoşkun“) sevgilisine göz koymuştur. Serseri ruhlu olan Ömer’in elinden bir kaza çıkar. Ercan’a suçu kabul ettigi taktirde “Yanmışım” minibüsünü ona vaad eder.

Kahramanımız Ercan işlemediği suç için hapistedir ve yakın arkadaşı bunu fırsat bilip sevdiği kadın elinden zorla alınmıştır. Biraz şans ve biraz da kin sanatçımıza şöhret yolunu açar ve kısa zamanda şöhret olur ancak “Ömer” babasının parasını içkiye kumara ve uyuşturucuya harcayıp tüketmiştir ve sonunda karısını satılığa çıkartmıştır. Her arabesk filminde benzeri olduğu gibi…

Arbesk filmleri kategorisine giren diğer sanatçımız ise farklı bir acı hikayelerle filmler çeken arabesk’in prensi olarak parlayan küçük yıldızımızKüçük Emrah‘tır” .

Küçük EmrahKüçük Emrah‘ın yeşilçam’la buluşması 1984’te “Yaralı” diğer adıyla “Zavallılar” ile gerçekleşir. Başrollerini  ve Berhan Şimşek ile paylaşır. Bir kaza sonucu babası sakatlanır ve annesi (Oya Aydoğan) aileye bakmak icin calışır ancak calıştığı evin zengin ve şımarık oğlu “Eray Özbal” kancayı kadına takmıştır ve içeceğine ilaç atarak ona sahip olur. Bir gun eve ani baskın yaparak eşini aşığının kollarında yakalayan gururlu baba aşığı öldürür fakat anne yarayla kurtulmuştur Küçük Emrah ve kızkardeşi artik kimsesiz ve yaralıdır.

Aynı şarkisinda söylediği gibi bir gün meşhur bir gazinocu bunu şarkı söylerken görür ve şöhret basamaklarını tırmanmasında yardımcı olur.

Küçük Emrah filmlerinin hepsinde mutlaka sevdiği biri kötü yola düşer, bu genelde annesi olan kadındır ama bazende kızkardeşi ve hatta bazen ikisi birden bu yola düşebilirler. Akıllardan silinmeyecek filmi ise “Ayrılamam” filmidir. Babası almanya donusu orda evlendigi kadınla kaza yapar ve istanbul’a amcasinin (Nuri Alço) yanına göç ederler. Tabii amca annenin namusuna göz koyar ve olaylar gelişir (içeceğe ilaç katarak).

Sonu her zaman hüsran’la biter arabesk filmlerinin.

Seyirci hiç gülmez alışkın olduğu o mutlu sonlar artık yoktur. Farklı bir tarz gelmiştir Yesilçam’a.

Yazan: Hüseyin Hüsnü (iigood/yeşilçam video)

7 thoughts on “Hüseyin Hüsnü – Yeşilçamda Arabeskin yeri

  1. Merhaba

    Aslında arabesk konusu nuri sesiguzeli veya ayni konuyu kullanmis turkucu oyunculari ele almak gerektigini dusunuyorum. Bir moda olan arabesk filmlerini ele aldigimizda ise sanirim ferdi Tayfur bir baslangic. Ancak Orhan Gencebay ve Yildiray Cinar bence cok onemli bu surecte. Ibrahim Ttalises ise baslangicta Yilmaz Guneyi ornek aliyor. Arabeskten once bir turkucu oldugunu unutmamak gerekli.

    Bunlar yaninda sanirim arabesk donemini koyden kente goc, kentli arabesk, bu gocun sebepleri ve sonuclari olarak ele almak gerekli.

    Ferdi Tayfur filmleirnde bir hint sinemasi etkisi gozlemledim ben.

    Utku Uluer

  2. küçük emrah 3 ayrı yönetmen ile çalışmıştır. temel gürsu’nun yönettikleri 70’li yıllarda başlanan arabesk film furyası’nın bir devamı. daha duygusal ve abartılı olan filmler temel gürsu tarafından çekilmiştir. emrah ilk filmlerini ümit efekan ile çekmiştir. ve çoğunlukla ve gişe yapan filmleri ümit efekan ile çekilmiştir. sonraları emrah’ın ergenlik dönemleri türk sinemamızın en iyi görüntü yönetmenlerinden biri olan kaya ererez tarafından reji edilmiştir. daha modern ve daha az acıklı filmler çekmiştir. daha çok gençlik filmi gayesinde çekilmiştir.bugün belki bu filmler güldürü malzemesi olabilir fakat 80’li yıllarda güzel hasılat getiren filmlerdir.

  3. hi everybody

    just registered and put on my todo list

    hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

  4. Hi Brothers n Sisters

    Looks 4 sure like http://www.blogger.com seems to be a great forum for me
    I am happy to have found it.

    this is a laugh for you from me : Work harder: millions on welfare depend on you. :

    Lol!

    Anybody like Playing music

    Looking forward to a good long stay here!

    New York,Delevan

  5. Geri bildirim: URL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir