Yeşilçam Arkeolojisi: Ali Murat Güven’den Ringo Gestapoya Karşı Lobileri

RINGO VERSUS GESTAPOGeçtiğimiz hafta Kunt Tulgar ile geniş kapsamlı söyleşi yapmak için Ali Murat Güven‘in ofisi Aztek Filmdeydik.  Üzerinde çalıştığı kitabı “Türk Sinema Tarihinde Tüccar ve Ticaret“in son rütuşları üzerine çalışan Ali Murat Güven bütün yorgunluğuna rağmen bizleri çok güzel ağırladı. Yeni Şafak gazetesinden ayrıldıktan sonra (detayları buradan okuyabilirsiniz) sinema yazarlığı daha doğrusu araştırmacılığını daha farklı bir yere taşıyarak kitaplar üzerinde çalışmaya başlaması hepimiz için oldukça sevindirici gelişmeler.

Ali Murat Güven‘le biraraya gelince onun geniş görsel arşivden faydalanmamak ve Türk Sinema tarihi üzerine detayları konuşmamak mümkün değil. Laf lafı açarken konu bir süre önce facebook üzerinden paylaştığı Ringo Gestapoya karşı filminden lobi kartlarına geldi.

Ali Murat Güven Türk Sinema tarihinin kayıp olarak bilinen ve Fantastik Türk Sinemasının önemli birer mihenk taşı olan 1967 yılı yapımı Oksal Pekmezoğlu‘nun Mandrake Killing‘e karşı ve Cevat Okçugil‘in Ringo Gestapoya karşı filmleri üzerine yaptığı kurtarma çalışmaları. Ben yaptığı bu çalışmaların bir Arkeolog yaklaşımı olduğunu düşünüyorum çünkü aynen bir arkeolog gibi itinayla yapıyor kurtarma ve temizleme işlemlerini. Ali Murat Güven gres içinde bulduğu bu iki filmi temizlemek için makaraları manüel olarak elden geçirmiş ve temizlemiş. Ringo Gestapoya karşı filmi için yaptklarını ise şöyle anlatıyor:

“Bu siyah-beyaz akıllara zarar filmin bütün kopyaları iki yıl öncesine kadar kayıptı. Yani bu dünyada geriye yalnızca adı kalmıştı. İki yıl önce, yeryüzündeki tek 16 mm kopyasına ulaştık. Hurdahaş bir haldeydi, üstelik makaraları boylu boyunca gres yağına bulanmıştı. 16 mm kopyayı bir hafta boyunca evde kare kare onardım ve dijital ortama transfer ettirdim. Çok iyi olmadı, fakat en azından izlenecek bir kopya oluşmuş oldu.”

Ali Murat Güven bana filmlerin içindeki gümüşü gösterirken!!!
Ali Murat Güven bana filmlerin içindeki gümüşü gösterirken!!!

İçerisindeki gümüş alınmak için yokedilen ve haliyle negatifleri artık varolmayan bu filmin günümüze ulaşan kopyası Ankara’da bulunmuş. Ali Murat Güven‘in temizlediği ve aktardığı bu kopyalar geçtiğimiz sene kaybettiğimiz Onar Film sahibi Vasilis tarafından dvd olarak piyasaya sürülecekti. Mandrake Kiling’e karşı filmi şu an internet ortamına düşmüş ancak Ringo Gestapoya karşı filminin temizlenmiş kopyası hala Vasilis’in dul eşinde (tabi o da araklanmamışsa).  Şu an Ali Murat Güven Onar Films Istanbul ofisi olarak Vasilis’in eşine destek için eski Onar Film DVDleri hala satılmaktadır (önümüzdeki günlerde stokta kalanlar üzerine geniş bir açıklamayı yeniden ekleyeceğiz).

Ali Murat Güven facebook üzerinde Ringo Gestapoya karşı filminin bazı lobilerine yer verdi. Kendisinden rica ettiğimde arşivinde bulunan bu çok değerli lobileri bizlerle (Sinematik Yeşilçam ve Öteki Sinema) paylaştı:

Bunlar da başka bir kaynaktan edindiğim lobi kart serisinin üç nadide karesi… Kareografilere bakın ve hizaya gelin, Türkiye’de geçen bir Nazi serüveni… Nazilere karşı duran Türk’ün adı da Ringo… Bu ülkede bir daha asla böyle deli filmler çekilemeyeceğini bilmek çok acı veriyor bana…”

Ringo Gestapoya Karşı filminin künyesi:

Yönetmen ve Senaryo: Cevat Okçugil
Yapımcı: Sadettin Düzgün
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Yılmaz Gündüz, Mustafa Dik, Sadettin Düzgün, Ali Ekdal, Selma Güneri, Kudret Karadağ, Hakkı Özgezer, Tansu Sayın, Sunay Sun, Metin Turan

Film’i hala izlemediğimiz için farklı veritabanlarında yer alan konusu üzerine fikir yürütebiliyoruz. Film herşeyden önce Yeşilçam’da yer alan 4 Nazi exploitation (veya Nazisploitation) filminden bir . Film ile ilgili bir diğer fantastik öge de Ringo gibi bir kovboyun yer alması. Sırf bu yüzden  bu aksiyon filmi bazı western film arşivlerine girmiş durumda. Kısacası bu film neresinden tutarsak tutalım karşımıza Fantastik bir şekilde çıkıyor.

Ali Murat Güven’in arşivinden Ringo Gestapoya Karşı lobi kartları:

(Büyütmek için üzerlerine tıklayınız)

ringo gestapoya karsi lobi 001

ringo gestapoya karsi lobi 002 ringo gestapoya karsi lobi 003 ringo gestapoya karsi lobi 004
ringo gestapoya karsi lobi 005 ringo gestapoya karsi lobi 010 ringo gestapoya karsi lobi 009
ringo gestapoya karsi lobi 008 ringo gestapoya karsi lobi 007 ringo gestapoya karsi lobi 006
Ayrıca Farklı Lobiler için Öteki Sinema’daki iletiye BAKINIZ

 

One thought on “Yeşilçam Arkeolojisi: Ali Murat Güven’den Ringo Gestapoya Karşı Lobileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir