50 yıl sonra yine James Bond’da oynadı

James Bond

James Bond serisinin 1963’te bir kısmı Türkiye’de çekilen ikinci filmi “Rusya’dan Sevgilerle”de Sean Connery ile rol alan Nusret Ataer, 50 yıl sonra, çekimleri yine İstanbul’da yapılan serinin son filmi “Skyfall”da Daniel Craig ile de rol arkadaşı oldu.

Türk sinemasında da birçok filmde rol alan 78 yaşındaki Ataer, ticaret ve gazetecilik okulunu bitirdikten sonra sporla uğraştığını, boksta milli sporculuğa kadar yükseldiğini anlattı.

İstanbul’da dönemin eğlence mekanlarında bateri çalıp, İngilizce şarkılar söylediğini kaydeden Ataer, sinemaya tesadüf sonucu girdiğini söyledi. Ataer, Lale Film’in sahibi İlhan Filmer aracılığıyla, 1963’te çekilen Bond serisinin ikinci filminde oynadığını ifade ederek, daha sonra baba mesleği olan kerestecilik işiyle uğraştığını kaydetti.

RÜYALARIMA GİRDİ

Bond karakterinin yaratıcısı olan yazar Ian Fleming’in, “Bond filmi 50’inci yılında İstanbul’da çekilecek” sözünü hiç unutmadığını belirten Ataer, “Zaten rüyalarıma giriyordu. Televizyon izlerken Eminönü’nde çekimlerin yapıldığını gördüm. İnanamadım, dilim tutuldu, ‘Ben de orada olmalıyım’ dedim. İlk filmde yaşadığım o günlere döndüm. Hislerimi anlatamam” diye konuştu.

Ataer, sabahın erken saatlerinde hazırlanarak, çekimlerin yapıldığı Eminönü’ndeki Kapalıçarşı’ya gittiğini söyleyerek, sete geldiğinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “James Bond’la (Sean Connery) olan fotoğraflarımı gösterdim. Birçok kişi inanamadı. Orada görevli bir Türk arkadaş gelip beni aldı, durumu izah etti. Hemen beni içeriye aldılar. Bir süre sonra yanıma gelen biri, İngiltere’yi aradığını ve filmin yapımcısı Barbara Broccoli’nin benimle görüşmek istediğini söyledi. İki gün sonra İstanbul’da olacağını ve benim muhakkak söylenen vakitte orada olmam gerektiğini bildirdiler.”

Kendisine iki gün sonra sabah saat 07.00’de sette olmasının söylendiğini aktaran Ataer, “Yaşlı olduğumu ve Beylikdüzü’nde oturduğumu söyledim ama yine de sabahın erken saatlerinde çok şık giyinerek Eminönü’ne gittim” dedi. Ataer, öğlen saatlerine kadar çekimleri izlediğini, daha sonra James Bond rolündeki Daniel Craig’le görüştürüldüğünü dile getirdi.

50_yil_sonra_yine_james_bondda_oynadi13433880170_h907590

CRAIG İLE SICAK KARŞILAMA

Ataer, Craig ve Connery ile çekilen fotoğraflarını gösterdi.
Craig ile çok sıcak bir karşılaşma ve selamlaşma yaşadıklarını anlatan Ataer, oradakilere, kendisini çok dinç hissettiğini ve bu filmde oynamak
istediğini ilettiğini kaydetti.

Ataer, daha sonra Barbara Broccoli ile tanıştırıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Daha sonra beni başka bir yere aldılar ve bir kadınla tanıştırdılar. ‘Kim?’ diye sorduğumda, Barbara Brocolli olduğunu söylediler. Bu benim için büyük bir olaydı, çünkü ilk oynadığım James Bond filminin yapımcısı Barbara’nın babasıydı. Ve şimdi kızının yapımcılığını yaptığı filmin setindeydim. Set hazırlandıktan sonra beni de oraya aldılar ve deneme çekimi yaptılar. Birkaç prova aldıktan sonra sahneler çekildi.”

Ataer ayrıca, Barbara Brocolli’nin kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdiğini ve “Babam sizde nasıl bir intiba bıraktı?” diye sorduğunu söyledi.

İlk oynadığı Bond filminin ardından Yeşilçam filmlerinde de rol aldığını hatırlatan Ataer, Muhterem Nur, Ayhan Işık, Salih Güney ve Cüneyt Arkın gibi oyuncularla da kamera karşısına geçtiğini kaydetti.

17378138BOND FİLMLERİNİ AYRI BİR YERE KOYUYORUM

Türk filmlerinde istediği rolleri oynayamadığından yakınan Ataer, “Ama Bond filmlerini ayrı bir yere koyuyorum. Hala ilk günkü gibi heyecan duyuyorum ve o gücü kendimde görüyorum” ifadesini kullandı.

Ataer, Türk dizilerinde rol almak istediği, özellikle “Kurtlar Vadisi”nin kendisinde farklı bir heyecan uyandırdığını dile getirdi. “Rusya’dan Sevgilerle” adlı filmde, Ali Kerim Bey’i canlandıran Pedro Armendariz’in oğlu Türk ajanı Mehmet’i oynadığını ifade eden Ataer, çekimlerin Sirkeci Garı’nda yapıldığını ama mekanın Belgrad olarak geçtiğini ve o filmden 27 bin 500 lira kazandığını söyledi.

Ataer, “İlk filmim olması nedeniyle Bond’u asla unutamam, renkli olması ayrı bir cezbedici yanıydı. O filmde hiç acemilik yaşamadım, sanki kırk yıldır filmlerde oynuyormuş gibiydim” dedi.

KÜÇÜK BİR SAHNEYDİ

“Skyfall”da oynadığı rolden dolayı ücret alıp almadığına ilişkin soruya gülerek karşılık veren Ataer, “Çok ufak bir ücret verdiler. Zaten küçük bir sahneydi. Nerede duracağımı ve ne yapacağımı söylediler, herhangi bir karakter oynamadım” diye konuştu.

Memduh Ün ve Halit Refiğ ile de çalışma fırsatı bulan Ataer, boksör olması nedeniyle kavga sahnelerinde iyi işler çıkardığını hatta Memduh Ün’ün kendisine kamera vererek kavga sahnesi çektirdiğini ifade etti.

Ataer, senaryo denemeleri de olduğunu söyleyerek, “Yumruğun Bedeli, Aşk İçin ve Bakirelerin Esrarı adlı üç senaryom var. Çekim senaryosuna kadar hepsi hazır ve yıllardır filme dönüştürülmeyi bekliyor” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir