Kurtlar Vadisi Yeşilçam

Kurtlar Vadisi Yeşilçam banner

Vadinin oyuncuları Yeşilçam’ın ustaları olsaydı kimler hangi rolü oynardı?

Bir Yeşilçamsever olarak kafama takılan sorulardan birisi oldu bu. Kurtlar Vadisi‘nden önceki dizilere baktığımda diziler de oyuncuların Yeşilçam ağırlıklı olduğunu gördüm. Asmalı Konak ve İkinci Bahar gibi dizileri düşünelim pek çok ustayı hatırlatmışlardı bize. Fakat o dönem Osman Sınav KV‘de tamamen tiyatro ağırlıklı oyuncular seçti. Yeşilçam‘dan oyuncu yok denecek kadar azdı, hatta hiç yoktu. Kurtlar Vadisi Pusu‘da Tamer Yiğit, Selçuk Özer, Can Gürzap, Ümit Acar, Erol Tezeren ve Kuzey Vargın’dan başka bir yeşilçam oyuncusu olmadı.

Aslında benim fantezim biraz eleştiri babındaydı. Yeşilçam ustaları figüranlar dedîğimiz karakter oyuncular bir kenarda dururken tiyatro sanatçılarının dizıden diziye koşmasını yadırgadığım için böyle fanteziler kuruyorum. Tiyatro oyuncularını istemediğim den değil ama dengeli olabilir di hele hele aksiyonu bu kadar fazla bir yapım varken. Mesela zamanında çekilmiş Küçük Ağa dizisini düşünelim Çetin Tekindor, Haluk Kurdoğlu Agah Ün bir tarafta Erol Taş, Ahmet Mekin ve Fikret Hakan bir tarafta nasılda güzel bir denge sağlanmıştı. KV‘de de bu yapılabilirdi. Laz Ziya İstemi Betil e çok yakısan bir roldü. O dönem düşünülünce keşke konsey üyelerinden daha fazlası Yeşilçam’dan olsaydı denge sağlanabilirdi. Bu KV’den tutunda diğer pek çok diziye kadar geçerli. O yüzden yazımızın asıl özü: “Yeşilçam’ı unutturmayalım”.

kv pusu kadrosu

Oyuncu seçimim:

İşte bu yüzden Polat’tan İskender’e pek çok yeşilçamın efsanesi aşağıdaki listemde yer aldı. Dizi 2003‘te başladığı için bugùn kaybettiğimiz oyuncular da var listede.
İskender Büyük için önce Levent Çakır‘ı düşündüm, Çakır içinde Levent Özdilek, Memati için de Levent İnanır‘ı hayal ettîm. Bir de Kara rolü için ilginç bir isim düşündüm. Yaşasaydı Kemal Sunal‘a çok yakışırdı bu karakter. Aksaçlı Başkan olarak Kuzey Vargın‘ın yerine Cüneyt Arkın‘ı düsündüm sanki diziyi biz çekıyoruz Kuzey babaya dizide başka rol ayarlanır dizi de. Herkes hemen Polat için Cüneyt Arkın‘ı düşünecektir oysa günümüzğü göz önünde bulunduralım Cüneyt yaşlı kaçar Polat‘a. Hani aslında Cüneyt Arkın‘ı şöyle farkli bir rolde bir kötü adam rolünde görmek istemezmisiniz?

Listeyi yaparken bir araştırmam oldu. İlk yapım aşamasında Polat rolü için düşünülen isim Oktay Kaynarca olmuş. Senaryoyu okuyan Oktay, Çakır rolüne talip olmuş. Çakır‘ın öleceğinı söylemişler O yine Çakır demiş. Hakan Ural da o rolü çok istemiş. Bir röportajında okumuştum bu role çok istekli olduğunu. Polat rolü için düşünülen isimler’den birisi de Deliyürek’te oynayan ve o zamanlar tanınmamış bir oyuncu olan Nejat İşler olmuş sonra Necati Şaşmaz‘ı görünce Polat Alemdar efsanesi başlamış.

Yan kadroda da Yeşilçam‘ın efsaneleri olsaydı dizi yıne aynı ilgiyi görürmüydü? Memati ve Baron konusunda çok düşündüm. Atilla Saral daha önce bir dizide saçlarını sıfıra vurmuştu aynı imajla Memati rolü ona yakışır diye düşündüm bunları düşünürken biraz daha detaylı baktım Agah bey dizi başlamadan ölmüştü. Esasında Kemal Sunal da ölmüştü. 2003 yılında Cüneyt Arkın 65 yaşında Baron yada başkan rolü yakışır.

VICE GUY buyuk tuzakUzun lafın kısası ben yapımcı olsaydım Kurtlar Vadisini kesinlilkle ağırlıkla Yeşilçam isimleriyle yapardım. 80‘li yıllarda Ken Wahl ve Kevin Spacey‘in oynadığı Büyük Tuzak (Vice Guy) adlı bir dizi.vardı. Kurtlar Vadisi de zaten konu olarak bu diziden bayağı esinlenmiştir. Ben de o yıllarda seyrettığim dizilere prototip öyküler yazardım kendi çapımda. Dallas’ı yazmıştım mesela ve Ceyar‘ı Celal Yörük olarak Tanju Gürsu‘yu düşünerek yazdığım İhtiras adlı bir öyküm vardı. Büyük Tuzak‘ta o yıllarda Tolga Savacı‘yı düşünerek yazdığım Tayfun adlı bir öyküm vardı. Böyle hayalperest bir film tutkunuyum işte. Bir sinema prodüktörü olsaydım Face Off’tan Çakal’a Temel İçgüdü’den Görevimiz Tehlikeye kadar bir çok Hollywood filmini Yeşilçam‘a uyarlardım.  (Sedat Akkurt)

Listemin son hali böyle oluştu:

Hakan Ural – Polat
Hande Ataizi – Elif
Ahmet Mekin – Ömer baba
Salih güney – Baron
Mahir Günşiray – Çakır
Atilla Saral – Memati
Gökhan Arsoy – Abdulhey
1.ihtiyarlar başkanı – Ediz Hun.
Ak saçlı – Cüneyt Arkın
Zaza dayı – İlyas Salman
Kerem Alışık – Deli hikmet
Sibel Turnagöl – Nesrin Çakır
Suna Selen – Nazife ana
Tanju Korel – Aslan bey (KV Irak’a kadar Tanju bey sağdı)
Seyfo Dayı – Sümer Tilmaç
Emmi – Yavuz Karakaş
Kılıç – Hikmet Taşdemir
Testere – Nuri Alço
Avukat – Süleyman Turan
Samuel – Yusuf sezgin
Laz Ziya – İstemi Betil
Hüsrev ağa – Eşref Kolçak
Tuncay bey – Bülent Kayabaş
Halo dayı – Fikret Hakan
Doğu bey – Altan Günbay
Davut Tataroğlu – Ekrem Bora
Yalçın Bulut – Tanju Gürsu
İskender Büyük – Levent Çakır
Muro – Gani şavata
Aron Feller – Şemsı İnkaya
Cevat Akarsu – Dinçer çekmez
Savcı Leyla – Özlem Conker
İnci Tataroğlu – Berna Laçin
Fuat Tataroğlu – Umut Sezgin
Mete Ağır – Yalçın Gülhan
Mete Aymar – Cengiz Sezici
Semra Aymar – Nilüfer Aydan
Sencer – Kuzey Vargın
Kara – Bulut Aras

Galeri (görsellerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz):

kurtlar-vadisi-pusu

One thought on “Kurtlar Vadisi Yeşilçam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir