Miguel Llansó ile Fantastik Bir Gün

CRUMBS-TICKET

Yazının başlığını gördüğünüz zaman belki kafanızda “Kim bu Miguel Llansó?” diye bir soru işareti oluşmuştur. O zaman bu güzel insan ile yolumuzun nasıl kesiştiğini anlatarak başlamak en doğrusu…

Bağımsız filmler çeken İspanyol yönetmen Miguel LlansóKunt Tulgar‘ın 1979 yılı tarihli “Süpermen Dönüyor” filminin 40-50 saniyelik bir bölümünü, Etiyopya’da çektiği “Crumbs” isimli Post Apokaliptik bir Bilim-Kurgu filminde kullanmak için Sinemerkez Akademi aracılığı ile Kunt Tulgar‘dan izin almıştı (konunun detaylarını buradan okuyabilirsiniz). Bu haberi bizlere ulaştıran Ali Murat Güven, Miguel ile bağlantıyı kopartmamıştı. IF!‘te “Crumbs” filmi programa dahil edildiğinde kafasındaki buluşma çoktan şekillenmişti de…

03 3

24 Şubat günü saat 13.00‘de Fitaş sinemasında, IF İstanbul kapsamında gösterilen film öncesinde Ali Murat Güven, Kunt Tulgar ve bendeniz, Miguel Llansó ile buluştuk. Yani anlayacağınız film başlamadan 15 dakika önce fuayede tanıştık ve yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi Miguel ile çok çabuk kaynaştık.

22 if istanbul

Film gösterimi sonrasında Miguel Llansó ile filmin gösterildiği salonda, festival kapsamında bir söyleşi gerçekleştirildi. Miguel hem Etiyopya’daki sinema sektöründen hem de kişisel Etiyopya macerasından bahsetti. Kunt Tulgar ile sohbeti pür dikkat dinlerken Ali Murat ağabey de fotoğraflar çekmeye başlamıştı.

toplu foto 56

20 dakika kadar süren söyleşi sonrasında fuayede biraz zaman geçirdik ve sonrasında Miguel ile Beyoğlunda dolaşmak için Fitaş‘tan ayrıldık. Hepimiz aç olduğumuz için ilk durağımız Saray Muhallebicisi oldu. Tavuk suyuna çorba içmesi konusunda Miguel’i ikna ettikten sonra burada sohbet koyulaşmaya başladı.

crumbs- Miguel Llansó

Birlikte zaman geçireceğimiz için film hakkında söyleşi sırasında sormadığım soruları Miguel’e sorma fırsatı yakaladım. Öncelikle Crumbs filmindeki baş kadın oyuncu olan Selam Tesfaye‘nin gözlerini Natalie Portman‘a çok benzetmiştim. O da oyuncunun pek çok reklam filminde oynadığından bahsetti oyuncuyu casting ajansı aracılığyla bulmuş. Filmi Etiyopya‘nın ilk post apokaliptik bilimkurgu filmiymiş. Filmin diğer başrol oyuncusu Daniel Tadesse ise Etiyopya‘da oldukça tanınan bir oyuncuymuş.

bilek guresi kunt tulgar

Tabi konu sinema olduğu zaman Kunt Tulgar ile prodüksiyon konusunda da epey fikir alış verişi yapıldı ve söz tabi ki Süpermen Dönüyor‘a da geldi. Miguel’e o dönemi biraz anlattık o da zaten epey ilgiliydi ve daha fazla film izlemek istiyordu. Özellikle Fantastik Türk Filmi olarak adlandırdığımız filmlere özel bir ilgi duyuyormuş. Sohbet devam ederken Kunt Abi yeni filmi için casting denemesi yapmayı ihmal etmedi.

Saray Muhallebecisinden çıktıktan sonra biraz daha dolaşalım dedik tabi yolumuz bir şekilde Ayhan Işık Sokağa ve Erol Dernek sokağa da düştü. Burada çok tatlı bir sürpriz bizi bekliyordu. Yeşilçam kafede İrfan Atasoy ile karşılaştık. Miguel için epey ilginç oldu bu durum ve daha güzeli yanımızda Kunt Tulgar da olduğu için İrfan Atasoy bizi ofisine davet etti. Tabi hem Kunt Tulgar hem de İrfan Atasoy ile yan yana olmak epey keyifliydi. Ofisinde duvarda asılı afişler hakkında Miguel’e bilgiler verdik.

98

Tabi burada 2 önemli Afiş önünde beraber bir fotoğraf çektirmemek olmazdı. Ali Murat ağabey her anımızın fotoğrafını çekti ama onunla da Kilink afişleri önünde birlikte fotoğraf çekmeyi ihmal etmedik! Bu arada şunun altını çizmek isterim yukarıdaki kare içinde yer almak benim için bir şerefti.

İrfan Atasoylu bu sürpriz Miguel Llansó için epey ilginç oldu. Zaten ilgisini fark ettiğimiz için daha fazla Türk filmi izlemesi, gerektiğini sık sık vurguluyordu ancak Erol Dernek sokakta 2 saat içerisinde yaşadıklarımız sanırım onun için ayrı bir motivasyon kaynağı oldu. Yukarıdaki videoda fark edileceği gibi Miguel her detay ile yakından ilgilendi. Bana hemen herşeyi soruyordu zaten. İrfan Atasoy’un ofisinden çıktıktan sonra sokakta uzun uzun ona Yeşilçamın nasıl işlediğini ve şirketlerin nerede bulunduğunu anlattım. Sanırım planlansa bu kadar iyi bir uygulamalı Türk Sinema sektörüne giriş yapılamazdı

76

İrfan Atasoy , Miguel Llansó , Ali Murat Güven

Yağmur hızını arttırmaya başlamıştı ve hava da artık kararmaya başlamıştı bu mini turumuzu tamamlayıp Tünele doğru yol almaya başladık. Saat 18:00 Miguel Beyoğlunu keşfetmek ve sonrasında festivalin bir kokteyline katılmak için yanımızdan ayrıldı.

O ayrıldığı zaman Ali Murat Güven‘in ön ayak olduğu bu buluşmadan ne kadar memnun olduğunu gözlerinden okuyabiliyordum. Bugüne kadar Fantastik Türk Sineması adına bir kitap yazmadı ancak onun kadar bu filmleri ortaya çıkatmaya çalışan ve çoğu insna tarafından dalga geçilen yapımlardaki insani tarafı göstermek üzerine çabalayan insana çok az rastladım. Sadece sinemamızı değil Türkiye’yi tanıtma ve onu sevdirme adın kendini paralayan bir insan vardı karşımda. İçindeki sinema sevgisinin çocuksu çoşkusu onu farklı kılıyordu.

Kunt Tulgar ve Ali Murat Güven ile Karaköy’e yürürken sinema ve film sohbetimiz hız kesmeden devam ediyordu. Daldan dala konular sürekli değişiyordu ama biz çokta 80lerin aksiyon filmlerinden bahsetmeye başlamıştık…

Yazan: Utku Uluer

Fotoğraflar ve Video: Ali Murat Güven

One thought on “Miguel Llansó ile Fantastik Bir Gün

  1. Harika bir izlenim yazısı olmuş. Gerçekten de hepimiz için keyifli bir gündü. Bir tür “trash zirvesi” gibiydi. Ellerine sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir