Safa Önal & Şerif Gören – Gelincik (1978)

2007 yılının son dönemecinde Hicran Sokağı filmi ile sinemaya tekrar merhaba diyen Yeşilçam’ın efsane senaristi Safa Önal’a saygılarımızla …
Sinematik Yeşilçam Yazarı Ekrem Yaşar Pınarbaşı’nın kurguladığı film fragmanı yazının en sonunda izleyebilirsiniz!!!!

Gelincik sakin bir tatil beldesinde kişiliğini bulan insanların öyküsüdür . Büyük bir şehrin , pembe bir dünyanın içinde insanlığını unutmuş Fato bu sakin tatil kasabasına kendini bulmaya ait olmadığını düşündüğü sahte bir dünyadan kurtulmaya gelmiştir . Zorla evlendirilmek istediği zengin bir gencin teklifini sürekli reddetmektedir . Hayatı o güne kadar babası tarafından yönlendirilmiş olan genç kadın gelincik çiçekleriyle çevrili bu kasabada ufak bir dünyanın yüreği büyük insanlarını tanır.

Safa Önal & Şerif Gören - Gelincik (1978)


Kasabanın gençleri büyük şehirdeki sahte oyunların ötesinde çok daha saf yöntemlerle kendilerine kız arkadaş bulmaya çalışmaktadırlar . Şehirlerde keskin çizgilerle birbirlerinden ayrılan siyasi görüşlerin takipçisi gençler bu kasabada aynı meyhanede birbirlerine komşu masalarda memleket kurtarıp içkilerini içmektedirler ve ortada kavgada yoktur. Fato yıllardır özlemini çektiği özgürlüğü bir insan kimliği içerisinde sahilde görür . Kıbrıs harekatından sonra ordudan ayrılıp bu kasabaya yerleşmiş olan yüzbaşı Alişan ve atı gelincik özgürce suları yararak sahilde koşturmaktadırlar.

Tanıştıkları ilk gün bu sonsuz özgürlük duygusunu Fatoda tadar. Takip eden günlerde beraber balık avlarlar , o güne kadar öğrendiği gibi kibar kurallar içerisinde sıkışarak çatalla bıçakla yemesine gerek yoktur bu nimeti ; Gece kumsala parıltıları saçılan yıldızları izlerler , gökteki yıldızlar burada büyük şehirlerde görülemeyecek kadar çok sayıda ve samimidir . Bu küçük mutluluklarda o güne kadar özlemini çektiği sevgiyi bulur Fato . Sohbet esnasında kendi babasının isminden bahseder ve ilk kez babasının isminin bir kanun gibi geçmediği adının bile herhangi bir şey ifade etmediği bir insan olduğunu görür karşısında.

Yeryüzündeki hiçbir mutluluk savaşarak kazanılmadıkça büyük izler taşıyarak sahiplenme duygusu yaratamaz . Bu zorlukların en büyüğüde Fatonun babası ve evlendirilmek için zorlandığı kişidir . Kasabanın havası bir anda değişir , baba paranın olanca gücüyle elinden gelen tüm baskıları yapmaya başlar , silaha ve kavgaya yeminli olan Alişan kirli bir oyunla hapse atılır ama Fato sevgisinden vazgeçmez . Onun için özgürlüğe ve mutluluğa kaçış için verilen bir savaştır bu ancak sevdiği insanın hayatını karartmaya daha fazla dayanamaz ve babasının teklifini kabul ederek Alişanın hapisten çıkarılmasını sağlar .

Safa Önal & Şerif Gören - Gelincik (1978)

Ayrılık günü geldiğinde ise önünde iki seçenek kalmıştır mutsuz ama zengin bir yaşam yada mutlu ve sakin bir yaşam. Fato kalbinin sesini dinler ve Alişanla beraber hayatlarının en büyük kaçışına başlarlar . Özgürlüğe yapılan bir kaçıştır bu vermek zorunda kalacakları kurban ise Gelinciktir. Gelinciğin ölümü kendi özgürlüklerini kazanmalarını sağlar çünkü peşlerindekilerin karşısında artık yeminini bozmuş Alişan vardır.

Gelincik , Cüneyt Arkın ve Fatma Girik’in birlikte rol aldıkları diğer aşk filmleri içerisinde kendi zamanının özelliklerini hafif çizgilerle sunan zevkle izlenen ve her ikisininde sanatçı kişiliklerinin zirvesinde bir uyumu gösterdikleri bir filmdir.

Fatma Girik’in Cüneyt Arkın’ın hapisten çıkarılmasının ardından sahilde yürüyüşü , yüz ifadesi; Cüneyt Arkın ve Fatma Girik’in son seçimi yaptıkları sahnede gözleriyle konuşur gibi yansıyan mükemmel görüntüler duygularla yapılan oyunculuğun güzel birer örneğidir . Jandarmaların arasındaki teskere ; kasabanın genç delikanlılarının kız tavlama üzerine girdikleri bahis ; kasabanın bitirimlerinin “güldürücü üflemişler” gibi konuşmaları sokaktaki insanın konuştuğu sıradan sözlerdir ve filmdeki doğallığı tamamlar. Cüneyt Arkın ın filmde ilk kez ortaya çıktığı sahnede atıyla beraber sahildeki görüntüsü unutulmayacak şekilde hafızalara kazınacak cinstendir.

Sinemamızın doğa aşığı yönetmeni Şerif Gören‘in bir kaç ay öncesinde bir diğer Cüneyt Arkın’lı filmi olan DARBE/ İKİ ARKADAS‘ta filmin senaryosunun sınırları dahilinde bir kaç plan halinde sunabildiği doğa sevgisi, GELINCIK filminin tamamında izleyiciyle buluşabilmektedir.

Şerif Gören, bir zamanlar cennet tabirine yakışan tatil beldelerimizin beton mezarlıklara dönüşmelerinin arifesinde ki doğal güzelliğini bizlerle paylaşmaktadır.


MUZIK DEŞİFRELERİ :

John Williams‘ın Steven Spielberg ile beraber tamamen senfonik tarzda film müzikleri üretmeye başlamasının arifesinde diskografisnin en güzel albümlerinden birisi olduguna inandıgım EIGER SENCTION film boyunca tüm variasyonlarıyla beraber çalmaktadır . Burda kendi açımdan hoşuma giden nokta her iki filmide izlemiş bir insan olarak GELINCIK in EIGER SENCTION un temalarına orjinal filmden çok daha güzel oturduğudur. Orjinal film bir casusluk ve macera hikayesini dağların zirvelerine kadar bir yolculukta harmanlamakta ancak karakterlerin soğukluğu ile şarkıların duygusal yapıları başarılı bir şekilde örtüşmemektedir.

Bunun haricinde sahildeki gençlerin akrobatik yeteneklerini gösterdikleri sahnede Marvin Hamlisch‘in STING albümü kullanılmıştır.


Filmin ana temasını bu adresten indirebilirsiniz:
http://www.box.com/shared/2tjbevxh17

Yazan: Gökay GELGEC – Yojimbooo
Not: 2007 yılında yayınlanan yazımızın güncellenmiş halidir.

 
Ekrem Yaşar Pınarbaşı’nın hazırladığı Gelincik filminin Fragmanı:
 

 

One thought on “Safa Önal & Şerif Gören – Gelincik (1978)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir