Yılmaz Güney & Halil Ergün: İZİN – 1975

Sevgili Sinematik Yeşilçam Dostları;

1 Mayıs ve 6 Mayıs günlerinin ülkemiz tarihine yazılı sayfalarda bıraktığı izleri hala yaşıyoruz. Kimi tarafta sorgulamadan yüceltme, kimi tarafta sorgulamadan yerme ve yoketmeyle, kamplaşmaya ve kendi takımını tutmaya körü körüne bağlı düşüncelerden kendimizi ne zaman tam olarak soyutlayabileceğimiz hala bir muamma…

“Bizler” ve “Onlar” tutuculuğunu bir yana bırakalım,

Sinematik ekibi olarak Alternatif Sinema Kültürü sloganıyla çıktığımız yolculuğumuzda takipçilerimizden aldığımız destek ve Yeşilçam’a duyduğumuz sevgiyle, arşiv ve kaynak bırakma çalışmalarımıza bir yenisini daha ekliyoruz.

1975 tarihli IZIN, Yılmaz Güney‘in hapishanede temel hikayesini şekillendirdiği ve 12 Eylül‘den sonra kayıplara karışan 1990’lı yıllarda sansürlenerek tv kanallarında birkaç kez gösterilmiş filmlerden biri.

1990’lı yıllarda Yeşilçam filmlerinden aldığı diyaloglar ve ses kayıtları ile kendine özgü bir tarz yaratan 2/5 BZ (Serhat)’nin Düzenin Yedi Ceddine albümünde kullandığı ses kayıtlarından birisi bu filme aittir.

Halil Ergün‘ün Yılmaz Güney’in hikayesinden beslenen tiradının gücünü hala koruduğu bu yarı belgesel nitelikteki çalışmayla, sinema filmlerinin kilit altına vurulduğu, Danıştay kararıyla gösterime sunulabildiği ve “yakılarak” yokedildiği zamanları bir daha asla yaşamamayı diliyoruz.

IZIN – 1975:

One thought on “Yılmaz Güney & Halil Ergün: İZİN – 1975

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir