Bir Fotoğrafın Hikayesi : Aytekin Çakmakçı – Canım Kardeşim

canim-kardesim-set-foto-2

Canım Kardeşim filmi sinema tarihimizin unutulmaz filmlerinden bir tanesidir. Film ile ilgili çok fazla paylaşılan ve hediyelik eşyalar da bile kullanılan bazı fotoğraflar vardır. Kült haline gelmiş bu fotoğrafları çeken Aytekin Çakmakçı, Canım Kardeşim setinde çektiği fotoğraflarla ilgili detayları bizlere aktarıyor:

Bu fotoğrafın yıllar sonra internette Fan Kulüp malzemesi gibi çok değerli olacağını bilemezdim. O gün çekimde kullandığım makine fotografçılıktan geçimimi sağladığım ilk makinem ve Fotograf direktörlüğüne uzanan yolculuğumun başlangıç yıllarında kullandığım 6×6 Roll Film. Lens 80mm fix f:3.5 Rolleflex… Makineyi hala saklarım benim için manevi değeri çok önemli.  O gün çetiğim fotografları gören yönetmen Ertem Eğilmez etrafındakilere bu çocuk iyi bir görüntü yönetmeni olacak demişti. 23 yaşındaydım ve o gece uyuyamadım heyecandan. Ertem Eğilmez‘in yıllar sonraki vasiyet filmi Arabesk‘in görüntü yönetmenliğine giden yolculuk benim için o an başlamıştı..

Canım Kardeşim filminin setinde çektiğim fotoğraflara gelince, negatif üzerinden alınan kareler hareketli olduğu için tam net olmaz afiş ve lobi’lerin çekimi için sette fotoğrafçı bulunurdu. Şimdi herşey dijital ama hala bulunur. Beni görüntü yönetmenliğine hazırlayan bu fotoğrafçılık yıllarımdır. Tek kare fotografçılık öğrenilmeden görüntü yönetmeliğinde başarılı olunamaz. Aksini düşünmek cahilce bir aymazlık olur. Teknik bilginin yanı sıra görsel tasarım dizayn edebilmek fotoğraf çekerek edinilen bilgi-görgü-tecrübe insana eklenen kazanımlardır sadece tekniği çok iyi bilen iyi bir “Fotoğraf Direktörü” değil sadece iyi bir teknisyen olur.

canim-kardesim-set- Aytekin Çakmakçı

Gölgesiz bir kare sayfaları boş bir kitaba benzer. mutlaka gölgeler olmalı, o gölgeler de kişinin iç benliğini yansıtır. kişinin hayat dolu oluşu gözlerinin ferine siner, hayat deneyimi, aydınlığı, karalığı insanın yüzüne çöker. öyle ki, kare içindeki gölgeler o sahnenin iç dinamizmini, atmosferini seyirciye aktarabilmeli. ben ışığı aydınlatmak için değil, gölgeleri yaratmak için kullanıyorum. (Aytekin Çakmakçı – Bu yorum Ekşi Sözlük’te de yer alıyor)

Not: Bu yazılar Aytekin Çakmakçı izni ve bilgisiyle yayınlanmaktadır (2016)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir