Yeşilçam’ın Gerçek Kahramanları – Cevat Kurtuluş

Cevat Kurtuluş banner

cevat kurtulus 1225_120 haziran 1922′de Ankara‘da doğdu. Babası eski kuvva-i milliyeci kd. yüzbaşı Necati Kurtuluş idi. Cevat ismini ona Çanakkale kahramanı Cenap Paşa koymuştur.

İzmir İnönü lisesini bitirdikten sonra 1943 te devlet konservatuarı tiyatro bölümüne girdi. Sesini beğendikleri için onu devlet tiyatrosu tiyatro ve opera bölümüne aldılar. Opera korosunda bariton olarak söylemeye başladı.Burada bir çok oyunda rol aldı, özellikle öne çıktığı oyunlar içerisinde Genç Osman‘ı ve deli padişah 1. Mustafa‘yı oynadı, “yanlış yanlış üstüne”, “haydut”, “kibarlık budalası” ve “3. Selim” oyunlarında ve “yarasa” ile “satılmış nişanlı” operetlerinde rol aldı.

Sanat hayatına daha öğrenciyken başlamıştı Cevat Kurtuluş ve gazinolarda show’lar yapıyor, dönemin ünlü sanatçı ve o günün modası olan siyasileriyle tanınmış kişilerin taklitlerini yapıyordu. Kısa sürede başarılı bir imitatör (taklitçi) olmuştu. Hatta o dönem sahnede taklit kralı ünvanını almıştı.

1947‘de Ankara‘dan İstanbul‘a taşındı bu hayatını da değiştirecekti. Yine aynı yıl Ferdi Tayfur yönetiminde “Kerim’in çilesi” isimli film ile sinemaya adımını attı. Filmlerde kısa ama etkili rollerde oynuyordu. Kimsenin cesaret edemediği aptal salak tiplemelerinde seyirciyi kırıp geçiriyor du. Aptal fakat vakarlı burnu havada bir garsonu oynadığı film de azar işittiğinde ağlayarak uzaklaşması harika bir kompozisyondu mesela…

cevat-kurtulus_172663Cevat Kurtuluş iyi bir tiyatro sinema oyuncusu ve showmendi. Uzun yıllar gazino sahnelerinde radyo ve televizyon da programlar yaptı. Çocukluk yılların da sessiz sinema filmlerin de edindiği mimik taklit komik surat hareketler ve aptal görünümlü hali ona allah vergisiydi. Sinemayı halkla bütünleştirmiş bir ustaydı. Filmlerde kullandığı papyonu onunla bütünleşmiş bir aksesuarı olmuştu. Yeşilçam’daki lakabı ise 1001 surat olan Cevat Kurtuluş kendisinin bile unuttuğu sayıda film de emek vermiş ve büyük bir ustalıkla kullandığı yüzünü şekilden şekile sokuyor seyirciyi kırıp geçirirdi. O dönemlerde izleyenler Cevat Kurtuluş adını daha afişte yada jenerik te gördüğünde gülmeye başlıyordu dersek yanlış olmaz. Hangi rol olursa olsun, kadrajın önünden bir kere geçmesi seyircinin gülmesi için yeterliydi…

Cevat Kurtuluş seyirci ile özellikle de çocuklarla çok iyi bir temas kurmuştu. Hatta 80′lerde TRT’de “Gülünüz güldürünüz” isimli bir programda yapmıştı.

“Alt dudağı büzülmüş, saçları ortadan ayrık oluşu ve uzun boyu fakat hafif kamburumsu yürüyüşü” ile ve kendisiyle bütünleşmiş papyonuyla unutulmazlar arasındaki ve izleyicinin yüreğindeki yerini hakkıyla alan Cevat Kurtuluş 1959 yılında kendisi gibi tiyatro ve sinema oyuncusu olan Meral Kurtuluş ile evlenmişti.Sanatçı çiftimiz bir çok projede birliktede görev almışlardı ve birbirlerine bağlı mütevazi bir hayatları vardı. Kendilerini bir semt pazarın da bir belediye otobüsün de görmek mümkündü..

1992 yılın da bir kalp krizi sonucunda kaybettiğimiz Cevat Kurtuluş Feriköy mezarlığın da toprağa verilmiştir..

Cevat Kurtuluş’u rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Mekanı cennet olsun
Halit ÇevirgenCevat Kurtuluş (2013)

cevat kurtulus munir ozkul
cevat kurtulusun mimikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir