Pazar Yazıları: Uçan Adam ‘ın, uçamadığı zamanlar!

Bu pazar sizin için seçtiğimiz yazı 1970 tarihli Ses dergisinde yayınlanan ve TürkNostalji sitesi tarafından internete aktarılmış Devler Geliyor Filminin eğlenceli bir tanıtım yazısı. Yazıya ek olarak afişinin logosuz bir kısmını ekledik. İyi okumalar!

ucan-adamin-ucamadigi-zamanlar-429
1970’te “Devler Geliyor” filmindeki “Uçan Adam”, bu süper kahramanın yapması gereken her şeyi yapabiliyordu. Uçmak dışında…

enver-ozer-ayla-ergun-orcun-sonat-03f2d8ec
(Solda: Enver Özer, Ayla Ergun ve Orçun Sonat…)

Haydi hayırlısı!.. «Resimli roman kahramanlarını» beyazperdeye getirme modası iyice tuttu artık. Killing, Mandrake falan derken ve çekimini geçtiğimiz haftalarda haber verdiğimiz «Red Kit»in montajı tamamlanmadan «Uçan Adam» da sinemamıza teşrif etti.

Delikanlılık çağını geride bırakanlar çocukluğumuzun 5 dakikada havadan dünyayı tur edip her kötülüğün üstesinden gelen ünlü «Uçan Adam»ını çok iyi tanırlar.

Neylersiniz ki, Türk sinemasının kısır teknik imkânları içinde «Yerli Uçan Adam» uçamıyor. Yerli Uçan Adam’ın, Amerikalı Uçan Adam’dan tek farkı bu. Onun dışında bir zamanlar dünya sinemasını ve resimli romanlarını sarsan Uçan Adam’ın insanüstü ne kadar marifeti varsa hepsini yapabiliyor. Akrobatik hareketlerle damdan dama atlıyor, bir çeteyle kavga edip hepsini yere devirebiliyor, silahıyla sadece uçanı değil kaçanı da vurabiliyor..

«Demir Yumruk Devler Geliyor» adlı yerli filmin özelliklerinden biri de 3 yeni oyuncunun yer alması. Filmde Feri Cansel, Süleyman Turan, Kayhan Yıldızoğlu, Altan Günbay, Hüseyin Zan gibi «eskilerin» yanında Enver Özer, Orçun Alkan (Sonat), Ayla Ergun adlı üç de yeni oyuncu var.

«Uçan Adam» rolündeki Enver Özer 1.84 boyunda, sağlam yapılı, yeşil gözlü iktisat Fakültesi mezunu yakışıklı bir genç adam. Daha önce 5 filmin prodüktörlüğünü yapan Enver Özer bu filmle ilk defa kamera karşısına geçiyor.

Filmin başrollerinden birini oynayan Orçun Alkan ise eski bir subay. Üsteğmen rütbesinde istifa edip ordudan ayrılmış, 0raloğlu Tiyatrosu’nda mühim roller oynamış, bu arada filmcilerin dikkatini çekip «Devler Geliyor»la sinemaya «Merhaba» demiş. Esmer, sert hatlı, sağlam yapılı, yakışıklı bir genç adam… Ayla Ergun adlı genç kadın da yeni vamp adaylarından biri.

enver-ozer-huseyin-zan-f62fc605
Solda: Enver Özer, Kayhan Yıldızoğlu ve Hüseyin Zan, “Devler Geliyor”un bir sahnesinde…)

Filmin rejisörlüğünü Tunç Başaran yapıyor. Kameraman Rafet Şiriner, teknik direktör ise Taner Oğuz… Yıldız Tezcan’ın babası Cemal Konca filmde hem oynuyor, hem de makyör olarak çalışıyor. Baş kadın oyuncu ise artık başrollerde oynamaya başlayan Feri Cansel. Filmin bir başka oyuncusu da kadın kıyafetindeki Kayhan Yıldızoğlu. Sette herkes Enver Özer ve Orçun Alkan’la sinemanın iki yeni tip kazandığını söylüyor.

Neresinden bakarsanız bakın «Devler Geliyor» hareketli, hızlı tempolu, bol bol kavga sahnelerinin yer aldığı bir macera filmi…

«Uçan Adam» uçamıyorsa da sette bol hoplamalı zıplamalı kavgalardan dolayı sık sık kazalar oluyor. Bu yüzden Fenerbahçe’nin eski başkanlarından Osman Kavrakoğlu’nun yeğeni Dr. Okyay Kavrakoğlu her akşam sete gelip iki saat duruyor; artistleri, kavgacıları tedavi ediyor, böylece Türk sinemasının ikinci «Uçan Adam» filmi (ilkini İrfan Atasoy 1967’de ‘Killing, Uçan Adam’a Karşı’ adıyla çevirmişti) «Türk sinemasının ilk doktorlu seti»nin sahibi oluyor.

(1 Ağustos 1970 Ses dergisi)

İnternete yükleyen: www.turknostalji.com

devler geliyor demir yumruk Uçan Adam

Uçan Adam

One thought on “Pazar Yazıları: Uçan Adam ‘ın, uçamadığı zamanlar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir