Video Watchdog Dergisi Artık Matbu Olarak Basılmayacak!

vw-mag

Internetin yaygınlaşması ve yeni sunum şekillerinin ortaya çıkmasıyla birlikte okuyucular dijital dergileri daha fazla tercih etmeye başladılar. Ayrıca eski tip, belli konulara odaklanmış meraklısı için birer hazine olan dergilerin sayısı azalmaya tüm dünyada devam ediyor. Yeşilçam konusuna yurtdışındaki sinema dergileri çok yer vermemiştir. Hatta yapılan pek çok listede filmlerimiz uzun süre gözardı edilmişti. Örneğin Drakula filmleri listesine Drakula İstanbul’da filmi pek dahil edilmezdi. Ancak son yıllarda bazı dergiler Türk Sineması üzerine daha fazla eğilmeye başlamışlardı.

videowatchdog

Video Watchdog

27 yıldır aralıksız yayın yapan ve Tim Lucas ve Donna Lucas‘ın hazırladığı Amerika menşeili Video Watchdog dergisi de yukaraıda bahsettiğimiz yayınlardan birisiydi. Maalesef dergi bugün basılı yayına devam edemeyeceğini açıkladı. Uzun süre önce tüm sayılarını dijital ortama taşıyan Video Watchdog‘un geleceği ise şu an net değil. Ancak çok düşük seyreden satışların sonucu olarak dijital yayıncılığa yenik düştüklerini bugün açıkladılar.

Metnin orijinalindeki önemli kısımları şu şekilde derledik:

With regret, we must announce that—after 27 wonderful years—we are no longer able to publish new print editions of Video Watchdog.
After trying many creative ways to generate sales to compensate for newsstand losses and lack of advertising support, rising shipping and postage costs, and a depressed economy, it is simply no longer possible to keep Video Watchdog moving forward.
The coming months will be difficult as we try to figure out what’s next for us, and what awaits Video Watchdog and its readership. Please bear with us during this uncertain time, and we will keep you informed of further developments as they become more definitive.”

atadeniz- Video WatchdogDergi ilk olarak 1993 tarihli 20.  sayısında Türk Sinemasına yer vermişti. Peter Blumenstock, başta Turist Ömer Uzay Yolunda olmak üzere bir kaç Türk filmini tanıtılmıştı. Bundan sonra Video Watchdog dergisinin Şubat 2002 tarihli 80. sayısında Kaya Özkaracalar ve David White‘ın hazırladığı Yılmaz Atadeniz dosyasına 9 sayfa ayırıp Kilink‘i kapağına taşımıştı. Ayrıca 2007 yılında 3 Dev Adam üzerine Ramsey Campbell‘in geniş bir inceleme yazısı yer almıştı.

Özellikle Fantastik Türk Sinemasını yakından takip eden derginin matbu yayınlarına son vermesine üzüldük. Dergi yayıncılarından Donna Lucas son dönemde kitapçı raflarında da satılamaz hale geldiğini söyledi. Uzun zamandır yurtdışına gönderme konusunda (özellikle Kanada’dan Avrupa’ya)  yüksek maaliyetlerden dolayı sorun yaşayan derginin Türkiye gönderilmesi de epey pahalı.

Basılı yayın konusunda ise Türkiye’deki durumu içler acısı bir noktaya geldi. Neredeyse herkes yeni birşeylerin piyasaya çıkmamasından şikayetçi. Öte yandan basılan bir çizgi roman, dergi ve hatta kitabı hemen internet ortamına aktarıyorlar. Dergiler genellikle reklamlarla ayakta durabildiklerinden dolayı onların aktarılması bir sorun olmasa da bağımsız yayıncılığın çok fazla reklama yüklenmesi yanında sorunlar getiriyor.

Yine de çok karamsar olmamak gerekli. Son dönem Underground Poetix, Kara Karga, Kafa, Pul Biber ve Ot gibi dergiler ortaya çıktı. Umarız yeniden tür dergileri de ülkemizde varolabilirler…

Bu vesile ile Video Watchdog dergisine bir elveda diyoruz

video-watchdog-mania

136cover.pmd video-watchdog-skyfall-james-bond-jess-franco-tim-lucas

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir