Yesilcam Arkeolojisi : OPUA nedir ?

1970’li yillarin basindan itibaren cekilmis herhangi bir Yesilcam avantur filmini izlerken kulaklarinizi biraz kabarttiginizda oyuncularin kavga sahnelerinde gozleri etkileme siniri kendi ulke sinirlarimizi asan performanslarina eslik eden bir takim ses efektlerine hepiniz sahit olmussunuzdur. 

Cuneyt Arkin film boyunca yeterince dolduktan sonra Hinc ve Kin patlamasiyla intikamini almaya giristigi anda kavgacilar ekibinin her bir neferi yedigi karate darbeleri arasinda birer adet Opua sesiyle yere yikilmaktadir. Bazi filmlerde Cat , Bis, Heaa gibi bir takim yardimci seslerle miksler yapilmis olsa dahi Opua kavga efektleri icerisinde ormanin krali statusundedir.

Peki bu ozel ses bizlere hangi kaynaktan esinlenerek armagan edilmis olabilir ?

Bu soru Yesilcam Muziklerini arastirirken ister istemez pek cok ses efektini de hafizasina kazimis bir insan olarak hafizamda her daim yer etmistir. Yesilcam’in 1960’li yillarla beraber yogunlukla esinlendigi, gerek hikaye, gerek muzik konusunda ilk adres olarak sectigi Italyan sinemasi bu konuda da yardimlarini esirgememistir. 

Opua, Charles Bronson‘un basrolunu oynadigi Italyan / Amerikan ortak yapimi Valachi Papers filminde, orgutun bulbulu Bronson’un hapishanede pesinde olan mafya elemanlarindan birisini su borusu ile telef ettigi sahnede kulaga carpan sestir. (Merak edenler videonun 04:15 – 04:35 arasini bir kac defa tekrar ederek izleyebilirler)

Franco Bassi (miks) , Roy Mongano (ses muhendisi) ve Peter Davies (ses / kurgu amiri) uclusunun elinden cikma, kisa ve net ancak anlami derin bu efektin sadece Yesilcam’da bir dolgu maddesi olarak kalmayip yillar sonra bir populer kultur kultune donusebilecegini herhalde hic kimse tahmin edemezdi.

Kardesimiz Berbat veya bilinen haliyle 2/5 BZ‘nin 1994 cikisli Opua Disin Duzenin 7 Ceddine albumu, yapilisi itibariyle hicbir zaman muzik marketlerdeki raflarinda ve en cok dinlenen siralarinda bir album olmamasina karsi, kult sever her insanin favori kosebasi calismalarindan birisi haline geldi.

Bu ozel calisma Yesilcam usuluyle bilincaltinda birikmis seslerin 90’li yillarin neo fasist politik ortamina karsi progresif bir disavurumdu. Boylelikle zaten kulaklarimizdan beyin hucrelerine coktan nufuz etmis o ses yazili olarak karsiligini buluyor, hemde o donemi yasayan her genc beyin gibi disa vurulamayan o isyan duygusuna guclu bir kara mizah ile tercuman oluyordu. 

 

2/5 BZ Duzenin Opua Disin 7 Ceddine full album bilgisi :

http://2-5bz.tumblr.com/post/27976224992/2-5bz-opua-disin-duzenin-7-ceddine-1994

Neticede Opua hem bir cesit adaletsizlige karsi tepki hemde bir gulduru ogesi olarak varolabilmeyi basaran iki ucu sinir tanimaz bir kulttur. Aslinda direkt olarak bir siyasi akima adres gosterilebilecek politik bir kimligide yoktur, anarsist seviyede bir muhalefettir. 

Adaletsizlik kol gezdikce ve bir gun daha bariscil bir dunyanin kurulacagina olan inanc kaybolmadikca Opua kulturude yasamaya devam edecektir.

Yazan: Gokay Gelgec – Yojimbooo

Not: Hayatimiza gizlice misafir olusundan bir rahatsizlik cekmedigimiz Opua sadece bununla kalmayip Yeni Zelanda’da bir tatil beldesinin ismi olarak cografya dunyasinda da yer edinmistir. Detayli bilgi icin Opua wikipedia sayfasina buradan ulasabilirsiniz : 

http://en.wikipedia.org/wiki/Opua

Valachi Papers – Charles Bronson 1972


One thought on “Yesilcam Arkeolojisi : OPUA nedir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir