Yeşilçam Kitapları: Ayşe Şasa – Yeşilçam Günlüğü

9789756614808_1Yazar: Ayşe Şasa
Yayınevi: Küre Yayınları
Basım Tarihi: Ocak 2010
176 Sayfa
(1. baskısı 160 sayfa)

Kabalcı kitapevinden temin edebilirsiniz: BURADA

Kitapyurdu.com linki BURADA

Yeşilçam Sineması’na bir çok eser kazandıran Ayşe Şasa’nın çeşitli dergilerde de yayınlanan yazılarının toplandığı deneme kitabıdır. (sinemazingo.com)

Ayşe Şasa’nın dergah dergisi’nde deneme tarzında yazdığı yazılardan oluşan güzel bir kitap. şasa, ibn-i arabi’den ciddi manada etkilendiği için bir çok yazının temelinde tasavvuf var. ayrıca ayşe şasa, hayal, rüya mefhumları ile temellendirilen bir sinema fikrinin de düşünürlerinden. (Bekir isimli bir kullanıcının oldukça açıklayıcı yorumu)

Açıklama:
Klasik Türk sinemasının senaryo kuşağına mensup isimlerinden Ayşe Şasa hanımefendinin Yeşilçam’a farklı bir yaklaşım geliştirdiği yazarlarının yer aldığı Yeşilçam Günlüğü’nün bu yeni baskısı, ilave yazı ve kendisiyle bu eser için yapılmış bir röportajla zenginleştirildi.

Kitap, sinemaya değişik zaviyelerden bakan, yerleşmiş zihniyet kalıplarını yerinden oynatan bir insanın iç dönüşümüyle idiosinkratik bir şekilde ilgi alanının da dönüşebileceği yolunda bir çabanın ürünü; insan-sanat ilişkisini bir şuur ve farkındalık zeminine oturmayı deneyen bütüncül bir metin.

Yeşilçam Günlüğü, sinemaya ve sanatın dünyasına duyarlıklı bir yaklaşım geliştirmek isteyenler için eşsiz veriler sunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)

yesilcam-gunlugu20131215185624
2002 yılında 2. baskı  217 sayfa olarak  Gelenek yayınlarından basılmış

Kitabın farklı baskıları üzerine bilgiler:

1993 yılında Dergah yayınlarından çıkan kitap, 2002 yılında Gelenek Yayıncılık tarafından yeniden basılmış bu baskı da 217 sayfa, yukarıda bahsettiğimiz baskısı ise son basımı ve Küre yayınlarından Dergah yayınlarından çıkan baskıya göre genişletilmiş olarak yeniden basılmış.

2002 yılındaki baskının arka kapağında şunlar yazıyor:
Ayşe Şasa çoğumuzun (hepimizin?) içine düştüğümüz post-modern çağ çukurundan ve tıpatıp birbirine benzer yaşamalardan farklı bir yerde duruyor; bizi kendince ışıklı bulduğu yeni bir yola çağırıyor. Belki, bu ideolojiler kadar inançların da çöküş çağında, bu kişisel çağrı bazı ruhlarda akis yapabilir ve kimi karanlık yolları aydınlatabilir. Bu kitaba göz atmak da bu yolda mütevazı ama etkili bir adım olabilir.
-Atilla Dorsay-

Ayşe Şasa, son zamanlarda tasavvuf temeli üzerine oturmuş yeni bir sinema anlayışının imkanlarını araştıran bir düşünür niteliğiyle karşımıza çıkmakta.
-Beşir Ayvazoğlu-

Sinemamızın tasavvuf ilkesi ışığında araştırılması, bildiğim kadarıyla sinema yazımı alanında ilk ve bu açıdan çok orijinal.
-Giovanni Scognamillo-

Yeşilçam Günlüğü, ıstıraplı bir arayışın öyküsü olduğu kadar -hatta daha önce- “Türk sinemasını bir süreç olarak kavramak ve incelemek” çabası olarak da nitelenebilir.
-Sadık Yalsızuçanlar-

Dergah Yyaınlarındna çıkan ilk baskı... 160 sayfa
Dergah Yayınlarından çıkan ilk baskı…

Stok Kodu : -110390
Boyut : 15.0×22.0
Sayfa Sayısı : 217
Basım Tarihi : Aralık 2002
Kapak Türü : Ciltsiz
Kağıt Türü : 2. Hamur
Dili : Türkçe

” Sinemanın sırlarını, kurallarını, geleneğini, hikmetini kendi kalbinde arayan birinin günlüğüdür Yeşilçam Günlüğü.

Ben burada zaman zaman düşüncenin sistematiğini zorlamak, bozmak pahasına, samimi bir arayışın merhalelerini, kalbî titreşimlerini kaydetmeye çalıştım. Zaman içinde, bu küçük günlük birilerine, sinemayı, onun ürünlerini onun hikmetlerini kalbin ışığında, aşkın ışığında okumayı ilham ederse ne mutlu bana… ” Ayşe Şasa

Kitabın tanıtımı için hazırlanmış detaylı tanıtım videosu:

maxresdefault

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir