Yeşilçam’da yer alan meçhul müzisyen Erdoğan Üçkaya

Yıllardır plak biriktiren bir koleksiyoner olarak yeşilçam filmlerini de inceliyorum. Bu incelemelerinin arasına Orhan Gencebay, Zeki Müren ve diğerlerinin filmlerini katmıyorum. Sanırım biraz daha bilinmeyeni arama arzusu içimdeki…

Araştırmalarım sayesinde Yurdaer Doğulu, Selçuk Alagöz, Rüçhan Çamay, Ömür Göksel, Erkut Taçkın gibi Türk müziğinin gelişimine katkıda bulunmuş önemli müzisyenlerin görüntüsüne ulaştım. Hiç beklemediğim anlarda karşıma da çıktılar. Ayrıca yeşilçam filmlerinde ne zaman sahnede enstrüman elinde bulunduran kişiler görsem pür dikkat onları incelerim. Aralarında o dönemde gerçekten müzisyenlik yapmış birisinin görüntüsünü görmek ümidiyle enstanteneler alırım.

Kim bu meçhul kişi?
Bu müzisyen avcılığı karşıma ismini bilmediğim birini çıkarmaya başladı. Ne zaman Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit şarkı söylese veya ne zaman Sadri Alışık bir müzik klübünde dans etmeye kalksa, bu kişiyi görmeye başladım.

Bazen bateri, bazen gitar, bazen saksofon çalan, kimliği meçhul bu kişinin kim olduğunu Facebook’da üyeliği bulunan yeşilçam emektarları sayesinde öğrendim.

Engin Temizer, Erdoğan Avcı, Erol Tezeren sayesinde adının Erdoğan Üçkaya olduğunu ve film çalışmaları sırasında müzik aletlerini sete getirdiğini öğrendim.

2004 yılında kaybettiğimiz Erdoğan Üçkaya‘nın resimlerini aşağıda görebilirsiniz.

Sevgili Öğretmenim (1965) / Acı Günler (1967)
Mazimdeki Kadın (1969) / Bahar Çiçeği (1971)
Yeşilçam’da yer alan meçhul müzisyen Erdoğan Üçkaya

Yazan ve Hazırlayan : Ercan Demirel

One thought on “Yeşilçam’da yer alan meçhul müzisyen Erdoğan Üçkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir