SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM – PANEL & SERGİ

IMG_2406 - Copy

“SEVGİ EMEKTİR” BU SÖZ CENGİZ  AYTMATOV’UN  “KIRMIZI EŞARP” ÖYKÜSÜNE Mİ AİTTİR?

ALİ OZGENTÜRK ÜN “SELVİ BOYLUM  AL YAZMALIM” FİLMİNİN SENARYOSUNA MI?.
   “FARKLILIKLAR PANELİ VE SERGİ”

Atıf Yılmaz’ın yönettiği, Ali Özgentürk’ün Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un “Kırmızı Eşarp” adlı öyküsünden senaryolaştırdığı ve gösterime girdiği 1 Kasım 1978 tarihinden bu yana ismini Türk Sinema Tarihi’ne altın harflerle yazdırarak, Türk Sinema Seyircisinin efsaneleştirdiği bir film olan…

Sayın Ali Özgentürk’ün duygu dünyasından yansıyan, insanın içine işleyen klişeden uzak, özlü diyalog ve iç sesleri, Atıf Yılmaz’ın usta yönetimi, Türkân  Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin’in üstün sanat güçleri ile değerlenerek, Türk Sinemasındaki “Yıldız Sistemi”ne aykırı, farklı finali ile Türk Sinema Tarihinin unutulmaz filmleri arasında yerini alarak, 1978 yılında, Uluslararası 15. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde “En Başarılı İkinci Film”, Atıf Yılmaz’a  En Başarılı Yönetmen, Çetin Tunca’ya  En Başarılı Görüntü Yönetmeni,  aynı yıl düzenlenen Uluslararası Taşkent Film Festivali’nde Türkân Şoray’a En Başarılı Kadın Sanatçı ödülünü kazandıran “Selvi Boylum Al Yazmalım”…

Filmin vizyona girmesinden bu yana 36 yıl geçmesine rağmen, “Kırmız Eşarp” öyküsü ile “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi arasındaki farklılıklar ile öykü ile filmin birbirinden ayrı eserler olma özelliğinin ilk defa incelendiği “Selvi  Boylum Al Yazmalım- Sevgi Emektir, Farklılıklar Paneli”, Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, İletişim Bilimleri, Sinema Bölümü Kültürel Gelişim Seminerleri (KGS) kapsamında,  Türk Sineması Araştırmacısı M.Ünsal Elbeyli’nin proje ve moderatörlüğünde, filme üstün sanat gücü ile katkıda bulunan Sayın Türkân ŞORAY, filmin senaryo yazarı Sayın Ali ÖZGENTÜRK’ün katılımı ve Yrd. Doç. Dr. Sayın S. Elif AKSOY’un “Edebiyattan Sinemaya” konulu sunumu ile Doğuş Üniversitesi Öğretim Kadrosu ve Öğrencilerinin yanı sıra, Sinema Bölümü bulunan diğer Üniversitelerden misafirler, Sinema ve Basın Dünyası ile Sinemaseverlerin yoğun katılımları ile gerçekleştirildi.

“Selvi  Boylum Al Yazmalım- Sevgi Emektir, Farklılıklar Paneli”, Doğuş Üniversitesi İnsan Bilimleri Birimi’nden Yrd.Doç.Dr Elif Aksoy’un, “Kırmızı Eşarp” ile “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi arasındaki farklılıkları irdelediği “Edebiyattan Sinemaya”  konulu konuşması ile başladı.

M.Ünsal Elbeyli’nin moderatörlüğünde, sohbet ortamında gerçekleşen panelde Türkân Şoray ile senaryo yazarı ve aynı zamanda Selvi Boylum Al Yazmalım filminin 1.Yönetmen Yardımcısı olan Ali Özgentürk’ün çekimlerle ilgili renkli anı ve anlatımları izleyicileri filmin hazırlık, yapım  ve çekim zamanlarına götürürken, filmden kalplere işleyen diyaloglar ve unutulmaz final bölümünün beyaz perdeye yansıması ile duygulu an’lar yaşandı.

“Selvi  Boylum Al Yazmalım- Sevgi Emektir, Farklılıklar Paneli” Etkinliği,  Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Abdullah Dinçkol,  ve Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın İştar Gözaydın, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Sayın Mine Özyurt KILIÇ’ın Türkân Şoray, Ali Özgentürk ve M.Ünsal Elbeyli’ye Onur Plaketlerini vermeleri ile sona erdi.

Türkiye’de ilk defa senaryo düzeninde hazırlanan “Selvi Boylum Al Yazmalım Film Fotoğrafları Sergisi” izleyicileri, filmin gösterime girdiği 1978 yılına götüren duygusal bir zaman yolculuğu yaşattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir