Ezgi Aksoy’un 2. kitabı Popüler KÜLT çıktı!

ezgi-aksoy_populer-kult_kapakYeniHarman ve Bayan Yanı dergileri ile Öteki Sinema sitesinde yazan ve Kara Karga dergisinde yayınlanmış Yeşilçam yazıları ile sitemize de konuk olmuş Ezgi Aksoy‘un ikinci kitabı piyasaya çıktı. Biz de bu haberi sizlerle paylaşmak istedik. Değerli yazarımızın Latin Amerika’nın alt-kültürüne dair yaptığı 13 derinlikli araştırma dosyasının yer aldığı ilk kitabı “Kan Kırmızı” Destek Yayınları’ndan 2012 yılında yayınlanmıştı. Popüler sinemanın ve korku sinemasının kendine konu edindiği 12 külte dair 12 dosya içeren ikinci kitabı Popüler Kült ise, Kara Karga Yayınları‘ndan çıkıyor.

Kitap idefix websitesinden de online olarak satın alabilirsiniz:
idefix.com: Kitap/Populer Kult Korku Sinniemasi ve Populer Kultur Kilavuzu/Ezgi-Aksoy/

Çizgi romanı andıran bu çok güzel kapak görselini Kutlukhan Perker‘in çizdiği kitabın önsözünü ise Kutlukhan Kutlu kaleme aldı.

Kutlukhan Kutlu önsözü şöyle yazmış:
“’Biz buyuz’ öyleyse: Kendi kendini korkutmak için hayaller kuran bir tür. Üstelik korkularımıza sıkı sıkı da tutunuyor, onlara tapınaklar dikiyoruz! İşte bu tapınaklar, kült anlatılarımız.
Aslında Ezgi Aksoy’un şu anda elinizde tuttuğunuz kitabı, sadece korku sineması üzerine yazılar içermiyor… Distopya gibi bilimkurgunun alanına giren türleri de; dikizcilik, delilik, anti-kahramanlar ve sinemada hayvan kültü gibi farklı farklı türlerin sahasında gezinebilen konuları da ele alıyor. Fakat hikâye anlatma geleneğimizin içine diktiğimiz ve adına şairane bir isabetle “kült” demeye başladığımız bu küçük ama son derece meşgul tapınakları o kadar iyi temsil ediyor ki korku sineması, adeta oranın ‘poster çocuğu’!

Popüler KÜLT banner

Basın Bülteninden: Ezgi Aksoy’un bu kitabı sinemanın “poster çocuğu” üzerine bir inceleme. Çünkü korku sineması, sinema makinesinin icadından beri popüler kültürün en büyük dişlilerinden biri oldu. İlk korku filminin çekildiği 1896’dan beri, etrafımızı bir atmosfer gibi saran güncel kültürümüzü etkiliyor. Popüler sinemanın bilimkurgu, aksiyon ve macera gibi diğer türleri ile etkileşime giriyor, büyük Hollywood stüdyolarından b-filmlerin yazıldığı köşe başı filmcilerine kadar envai çeşit kültür üreticisinin ilgisini çekiyor. Zira korku sineması kaynağını korkudan alıyor; göçebeler halinde tekinsiz bir dünyada yaşadığımız zamanlardan beri peşimizi bırakmayan o büyük duygudan. Korkudan ve bin yıllar boyunca korkunun tunç baltalarıyla şekillendirdiğimiz mitlerden, o kadim kültlerden… Bu uzun serüven boyunca popüler kültürün ilham aldığı, kendine kılavuz bellediği belli başlı kültler var.

Kitap, söz konusu kültlerin en önemli 12 tanesini derinlemesine inceliyor, on yıllardır büyük bir keyifle izlediğimiz popüler sinemaya ve popüler sinemanın gerçek hayata izdüşümlerine bir bakış atıyor. Ezgi Aksoy’un 2012-2016 yılları arasında yeniHarman, Bayan Yanı ve Öteki Sinema’da yayınlanan Popüler Kült dosyalarından derlenmiş.

populer-kult

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir