Müzik Deşifreleri – MURAT ile NAZLI / ROMEO ve JULIET

Murat ile nazlı 4

Bu bölümde Türk filmlerindeki  romantik melodilerle ilgilenen pek çok insan için bulunması bir gurur meselesi haline gelmis bir parcadan bahsetmek istiyorum . Sevgili Mehmet ÇAPAN’ın hatırlatması ve alternatif yorumlar hakkındaki desteği ile beraber konuyu detaylı bir şekilde yazmayı planladım.

Başrollerini Cüneyt Arkın ve Fatma Girik’in paylaştığı yerli Romeo & Julietimiz MURAT ile NAZLI filminin açılış parçası romantik melodi sevenlerce elle tutulabilecek kadar yakında olan ama bir türlü sahiplenilememiş bir eser . William Sheakspeare nin trajedisinin ana temalarının ülkemize hoş bir uyarlaması olan MURAT ILE NAZLI filminde kullanılan melodi yönetmen Franco Zeffirelli‘nin romeo-juliet-franco-zeffirelli-soundtrack-usa-19891968 yapımı Romeo & Juliet inin Nino ROTA tarafından bestelenen aşk temasının bir düzenlemesi. Asıl gizemde bu noktada başlıyor , geniş bantın yayılmasıyla beraber bilgi paylaşımının zirveye tırmandığı son 8 senede dahi bu düzenlemenin yaygınlaşmamış olması çok ilginç.

Love Theme‘nin mazisinde Rusyanın klasik müzik devleri Tchaikovsky ve Prokofiev tarafından da ele alınan bu edebi eser Nino ROTA nın temalarıyla ve filmin 2 dalda (sinematografi ve kostüm tasarımı) Oscar ödülü almasıyla 1968 sonrasında pek çok besteci ve yorumcu tarafından tekrar düzenlenmiştir. Nino ROTA yorumuna alternatif olarak aynı kulvardaki bestecilerden Francis LAI ve Henri MANCINI tarafından da düzenlemeler yapılmıştır.

Film müzikleri kimyasının en önemli parçalarından olan senfonik tarzın dünyadaki en önemli yorumlayıcılarından olan 101 STRINGS ORKESTRASI (Dünyada ilk stereo kayıt yapmış orkestra olup mazisi 1957 ye uzanmaktadır) tarafındanda düzenlenmiştir.

Love Theme’nin A TIME FOR US a doğru olan yolculuğu ise parçanın melodisi ve bağlı bulunduğu eserin romantik yapısıyla imkansızlığı harmanlayan bunuda “Yaşanılan zamanın değerini bilmek” deyiminin karşılığı bu sözlerin uyarlanmasıyla başlamıştır . 1969 yılıyla beraber BILLBOARD a girmiş bu önemli melodinin “aranjmanı” da enstrümentali kadar hoştur. Leroy Holmes‘a teşekkürlerimizle Leroy Holmes – Love Theme From Romeo And Juliet (1969)

Nino ROTA‘nın LOVE THEME FROM ROMEO & JULIET bestesi:

LOVE THEME nin Henri Mancini ve 101 STRINGS ORCHESTRA yorumu

MURAT ile NAZLI’da kullanılan yorumlardan  Manuel & His Music of The Mountain albümündeki versiyonu Love Theme From Romeo And Juliet [1970]

Paylaşımları ve desteğinden ötürü sevgili Mehmet ÇAPAN’a teşekkürler:
Murat ile Nazlı filmini izlemek için:

Konu hakkında bilgi paylaşımı yapmak isteyenler bu başlığın altına mesaj bırakabilirler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir