Yeşilçam Arkeolojisi: ANTALYA Behlül Dal Sinema Müzesi

MÜZE BANNER
BEHLÜL DAL SİNEMA MÜZESİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından, 5 Ekim 2013 tarihinde Antalya halkının ve tüm sinemaseverlerin katılımıyla Sinema Müzesi açılmış müze Altın Portakal Film Festivali’nin fikir babası Behlül Dal’ın adını taşımaktadır.

İki katlı tarihi konakta bulunan müzede, Behlül Dal’ın kişisel koleksiyonu ve Altın Portakal Film Festivali’nin tarihi sergilenmektedir.

Behlül Dal`a ait doküman ve fotoğrafların da yer aldığı müzede, AS Film ve Halk film `den kalma seslendirme üniteleri, büyük stüdyo teypleri, taş plak devri gramofonları, kollu çekim makineleri, halen çalışır durumda senkronize eşleme aygıtları, küçüklü büyüklü mikrofonlar, 8, 16 ve 35 mm`lik ev ve stüdyo tipi film gösterim cihazları, 90 yıllık körüklü fotoğraf makineleri, eski hoparlörler ve arklar bulunmaktadır.

Behlul dal muzesi

Başlıksız-3

Türklere ait nadir ürünlerden olan Turgut Ören tarafından yapılan, sinemanın karaborsa ile savaşını simgeleyen 35 mm den iki adet 16 mm film çoğaltan makine Behlül Dal sinema müzesinin en ilgi çekici parçalarından biridir. Halit Refiğ’in vizörü, Safa Önal’ın 400 senaryosunu yazdığı daktilo, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda gibi sanatçıların imzalarının yer aldığı dublaj masası, kömürle çalışan sinema gösterim makineleri, kamera objektifleri gibi birçok ekipman sergileniyor.

Müzenin kuşkusuz en ilginç bölümlerinden biri de, İtalyan yapımı 1944 Novado marka kamera ve 1930`lu yıllarda kullanılan çekim kamerası da dahil, çekim anında kullanılan teknolojinin sergilendiği odadır.

Duvarlarda Altın Portakalın tarihine tanıklık ederken, sergilenen film şeridinde ise Altın Portakalda ödül almış filmler sergilenmektedir.

Müzenin üst katında yer alan salonda, sinevizyon gösteriminin yapıldığı bir mini sinema perdesi ve tarihi sinema gösterim makinesi yer almaktadır.

Kömürlü projeksiyon makineleri, 3 objektifli kamera, ilk dönem TV kamerası, dublaj masası, montaj aletleri, yapıştırma ve kesme presleri, stüdyo pikabı, radyo ses kayıt ünitesi de bu müzede bulunan materyallerden sadece bazılarıdır.

Behlül Dal Sinema Müzesi Ziyaret Bilgileri

Salı-Pazar 09.30-12.30 / 13.30-18.30 Pazartesi günleri kapalı.

Behlül Dal Sinema Müzesi Nerede?

Adres: Haşim İşcan mahallesi 1305 Sok. No: 10.

Müze hakkında detaylı bilgi için: http://www.sinemamuzesi.com/

Behlül Dal Kimdir?
Behlül Dal, Meisli fakat Kaş nüfusuna kayıtlı bir babanın çocuğu olarak 1922 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde başladığı eğitim hayatına Antalya Lisesi’nde devam etti.

1957 yılında Antalya’da Antalya Filmcilik Komandit Şirketi’ni (ANTİŞ) kurdu. Aynı zamanda İstanbul dışında ilk film şirketi olan ANTİŞ bünyesinde ‘İnsanlık İçin’, ‘Kıbrıs Şehitleri’, ‘Istırap Çocuğu’ adlı üç uzun metrajlı film yapıldı. Filmlerin aynı zamanda yönetmenliğini de üstlenen Behlül Dal, çok sayıda kısa metrajlı filme de imzasını attı.

Antalya Film Festivali düşüncesini ortaya atan ve 1964 yılında dönemin Antalya Belediye Başkanı Avni Tolunay ile hayata geçirilmesini sağlayan Behlül Dal, 300’e yaklaşan filmiyle yurt içi ve yurt dışında 30’a yakın ödül aldı. Altın Portakal Festivali kısa metraj dalında kazandığı 8 Altın Portakal Ödülü ile “En Fazla Altın Portakal Kazanan Yönetmen” unvanını halen koruyor. 20 Haziran 2002’de hayatını kaybetti.

Not: Sitedeki bilgiler çeşitli haber yazılar ve müzenin kendi sitesinden derlenmiş ve genişletilmiştir. Yazımızın amacı müzeyi tanıtmaktır.

behlul-dal-sinema-muzesi-gi

BVuQUodCYAA8mkQ

muzeden behlul dal sansur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir