Yeşilçam Arkeolojisi : Deprem, Cahit Berkay ve Morricone

yesilcam_arkeoloji

Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrollerini paylaştığı Deprem filmini her Yeşilçam izleyicisi bilir. İkilinin duygusal filmler serisinin önemli halkalarından birisini oluşturan bu film Yeşilçam Arkeolojisi açısından da önemli bir cevher içermektedir.

Şerif Gören’in ses teknisyenliği görevini Necip Sarıcıoğlu‘na teslim ettiği stüdyo çalışmaları esnasında, filmin müzikleri Cahit Berkay tarafından canlı olarak gerçekleştirilmektedir. (Filmin müziklerine katkısı açısından Dervişan grubuna da saygılarımı sunarım) Berkay’ın sazından dökülen dokunaklı notalar Yeşilçam içerisinde duygusallık açısından önemli bir seriye hayat veren İnanır Şoray ikilisi filmlerinin ruhunu oluşturan müzikal temalardır. Temalar kayıt altına alınırken filmin ham montajı da Berkay ve Şerif Gören’in önünden akmaktadır.

Deprem-Türkan-Şoray

Final sahnesine gelindiği esnada Berkay’ın çalıştığı tema üzerine Şerif Gören açısından tam olarak sahnenin gücünü yansıtmadığı ve farklı bir şeyler yapılması gerektiği üzerine bir fikir alışverişi başlar. Gören kafasındakini tam olarak anlatmaya gayret ederken Necip Sarıcıoğlu ‘Sanırım şöyle bir müzik düşünüyorsunuz’ diyerek Yeşilçam filmlerinde sıkça kullanılan Ennio Morricone‘nin Great Silence albümünü pikaba koyar. Çalan parça filmin finalinde Silenzio ‘nun Kinski tarafından destansı öldürülüşüne eşlik eden temadır. Kilise korosundan hareketle Ennio Morricone‘nin müzikal anlamda meleklere kavuşmayı anlattığı bu parça ile fikirler biraz daha netleşmeye başlamıştır.

Cahit Berkay Morricone albümündeki bu parçanın olduğu gibi tekrar çalınmasını ve kayda başlanmasını ister. Fonda Morricone’nin anlayışıyla meleklerle kavuşma çalarken Cahit Berkay sazıyla hem bu parçaya hem de Depremin finaline eşlik etmektedir. Filmin finalinde duyulan Doğu Batı sentezi örneklerinden biri sayılabilecek bu session sonraki yıllarda Yeşilçam Arkeolojisinin bir öğesi olarak iki önemli müzik adamının tesadüf eseri bir film müziğinde buluşmasını sağlamıştır.

Filmin finaline bu yazının ardından tekrar gözatmak ister misiniz?

Sinematik Spaghetti Great Silence : http://sinematik-spaghetti.blogspot.hu/2007/08/byk-sessizlik.html

Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

Cahit-Berkay-2

Cahit Berkay ve Dervişan Deprem :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir