Ferhan Şensoy da sonunda kavuğu devrediyor!

dumbullunun-kavugu

İsmail dümbüllü’nün Münir Özkul’a devrettiği Hasan Efendi’nin kavuğunu Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin’e devrediyor. Kavuk konusu bir ara epey alevlenmişti ve Fehan Şensoy’un kavuğu Cem Yılmaz’a devretmesi gerektiği söylenmişti. O dönem tartışmalar çok büyüynce Ferhan Şensoy şöyle bir açıklama yapmıştı:

Kavuğu zamanı geldiğinde Tiyatro Müzesi’ne hediye edeceğini belirten Çıngay, kavuğun bir dönem Cem Yılmaz’a verilmesi konusunda ise, “Bu kavuk orta oyununu en iyi şekilde temsil eden, tuluat yapan kişiye verilir. Cem Yılmaz komik olabilir ama tuluat yapmak ayrı bir sanattır. Orta oyunu modernize edilmez.” (2005 yılı)

cem yılmazKavuk hikayesini nedir sorusuna ise Ferhan Şensoy şöyle cevap vermiş:
Evde duruyor. Geleneksel olarak emekli olurken verilir. Münir Abi kavuğu kime vereceğini düşünürken herkese de danışırdı. Çok gençtim o zaman. Onun kafasında Zeki Alasya, Müjdat Gezen ve Metin Akpınar var. “Metinle Zeki’ye beraber mi versem” diyor. Her gelene fikir danışırdı. Vermek istiyordu. Anket biçiminde gelene gidene soruyor. O sırada Zeki ve Metin tiyatroyu bırakıp gazinoya geçti, Müjdat tiyatro yapmamaya başladı. Sonra bana vermesi yıllar sonradır. Münir Abi “Kime vereyim?” dediği zaman şansı vardı. Benim öyle bir şansım yok. Ortada tiyatro yok, tiyatrocu yok, sadece dizi oyuncuları var. Böyle bir endişem var.

Bir gün siz de birine teslim etmek ister misiniz?
Tabii ki vermek isterim günü gelince. Bu bir kadın oyuncu da olabilir. Gelenekte kadın oyuncu olmadığı için erkekten erkeğe gelmiş. Çok da isterdim ‘kadın komiğe’ vermek. Ama halkın komik olarak kabul ettiği başına koyduğu geleneksel tiyatromuza bir anlamda sadık kalarak, sentez yaparak, çağdaş bir tiyatro yapacak da, ben de ona kavuk vereceğim. Bulun onu yarın verelim. Çok zor. Provaya gelemiyor, “Hastayım” diyorlar. Şimdi amaçları hemen bir televizyon dizisinde rol almak. Bu dizilerden bir yere varmak istiyorlar. Bir rehavet var.”  (2011, Milliyet Neşe Mesutoğlu’na verdiği röportajdan)

rasim öztekin ferhan şensoy

Zaman içinde pek çok isimden farklı açıklamalar yapılmıştı. Ancak son yıllarda konu hakkında pek haber geçmiyordu. Kavuğu devralacak Rasim Öztekin konu hakkında şu şekilde açıklama yaptı:

Komik Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye, İsmail Dümbüllü’den Münir Özkul’a, Münir Özkul’dan Ferhan Şensoy’a devredilen kavuğu Usta’m da bana layık gördü. Yaşamımdaki en büyük onurumdur. Kavuk töreni 12 Mayıs saat 20.00’de Ses Tiyatrosu’nda yapılacak.
Ustalarıma layık olmaya çalışacağım.

Kavuk nerede?

Ferhan Şensoy’un Kavuk konusu ile ilgili ilginç bir video:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir