Yeşilçam Remakeleri: Homoti (Turkish E.T. 1987)

600full-homoti-screenshotDipsiz kuyumuz Fantastik Türk sinemasında 2005’ten itibaren unutulmuş cevherler tek tek piyasaya düşmeye başlamıştı. Levent Çakır‘ın Zagor filmlerini bulmuş olmamız bu arayışlarımızın zaferlerinden birisidir. Yine yıllar önce Xvidmania forumu sayasinde edindiğimiz Homoti filmi de bunlardan birisi. Gerçi filmin  ismi o dönem forumda Homodi olarak geçiyor olsada filmi izlerken başında kocaman Homoti yazıyor. Bu arada Sinematürk ve imdb gibi sitelerin veritabanına Homodi ismiyle girmiş. Ben Homoti de karar kıldım

Bir kaç yıl önce O dönem Midnight – Öteki sinema blogunun sahibi Murat Tolga Şen Homoti filmi üzerine detaylı ve güzel bir yazı yazmıştı bu yazıyı Sinematik ile de paylaşmıştı. Ben de remake filmler dosyamızı ele alırken hem o eski yazıdan alıntılar alıp sizlerle yeniden bu filmi ele almaya karar verdim.

Spielberg’in E.T. si Yeşilçam’da 2 kere uyarlanmış. Bunlar: Badi ve Homoti filmleri. Badi filmi düşünüldüğünde Homoti (Homodi 1987) için 2. E.T. klonu demek doğru olacaktır çünkü Badi (1983) yapılmış ilk Türk E.T. uyarlaması idi. Ancak yaratık olarak Homoti veya Homodi’nin Badi’den daha güzel bir kukla olduğu su götürmez!!! Ne de olsa E.T. nin birader… Filmde kullanılan mekanlar genellikle Kadıköy, Kalamış, Moda ve Milliyet gazetesi çevresi gibi geldi bize.

Film seneler sonra Amerika‘daki Trash film severler tarafından yeniden keşfedilince Müjdat Gezen‘de epey süre medyaya bu filmi açıklamak zorunda kalmıştı. Hatta komiktir Hollywood Türk E.T.yi keşfetti diye haberler çıkmıştı. Çok ilgi gördüğü bu haberdeki gibi (tıklayınız) yazılıp çizilmişti. Ancak böyle şeylerin haber olmasına alıştık sanırız olay Almanya da Fors video tarafından piyasaya verilen kopyanın Amerika’ya da ulaşması ve bir şekilde dağılmasından ibaretti.

Müjdat Gezen‘i birkaç kez Homoti filmi hakkında konuşurken dinledim. Nedense hep bana biraz savunmada olduğu hissini bıraktı. Aşağıdaki videoda da dinleyebileceğiniz gibi filmi bitirdikten sonra Aziz Nesin‘e izletmiş ve “bok gibi” yanıtı alınca da piyasaya sürmemeye karar vermiş. Zaten israrla kendimiz için yapmıştık diyor. 5N1K programında Müjdat Gezen filmi anlatmış aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

2008 yılında Homoti: Video için bir E.T Klonu yazısını bizimle paylaşan Murat Şen‘in yazısından bazı notlar:

hqdefaultFilm usandırıcı bir erken dönem dijital firma logosu ile açılışını yapıyor, hemen arkasından Jeneriğe geçiyoruz “Müjdat Gezen Sunar” girişiyle başlayan jenerik, antikalarla dolu bir evin salonunda gezinen kamera görüntülerinden başka bir şey değil, fakat dönemin gazete başlıkları, 80 model bir video player ve Sony TV’nin de gözüktüğü tam bir zaman tüneli…

“Uzaylımız Homoti, gezegenine dönmek istemeyen bir kaçaktır. Homoti’ye acıyan Ali onu kendi evine götürür… Bu arada Alinin ayağını çarptığı taşı (galvanizle boyanmış bir sünger parçası) Homotinin hamur gibi ezmesi gibi birkaç fukara efekt sahnesi yaşanır. Homoti yukarıda işlerin karıştığından, gezegenin diktatörlükle yönetildiği için dönmek istemediğinden bahseder. Gezegenindeki diktatörün adı ise büyük bir yaratıcılık örneği olarak Diktatördür! arada Amerika’nın yıldız savaşları projesi ve Türk demokrasisi hakkında birkaç yumuşak politik taşlama yapılır. Homoti bizim demokrasimize hayran kalır ama Ali derin içler çeker ve sahne değişir, bu defa şimdikinden oldukca genç bir Perran Kutman’la karşılaşırız. Hatçe hanım Mahalle esnafını çenesiyle bezdirmiş bir alışveriş teröristidir. Hatçe hanım Homotiyle ilk kez Ali’nin evine temizliğe gittiğinde tanışır ve bayılır 10 sn sonra ayılır ve Homotiyle dost olur!”

“Sanırım film daha sonra Almanya video piyasası için yayınlandı (İyiki de öyle oldu, bunu görmemiş olsaydım çok üzülürdüm doğrusu) E.T’ye benzeyen fakat onun arkadaşı olduğunu iddia eden hatta bir sahnede E.T’ye telefon açan homoti’nin kostümünü ise Saim Bugay hazırlamış.” yazının tamamı BURADA

Homoti

homotiOYUNCULARI

MÜJDAT GEZEN
PERRAN KUTMAN
BAHAR ÖZTAN, ALTAN ERBULAK,
SAVAŞ DİNÇEL, SUAT SUNGUR,
AHMET KOSTARİKA, DEMET AKBAĞ,
AHMET AŞAN, SELMA ÖZKAN, AKİL YILMAZ

YÖNETMEN / YÖNETMEN YARDIMCISI

MÜJDAT GEZEN / NAZAN ŞENTÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir