VAMP KADIN MİNE SOLEY

mine soley banner

986677_148064478738218_2059980688_nMine Soley her ne kadar bu yakıştırmayı sevmese de Türk sinemasınının vamp kadınlarından biriydi. 6 çocuklu bir ailenin 4 kızından biriydi Trabzon’da doğmuştu ilk ve ortaokulu orada bitirdi. 1963′te istanbula anneannesinin yanına geldi , teyzesi Nezihe Güler sinemada karakter rollerde oynayan daha çok dadı ve anneyi canlandıran bir oyuncu idi. Anneannesine yakın bir semt olan tarlabaşında oturuyordu bu sayede sıkça teyzesine uğrayıp bazen onunla setlere gidiyordu.

Mine Soley dikkat çeken alımlı bir kız olduğundan gözlerin onda olduğunu hissediyordu. Birgün işe gelmeyen birinin yerine onu bir kaç planda oynatırlar akşam iş bittiginde de 25 lira verirler ki bu onun kamera önüne ilk çıkışı olur. Bu yeni dünya ve kazandoığı para çok hoşuna gider üstelik aldığı para da fena değildir…

Kamera karşısındaki ilk dialoglu rolü ise Ülkü Erakalın yönetimindeki “Tığ gibi delikanlı” filmiydi. İş davetiyelerini bazen bir yazıhanede bazen kuaförde bazende evin kapı altından atılan kağıtlara yazılı adreslerden öğreniyordu. Bir film de vizon palto giymesi istenmişti halbuki onun sadece bir ayakkabısı ve bir paltosu vardı. Şirketlerin verdiği senetleri Manukyanın oğlu Ferdinand’a değerinin altında kırdırıp kıt kanaat idare ediyordu. Çok sık iş çıkmadığı için parasız günler de geçirdiği olmuştu.

salincak dergisiSuat Yalaz’ın çıkardığı “salıncak” isimli dergiden erotik bir resim için aldığı teklifi kabul etti sırttan çıplak estetik bir resimdi ve orta sayfadan tam yayınlanmıştı. Ardından resimle alakalı çağrıldığı savcılıkta savcının elindeki dergiyi göstererek bu resimleri neden çektirdin sorusuna ben oyuncuyum “vamp kadınım, seks bombasıyım benim işim bu resmi çekeni de ismini de bilmem” diyecek kadar cesurdu.

Sevkedildiği mahkemede hakime verdiği cevap ta benzerdi “ben Türkiye’nin seks bombasıyım “sonrası yoğun iş temposu ardı ardına filmler, Gönül Beyhan, Neriman Köksal ve Suzan Avcı‘dan sonra yeşilçamın vamp yıldızı olmuştu…

  • “Nedense bana verilen roller halkın benden nefret etmesine sebep olan kötü kadın yuva yıkan kadın üvey anne gibi canlandırmalardı ve bu yürek isteyen bir işti..vamp kadın etiketini bana yapıştırdılar ve yıllarca istemesemde böyle lanse edildim..
  • Arkamda bir prodüktör zengin bir sevgili ve para babası bir hacıağa olmadı hiç, rejisörün yatak odasından da geçmedim..
  • Hayatta kalmak için çalışıyordum ve rol seçme lüksüm yoktu, genel görüntüm ve aklım tek sermayemdi.
  • Starlarla bir altındaki oyuncunun aldığı paralar da büyük adaletsizlikler vardı. Çok işe gidiyor iyi kazanıyorduk işte yaşadığım bir evim arabam ve küçük bir emekli maaşım var.
  • Kazandığımız paranın bereketi vardı. Filmlerde giyeceğimiz kostümleri kendimiz alıyor kuaför paramızı kendimiz veriyorduk, alkol ve uyuşturucuyla hiç işim olmadı, Sosyalist ve paylaşımcı biriydim lokmama varana kadar paylaşırdım.
  • Erotik film yıllarında sinemadan çekildim.
  • Yıllarca sahne aldım turnelerde gezdim. İş olmadığı zamanlarda pek arayan olmaz insanı çok duygusal ve detaycı bir insanım beraberliklerim oldu tabii ama hiç evlenmedim ve çocuğum olmadı
  • Vamp kadın etiketi yuva yıkan üvey anne imajı üzüyordu beni halbuki dinimi seven ibadetini duasını eden oruç tutup sürekli olmasada namaz kılan biriyim,
  • Vatansever ve milliyetçi taraflarımda ağır basar. İnsanımı yurdumu bayraĞımı seviyorum. Dini bütün tam müslüman bir ailenin çocuğuyum..”

PAZAR-1968-630-MINE-SOLEY-AJDA-PEKKAN-F-GIRIK__38369353_0 (1)“Zor şartlarda filmler çektik biz aslında o dönem hiç gündeme gelmedi. Bir minübüse 50 kişi doluşur oyuncu yönetmen teknik ekip hep birlikte şehirden uzak yerlerde telefon ve taksi olmayan dağ başlarında çalışırdık aynı araçlarla geri döner bazen oralarda gecelerdik.
Dost ve arkadaştık bütün emekçilerle. Hiç gocunmadım ve hala bir Mine Soley’sem bunu yeşilçam a ve sevenlerime borçluyum
.”

Evet, Mine Soley kendinden bahsederken bunları söylüyor. Nacizane kendisiyle birkaçkere aynı ortamlarda bulunmuş bir kaç kelime konuşmuştum ama Yeşilçam Sevdalıları plaket töreni için çağırdığımda seve seve gelmiş aldığı plaketin manevi değerinin ne kadar çok olduğunu dile getirmişti.

Kendisinin ne kadar mütavazi sıcak kanlı alçak gönüllü ve sevgi dolu bir insan olduğuna şahsen tanık oldum. Kendisini tanımaktan kısada olsa aynı ortamda olmaktan sonsuz mutlu oldum..

Mine Soley‘i saygıyla ve sevgiyle selamlıyor, sağlıklı uzun yıllar diliyorum. İyiki varsınız sizi seviyoruz..

Halit ÇEVİRGEN // VAMP KADIN MİNE SOLEY..

1208777_148065778738088_1806030683_n
Yılmaz Atadeniz, Halit çevirgen ve Mine Soley

Görsellerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir