Yeşilçam’daki yaprak dökümüne karşı tavrımız

Geçen hafta Gökay ile sitemizde vefat haberlerini verip vermemek üzerine konuşuyorduk. Bundan 1-1,5 yıl oncesine kadar yeşilcam emektarlarının vefat haberlerini vermeye özen gosterirdik. Gerci bazen güncellemediğimiz zamanlara denk gelen kayıplarda oldu ancak özellikle son dönemde kaybetiğimiz sanatçılarin bir listesini bile hazırlamıştık, ancak bundan bir yıl önce büyük bir yaprak dökümü başladıi, Üstüne bir de Munir Özkul gibi daha ölmemiş sanatşıların ölüm haberleri bizim bizi zaman zaman tiksindiren sosyal medya güruhumuzda boy boy paylaşılmaya başlanmıştı.
O dönem bunun bir parçası olmamayı tercih ettiğimiz için beklemeye başladık sonuçta Sinematik Yeşilçam olarak bir haberi tam zamanında vermek gibi bir önceliğimiz yok ve haber atlatma veya “ilk biz de yer aldı” gibi kaygılarımız da yok. O sebepten de olsa gerek arka arkaya yeşilçam emektarlarını kaybetmeye başladığımız da o haberlere elimiz gitmemeye başladı.

Sanırım aklımdan geçeni Mesut ağbi okumuş olacak ki Ters Ninja’ya yeşilçam da yaprak dökümü isimli bir yazı yazarak durumun analizini yapmıştı.

Açıkcası kaybettiğimiz emektarların ölüm haberlerini yazmaya ve paylaşmaya benim elim gitmiyor baikları nasıl yaklaiıyor bu konuya bilmiyorum. Hatta geçen gün kaybettiğimiz Metin Erksan’da bu yaprak dökümüne katılınca hem bu yazıyı yazmak elzem oldu hem de ölen bir ustanın arkasından site olarak yapabileceklerimizin en iyisini gösterebilmek için buruk bir şans ortaya çıktı. Kaybettiklerimizin ölüm haberlerini vermektense  onları hatırlartmak daha önemli olacaktır. Sitemiz onların ve sanatlarının sonsuza dek yasadığı bir site olmalı benim kanımca o yüzdendir ki eger diğer yazar arkadaslar da kabul ederlerse bundan sonra kaybettigimiz bir emekatarin haberini artık hiç vermeyelim ama eski yazılarımızı hatırlayarak ve belki de onlarla ilgili daha fazla yazı ve görsele yer vererek onların yaşamasını sağlıyalım.

Sonuçta bizim için Yeşilçam hep yaşıyor…

Bunu açık bir çağrı olarak yaparken hem okuyucularla da bu tavrı paylaşmak istedim. Yine de istisnai bazı durumlar olabilir. Bu hafta büyük üstad Metin Erksan’ın 2 filmine öncelik tanıdık. Bu yazıyı yazma sebeplerimden birisi de Ekrem Bora gibi kaybettiğimiz pek çok ismi unuttuğumuz sanılmasın…

Utku Uluer

2 thoughts on “Yeşilçam’daki yaprak dökümüne karşı tavrımız

  1. kaybettiğimiz yeşilçam emekçileriyle ilgili yazı yazmama düşüncenize katılmıyorum ..sizinde belirttiğiniz gibi bu değerli insanları daha yaşarken haber yapıp onların yaşam zorluklarını ve dramlarını ortaya koyan , daha ölmemiş hastahanede tedavi altında yada evinde nekahat altındaki sanatçıları öldü diye ortalığı ayaklandıran sanki böyle bir şey olmasını bekler gibi ölsün ve onu ilk ben duyurayım diye bekleşen işgüzarlar varken bir yeşilçam ve sinema üzerine odaklanmış “SİNEMATİK / YEŞİLÇAM ” olarak bunu habercilik mantelitesiyle doğru abartısız ve objektif olarak sevenlerine duyurmanızın daha doğru olur diye düşünüyorum.. malesef bir şekilde istemesek te duyuyor üzülüyoruz…kaybettiğimiz değerleri saygıyla anıyor yaşayanlara sağlık lı bir ömür diliyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir