Osman F. Seden isminin kullanılması ile ilgili dava

Osman Fahir Seden

Önemli senarist ve yönetmenlerimizden Osman Fahir Seden’in oğlu Kemal Seden babasının isminin kullanım şekline isyan etti. Seden ailesinin izni alınmadan Osman Seden’in adının yeni açılacak bir sanat okuluna adının verilmesinden dolayı konuyu araştıran ailesi büyük bir şoka uğramış. 1998 yılında kaybettiğimiz değerli yönetmenimizin oğlunun bilgilendirmek amacıyla yaptığı açıklamaya biz de Burak Gülgen‘den ulaştık. Açıklama şöyle:

“1998 yılında kaybettiğimiz, Türkiye’de sinemanın doğuşuna, gelişmesine büyük katkıları olan Kemal Film ailesinin bir ferdi, yapımcı, yönetmen, senaryo yazarı, oyuncu olarak sayısız filme imza atmış, duayen sinemacı, Devlet Sanatçısı ve çok sevgili, rahmetli babam Osman Fahir Seden’in ismi, maalesef ki, bir sahtekarlığa alet edilmek üzeredir.

Şahsım Kemal Seden ve ailemin onayı olmadan Osman Fahir Seden adı kullanılarak, başta sinema olmak üzere, her türlü sanat dalında eğitim vereceği iddiasıyla bir “Sanat Okulu” açılmak istenmektedir. Üstelik babamın doğum gününde bu açılışı yapacağını duyurarak, Osman Fahir Seden adını, anısını yaşatmak gibi bir iddia arkasına saklanan kişi veya kişilerin, değerli bir isim üzerinden şahsi çıkar sağlamak adına bu işe kalkıştıkları aşikardır.

Değerli yönetmenimizin vefatı ile ilgili haber…

Osman Fahir Seden ismi, habersizce ticari patent altına alınmış, yani özbeöz babamın ismi marka tescili yapılmak istenmiştir. Böylelikle Osman Fahir Seden adı ön plana çıkarılarak, sektörün önemli ve çok değerli şahsiyetlerinin, gerçekten habersizce, bu organizasyona dahil edilebilmesi amaçlanmaktadır.

Sinemaya dair bir iddiaları, kariyer ve isimleri olmayan şahısların babamın adının ardına saklanarak insanları yanıltmak, kendilerine itibar devşirmek, ticari çıkar sağlamak niyetiyle kalkıştığı bu organizasyona karşı, maddi manevi her türlü hukuki mücadeleyi başlatmış bulunmaktayım.

Sinema sevdalıları, eğitim almak isteyen gençler, eğitim verecek sinema gönüllüleri, meslektaşlarım, gerçeklerden habersiz olduğunu bildiğim tanıdıklarım ve 22 Mart 2017 tarihinde yapılacağı duyurulan açılışa davetli olan şahsiyetlerin aldatılmasından doğacak hak mağduriyetlerinin önlenmesi adına bütün kamuoyunun bilgisine sunarım.

Saygılarımla,
M. Kemal Seden

Yeşilçam’ın ilginçlikleri bitmek bilmiyor. Bakalım dava nasıl sonuçlanacak… İsim hakkı, telif filmlerin durumları bu sorunlar daha yıllarca devam edecek gibi. Biz de konuyu anamaya ve gidişatının nasıl olacağını merak ediyoruz. Belkibir emsal teşkil eder. Ancak görünen o ki kültür bakanlığının bu konuda çok kapsamlı düzenlemeler yapması ve sadece bu konular ile ilgili birimler ve çalışma grupları oluşturması gerekiyor… Uzak bir hayal olsa da durum bu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir