Yeşilçam Arkeolojisi: Saygın Facebook Grupları

Insanların hayatına intikal devrinde pek çok gülünç duruma şahit olduğumuz sosyal medyanın, gerçek yaşamda kendisini geliştirebilmiş insanların birikimlerini paylaşıma başlamasıyla beraber güzel yönlerini keşfe başladık. Ahmet öğretmeni, liseli Ayşeyi, ülkesini, dinini seven bir milyon kişinin bulunmasının ardından nihayet meraklısına özgü konuları sevebilecek insanların buluştuğu saygın grupların oluşu gecikmedi.

Bazı gruplar zaman içerisinde paylaşım enflasyonu, ego ve maymun iştahlılık sebebiyle facebook çöplüğünün derinlerinde kaybolurken veya bölünürken, bazı gruplar çizgisisinden ödün vermeden saygın bilgi paylaşımına devam ediyor. Bu noktada seçtiğim 3 grupla Yeşilçam ve Yeşilçamla kesişen sanatsal ve özgün grupları tanıtmak istedim.

darulbedayi

DARÜLBEDAYİ :

Filiz Terzi‘nin düzenli paylaşımlarıyla Türk tiyatro tarihi ve tiyatrodan seslendirmeye, seslendirmeden kamera önüne transfer olmuş pek çok sanatçıyla ilgili tarihi dökümanın paylaşıldığı güzel bir grup. Darülbedayinin Kurucularından Muhsin Ertuğrulun prova notlarına Türk tiyatrosunun bayan efsaneleriyle ilgili bilmediğiniz pek çok bilgiye klasörize edilmiş bir şekilde ulaşabilmeniz mümkün.

Grup linki

tuncel_kurtiz

YEŞİLÇAM VE TRT FİLMLERİNDE SESLENDİRME :

Emrel Aykut Akalın, Sinematik Yeşilçam takipçileri için tanıdık bir isim. Film Karelerinde Yeşilçam paylaşımlarımızın başlangıcını sağlayan ve aktif olarak oyunculuk yapan dostumuz, seslendirme konusunda ki tecrübelerini hem bu sanatçılarının grup vasıtasıyla bir araya gelmesini sağlayarak hemde zaman içerisinde oldukça doyurucu bir arşivi oluşturarak paylaşmaya devam ediyor. 80li yıllarından TRTsinden 90lı yılların Show Tv dublajlarına çok ilginç bilgilere ulaşabilmek mümkün. Ayrıca sadece sesiyle insanların sevgisini kazanmış sanatçıların fotoğraflarınıda bulabilirsiniz.

Grup Linki

agır_suc yuvanin_bekçileri

YEŞİLÇAM LOBİLERİ :

Yıllardır izlediğimiz filmlerin setlerinden veya negatiflerinden hazırlanarak zamanında sinema salonlarının lobilerini süslemiş kartların paylaşıma açıldığı bu grupta yine meraklısına özel çalışmalardan biri. Avustralyada yaşayan dostumuz Hüseyin Hüsnü ve Nilgün Erdinçin düzenli paylaşımlarıyla melodramdan avantüre her tür filmden lobi kartlarını bu grupta bulabilmek mümkün. Ayrıca bu çalışmaya ticari olarak yaklaşmak isteyeceklere paylaşımların ait olduğu arşivcinin logosuyla yapıldığını hatırlatalım.

Grup Linki

Bununla beraber Sinematik Yeşilçam olarak tanıtımı için özel bir çalışma yapmadan kendiliğinden gelişmekte olan güzel bir sayfamız daha mevcut. Aşağı yukarı bir buçuk aylık bir mazisi olan Erol Taş sayfamız günden güne katılan üyeler sayesinde büyük sanatçımızın sevenlerinin ne kadar çok olduğunu gösteriyor.

Erol Taş sayfası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir