Sadri Alışık ve Menekşe Gözler’de hiç vefa yokmuş…

menekse gozler banner

“Menekşe gözlerde hiç vefa yokmuş
Yalanmış hepsi de hiç sefa yokmuş
Yalancısın, yalancı! Yalancısın, yalancı!
Menekşe gözlü sarışın kız
Menekşe gözlerin hiç günahı yok
Eğer günah varsa sende günah çok
Yalancısın, yalancı! Yalancısın, yalancı!
Menekşe gözlü sarışın kız”

1969, Atıf Yılmaz imzalı “Menekşe Gözler” filminin malum şarkısı… Filme gözü yaşlı kalbi yaralı bir Sadri Alışık, tam tekmil bir rakı masası, his, derinlik, acı ve intizar katan iki şarkıdan biri. Diğeri ise namuslu ve de erkek gibi kadın olmasına rağmen hayatın sillesini yemiş olan menekşe gözlü dansöz Fatma Girik’ten mütevellit “Huysuz ve Tatlı Kadın”.

Girik Fatma

Alaturkalığın tavan yaptığı, izleyenin duygu dünyasını alt üst eden, mezelik bir film “Menekşe Gözler”. Tam da dönemine yaraşır bir içtenlikte ve sıcacık. İşte bu yüzden Yeşilçam severlerin akıllarında, kalplerinde yer eden, es kaza bir Pazar sabahı (genellikle Pazar’ları yayınlanır nedense) TV’de yayınlandığında; “ah be çok fena bu film, bak muhakkak izle” diye tembihlemelerine sebep olan bir film. Gönüllere layık bir film!

menekse gozler 004

İrili rollerde Sadri Alışık, Fatma Girik, Erol Büyükburç ve Pervin Par’ın şereflendirdiği “Menekşe Gözler”de; siyah pardesülü, atkılı, takım elbiseli kibar bir İstanbul beyefendisi olan Sadri Alışık’ın bir gece gazinoların en düşmüşünde rastladığı ve gidecek bir yeri olmayan Fatma Girik’i alıp evinde konuk etmesi ve akabinde ona aşık olması, Sadri Alışık’ın kankası havai genç Erol Büyükburç’un da tamamen bağımsız bir şekilde aynı kıza aşık olması ve kızın nihayetinde havai genci seçmesi konu ediliyor. Sadri Alışık uzatmalısı Pervin Par’la evlenirken; şaşkın ikili Fatma Girik ve Erol Büyükburç da birbirlerine nasipleniyorlar. Neticede Sadri Alışık; şarkılardaki kadını 10 senelik beklemiş ve onu tesadüfen bulmuş olmasına rağmen yine kaybediyor. Şarkılardaki kadın onun dimağında yarattığı kadından öteye gidemiyor.

Onun deyişiyle: “Şarkılardaki kızlar kaybolunca bir daha hiç bulunamıyor.”

meneksegozler4ll8 menekse gozler 77

Mutsuz aşk, bahtsız aşk, yarım kalmış aşk temalı; hüzzan/hüzün makamında, Sadri Alışık’ın üzünç tesirli oyunculuğuyla taçlanmış, ağlamak ve bardağın dibini görmek konusunda garantili bir film “Menekşe Gözler”. Altı dolu karakterleriyle ve oyunculuklarla ön plana çıkan bir film. Herkesin hayatında yer alabilecek, imkansız bir aşkı anlatan, sizin onun doğru kişi olduğuna inanmanıza rağmen onun sizi istememesi gerçeğini, karşılıksızlığını insanın gözüne, aklına ve kalbine sokan “Menekşe Gözler”; bazen yapılacak tek şeyin sabırla kabullenmek, gözlerinizi boşluğa dikip uzun uzun bakmak ve biraz da içmek içip de unutmayı başarmak olduğunu söylüyor. “Menekşe Gözler”, vefasız gözlerin, aşkın heyecanını kısa süreliğine tatmış fakat sonrasında tepetaklak olmuş sevenlerin filmi, senfonisi. Büyük bir aşka karşılık veremeyen vefasızların filmi değil. Belki onların da filmi… Şarkılardaki kadınların ve erkeklerin filmi…

“Şarkılar seni söyler, dillerde name adın
Aşk gibi, sevda gibi, huysuz ve tatlı kadın
En güzel günlerini demek bensiz yaşadın?
Aşk gibi, sevda gibi, huysuz ve tatlı kadın”

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Safa Önal
Görüntü Yönetmeni: Çetin Tunca
Yapımcı: Hulki Saner
Yapım: Saner Film
Oyuncular: Sadri Alışık, Fatma Girik, Erol Büyükburç, Pervin Par, Meral Küçükerol
Yapım Evi: Saner Film

1. Adana Film Şenliği’nde Safa Önal, “En başarılı senaryo” ödülü kazandı.

 

Yazan: Semra Uygun – Frau Doll

3 thoughts on “Sadri Alışık ve Menekşe Gözler’de hiç vefa yokmuş…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir