Halit Çevirgen: ” ÖMERCİK “

omercik_sinematik_01

Ömercik (Ömer Dönmez) 1959 yılında Adapazarı‘nda doğdu, dedesinin şeker imalathanesi ve babasının çalıştırdığı şekerci dükkanı vardı. Beyaz tenli sarışın mavi gözlü ince ve düzgün sevimli yüzüyle altın gibi bir çocuktu Ömer, Ayşecik filmlerinin çocuk yıldızı Zeynep Değirmencioğlu ile teyze çocukları ve kuzenlerdi.

Eniştesi Hamdi Değirmencioğlu Yeşilçamda senarist ve yapımcıydı. Adapazarı’na yaptıkları ziyaretlerinde 4 yaşındaki Ömer’i dönüşte yanlarına alarak ve İstanbulda, Ses dergisinin sinema artisti yarışmasının “Çocuk Yıldız” katagorisine sokarlar. Bu yarışmada 2. olan Ömer yarışmanın hemen ardından ilk filmini çeker. Bu minicik sevimli, mavi gözlü sarışın çocuk kısa zamanda dikkat çekmiş eniştesi Hamdi bey ve kuzeni Zeynep’in de yardımlarıyla bütün starların filmlerinde görmek istediği hatta kontratlarında ömer için özel şartlar koyduğu bir çocuk yıldız olarak parlamaya başlamıştı..

Zeynep’lerin evinde kalan Ömer, setler ve ev arasında gidip geliyordu. Okula başladıktan sonra kendi aileside istanbula yerleşmişlerdi. Bazen aynı gün birden fazla sete giden Ömer çok güzel paralar kazanıyordu. Babası onu yeni aldıkları otomobilleriyle setlere getirip götürmeye başlamıştı. Ömerin evde bir anne babası setlerde ise bir çok anne babası vardı. Sinema izleyiciside Ömeri çok sevmiş filmlerini kaçırmaz olmuşlardı. Filmlerde izleyiciyi çoğu zaman ağlatıyor bazende güldürüyordu. Ömer ilkokulu bu şartlarda bitirmiş fakat orta 2. sınıftan okulu bırakmak zorunda kalmıştı.

Kısa zamanda onllarca film çeken Ömer yavaş yavaş büyümekte ve çocukluktan uzaklaşmaktaydı çevirdiği filmlerin sayısı azalmaya başlıyordu, babasına aldığı üç arabanın dolmuş olarak çalışması onları rahat yaşatıyordu, filmlerinin sayısı 65 olmuştu. Ömer 19 yaşına gelmiş genç bir delikanlı olmuştu bir iki senedir hiç bir film çekmiyordu. Yapımcılar onun biraz ara vermesini çocukluktan tamamen sıyrılmasını bekliyorlardı belkide onu bir kaç sene sonra Türk Sinemasının yeni yakışıklı jönü olarak yeniden lanse edecekleri günü bekliyorlardı. Ömerin film başına aldığı güzel paralarla aldıkları arabalarla geçiniyorlardı. Babasının da çalıştığı Üsküdar‘daki dolmuş durağına gidiyor bazende arabaya o çıkıyordu.

omercik_sinematik_02 omercik_sinematik_03

1978‘in o kara günü gelip çattı, durakta Murat 124 marka arabasının kelebek camını tutan aparatın vidasını sıkarken elindeki tornavida fırlamış ve gözüne saplanmıştı korkunç bir feryatla bağıran Ömer derhal hastaneye yetiştirilip ameliyata alınmıştı. Ne yazık ki sol gözü görme yeteneğini yitirmişti. Adının en tepede büyük harflerle yazıldığı filminin senaryosu böyle yazılmaya başlamıştı. Ömer sadece bir gözünü değil filmlerdeki anne ve babalarını da yitirmişti. O’nu hastanede sadece Zeynep Değirmencioğlu ve Filiz Akın ziyarete gelmişti. Malesef sıkça karşılaştığımız vefasızlık Ömer içinde O insafsız yüzünü göstermişti.

Hazır paralarını ve arabalarını hastane masrafları için harcayan Ömer’i zor günler bekliyordu. Bir süre esnaflık yaptı uzun yıllar da ablası sevgili kuzeni Zeynep’in emlakçısında çalıştı. Bir ara bir kaç dolandırıcının tuzağına düştü. Ona gözünün ameliyatı için bir gece tertipleyenler dağttıkları sahte makbuzlarla toplanan paranın bir kısmını Ömer’e verdikten sonra ortadan kayboldular. Fakat işin acısı daha sonra yakalanan bu kişilerle beraber sahtecilik ve dolandırıcılık suçlamasıyla göz altına alındı ve yargılandı.

Yapımcı Türker İnanoğlu İkinci Bahar dizisinde ona mahalle esnafı karakterlerinden birini oynatmış fakat bu Ömer için doyurucu ve istediği bir oyunculuktan ziyade bir figürasyondu. 50’li yaşlardaki herkesin çocukluk hayallerinde ölümsüz yerini koruyan Ömercik artık sinemadan uzakta ama gönlü hala kameraların karşısına çıkacağı doğru düzgün bir projede güzel bir rol bekliyor…

Ömercik zor günler yaşıyor ve ona uzanacak elin hadi Ömer diyecek sesin sahibini bekliyor belkide… Biz Ömerciğimize bize yaşattığı mutluluk canlandırdığı karakterlerde ki duygu yoğunluğu ve unutulmaz emekleri için sonsuz teşekkür ediyoruz…

Yazan : Halit ÇEVİRGEN

Aysecik’le Ömercik Video

2 thoughts on “Halit Çevirgen: ” ÖMERCİK “

  1. Evleri Üsküdardaydı galiba. Emlakçılıktan sonra konfeksiyon atelyesinde çalıştığını biliyorum. İkinci Baharda ki rolü de fazla sürmedi. Türker İnanoğlundan rolünü daha etkin ve daha uzun süre oynatmasını isterdim. Aile ilişkilerini bilemem ama Zeynep Değirmencioğlu’nun durumu çok iyi. Fakat Ömerciğe o kadar yardım ettiğini be okudum ne gördüm. Şimdilerde ne yapıyor, nerelerdedir bilmiyorum. Geçtiğimiz senelerde Ömercikle ilgilenmedi. İnşallah şimdilerde yüzümüzü kara çıkarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir