Yeşilçam oyuncularının fotoğrafçısı Osep Minasoğlu

-kartpostali-bugunlerde-kaca-basiyorlar--3504692
Çektiği bazı fotoğrafllar bugün internet satış sitelerinde yüzlerce lira eden o zamanın tabiriyle ünlülerin fotoğrafçısı Osep Minasoğlu “Stüdyo Osep” destek bekliyor. Bu haberi Milliyette okuduktan sonra çeşitli internet sitelerinden Osep Minasoğlu hakkında birkaç bilgi ve haberi arşivimizde yer alması için derledim. Zaten Tayfun Serttaş‘ın sitesi dışında detaylı bir kaynağa da rastlamak mümkün olmadı.

İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından olan 86 yaşındaki Osep Minasoğlu 2 ay önce düşme sonucu kalça kırığı teşhisiyle yatırıldığı hastaneden, iki ağır ameliyat geçirdikten sonra taburcu oldu.

tayfun_serttas_studio_osep_27Osep Minasoğlu arşivi, 1999 senesinde tanıştığı Tayfun Serttaş‘ın 10 seneyi bulan çalışması sonucunda 2009’da bir sergiyle halka açılmış. Ünlü fotoğrafçıyı hasta yatağında da yalnız bırakmayan sanatçı, Minasoğlu’unun en çok sevenlerinin ziyaretine ihtiyacı olduğunu belirtiyor ve fotoğraf tutkunlarını Osep Minasoğlu’nu ziyarete davet ediyor.” (kaynak: 04 Ağustos 2013 – 13:04 Milliyet.com.tr)

Osep Minasoğlu Kimdir:

Amber ve Yervant Minasyan çiftinin son çocuğu olarak 1929 yılında Samatya’da dünyaya gelen Osep Minasoğlu, bugün pek çoğumuzun bilmemesine rağmen fotoğraf tarihimiz için önemli bir isim. 16 yaşındayken fotoğrafa başlar Minasoğlu, 6-7 Eylül olaylarında çalıştığı Kodak firması büyük zarar görünce işsiz kalır, diğer çalışma arkadaşlarıyla birlikte. İstanbul’u terk etmek zorunda kalır.

60’lı yılların sonunda Türkiye’de ilk renkli fotoğrafı çekti 
Paris’e yerleşir Minasoğlu. Büyük bir fotoğraf firmasında çalışır, fotoğrafın tüm yeniliklerini de buradan öğrenir. Gelgelelim şanssızlık yakasını bırakmaz. Fransa-Cezayir savaşı ile birlikte şartlar hızla değişir ve Minasoğlu İstanbul’a geri döner.

1960’lı yıllarda açtığı Stüdyo Osep, İstanbul’un en ünlü fotoğrafçısı haline gelir. Minasoğlu yurtdışındaki tüm teknik yenilikleri stüdyosuna getirtir. Kazandığı tüm parayı makinelere yatırır; Paris’teki eğitimiyle fotoğrafın laboratuvar kısmına da çok hakim olur. 60’lı yılların sonunda ilk renkli fotoğrafı çeken de odur, ilk renkli fotoğraf baskısını yapan da. Dünyada 35 mm sinema filmini dia haline getiren de kendisidir.

tayfun_serttas_studio_osep_11“Kadir İnanır normal fiyatın iki katını verirdi”
Kısa sürede Yeşilçam artistlerinin uğrak mekanı olur stüdyosu: “O devirde çok film yapan müessese vardı. Artist olmak isteyenler gelip fotoğraf çektirirdi. Birçoklarına resim çektik; Zeki Müren, Yılmaz Güney, Engin Çağlar, Cüneyt Arkın, Feri Cansel… Para pulda pazarlık edilmez müşteriyle. Hatta Kadir İnanır çekim bittikten sonra çek defterini çıkarırdı, hiç bakmazdık biz ne kadar yazıyor diye. Bir bakardık, iki misli para vermiş!”

Osep Minasoğlu 1976’da stüdyosunun adını değiştirmek zorunda kalır: “Türkan Şoray’ın annesi beni çok severdi. Bir fotoğrafını çektik, altına da Stüdyo Osep yazıldı; gazetede koskoca bir sayfada basıldı. ‘Kızlarım beni istemiyor. Kızlarım çok kazanır ama annelerine para vermezler’ diye bir röportajda kullanıldı.” Bu haberdeki fotoğrafın gazetede  büyük yer alması sektördeki diğer fotoğrafçılar arasında rahatsızlık yaratır. Öte yandan önyargı da rol alınca Osep adı sorun olur. “Hakkımda infial oldu, bir şeyler başladı. Ben de işimi Stüdyo Show olarak devam ettirdim.”

1980’li yıllarda talihsizlik tekrar sahneye çıkar. Minasoğlu’nun işleri bozulur; borçları nedeniyle mülklerini satar. Borç aldığı yeğeni de stüdyosunun bulunduğu binaya el koymak isteyince, son malını da elinden çıkarır; binayı yok pahasına satıp yeğenine olan borcunu kapatır. (kaynak: milliyet gazetesinden)

Osep’in çektiği fotoğrafların bazılarından derlediğimiz galeri


Kaynakça:

Çoğu Görsel http://tayfunserttas.blogspot.com sitesinden alınmıştır

Bilgiler Milliyet.com.tr’den derlenmiştir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir