Fantastik Türk Sineması: Fantoma Süpermen’e Karşı (1969) afişi üzerine…

Fantoma Süpermen'e Kar?? - 1969Fantastik Türk Sineması olarak ele aldığımız filmlerin nerelerden esinlendiğini ve/veya görsellerinin nereden esinlendiğine, bazı hikayelere kaynaklık yapmış olan filmlere dair araştırmalarımıza her zaman devam ediyoruz. Her zaman farklı detayları yakalmak veya o dönemde yakından takip edenlerden bu bilgileir derlemek ayrı bir keyif.

Özellikle bu filmlerde kullanılan afişlerin pek çoğu çizgi romanlardan veya benzer kahramanların filmlerinin afişleirnde bir kaç ufak değişiklikle alınmış görseller. Bazen fikir bulunamadığından, bazen paraya kıyılamadığından ama en çokta mali kaygılardan bu yollara başvurulmuş.

Facebookta bir paylaşım üzerine Yener Çakmak ve Özgün Uysal‘ın Fantoma Süpermen’e Karşı (1969) filminin afişi üzerine yaptıkları mini sohbetin kayıt altına alınmasının faydalı olacağını düşündük. Onalr da buna olumlu baktılar bu şekilde bu detayları derledik.

Paylaşılan 1969 yılı yapımı Fantoma Supermen’e Karşı filminin afişinde bulunan pek çok görselin kaynağı nedeniyle adeta bir kolaj çalışmasını andırıyor:

TC Özgün Uysal: Kapaktaki çizim İtalyan filmi Super Argo‘dan alıntıdır (Buradan bakabilirsiniz). Kilink‘teki Uçan Adam kıyafeti de bu film serisinen esinlenilmiştir.

Yener Cakmak: Filmin içinde de yabancı filmlerden alıntı aksiyon sahneleri var.

Filmi çeken rahmetli Kayahan Arıkan ağbi, çocukluğundan itibaren gördüğü filmleri ezbere bilirdi.Bu nedenle filmlerinin hemen hemen hepsinin içine yabancı filmlerden alıntı sahneler koyardı. Afişteki Fantoma kafası da “Fantoma” filmi afişinden aynen alıntıdır.

Aşağıdaki görsellerde, afişte kullanılan çizimlerin orjinallerini göreceksiniz, Görsellerin hepsinde açıklamalar detaylı olarak yazılmıştır:

Afişte üstte yer mavi kafa ünlü film kahramanı Fantomas'ın birebir çizimi.
Afişte üstte yer mavi kafa ünlü film kahramanı Fantomas’ın birebir çizimi.
super argos afis
Filmde supermen olarak afişe girmiş kahramnın görseli ise Superargo isimli kahramandan alınmış. Tek Fark olarak Türk versiyonundaki çizime bir ‘S’ eklenmiş
super argo contra diabikus
Kilink’teki Uçan Adam kıyafeti de bu film serisinen esinlenilmiştir
Kilink'teki Uçan Adam'ın kıyafetini burada net görebilirsiniz
Kilink’teki Uçan Adam’ın kıyafetini burada net görebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir