Robert Widmark ‘a Onur Ödülü

Robert Widmark

Öncelikle başlığın devamı şöyle; ama Türkiye’de değil… Bunun yanı sıra kimi okuyucularımız “Kim bu Robert Widmark?” diye sormuş olabilirler.

Tarık Akan, Sadri Alışık, Gülşen Bubikoğlu ve Cüneyt Arkın ile 3 film çeviren ve sinema tarihimize Piç Rıza veya İtalyan Rıza diye de yazdıran, Alberto Dell’aqua‘nın sinemada kullandığı isimdi Robert Widmark. Uzun süre ortalarda bulunmayan ve Türkiye’de basının da ilgisini de çekmemiş Alberto ile bundan 4 yıl önce İtalya‘nın Bologna şehrinde görüşmüştük. Daha sonra 2015 yılında da bir haber yapmıştık bu görüşmeleri (BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ).

Kendisi ile ara ara sohbetlerimiz devam ediyor. Son dönemde ise keyfi yerinde. Kendisi için de çok önemli olan Spaghetti Western camiası ile daha yakınlaşmıştı ancak onun keyfini yerine getiren yıllarca emek verdiği sinemanın onu hatırlamış olması idi. Aynen Türkiye’de olduğu gibi pek çok farklı ülkede sinema emekçileri unutulmuş olmanın burukluğunu yaşıyor. Onların gönlünü almak ve hatırlatmak ise bizce çok önemli. Geçtiğimiz günlerde İspanya’da düzenlenmekte olan 7. Almeria Western Film Festival‘e davet edildiğinde Alberto’nun sevincinin yazılarına yansıdığını gördük ve bize festival kapsamında onur ödülü verildiğini söyledi.

Dublör olarak sinemaya atılan Alberto Dell’aqua‘nın oyunculuk kariyerindeki kendisince en önemli filmler Spaghetti Westernler olmuştu. Onunla yaptığım görüşmelerde bunun defalarca tekrarlamıştı. Biz onu her ne kadar Türkiye’de çektiği 3 filmde de hınzır, fırlama ve üçkağıtçı rollerinde görmüş olsakta onun gönlünde yatan aslan hep Spaghetti Westernler olmuş.

İspanya’nın Almeria kentinde yer alan kovboy tematik parkı 70lerde pek çok spaghetti western filminin çekildiği bir plato bugün de film çekmek isteyenlere kapısını açıyor. Hatta yönetmen Hasan Karcı son yaptığı iki kovboy filminin bir kısmını Almeria‘da çekmiş. Günümüzde Spaghetti Western‘i hala yaşatan Almeria kasabasında düzenlenen Almeria Western Film Festival’nin bu yıl 7.’si düzenlendi. Tabernas Ödülü ise Alberto Dell’aqua‘ya yan Robert Widmark‘a verildi.

Yıllarını sinemaya vermiş, Yeşilçam’da 70‘lerde çektiği 3 filmle de olsa gönüllerimize taht kurmuş, dublörlük eğitimi yanı sıra akrobasi konusunda hala ders vermeye devam eden güzel insan Alberto Dell’aqua‘yı bizlerde tebrik ediyoruz. Yıllarca biraz içi buruk olan sanatçımızın sevinci gözleirndne okunuyor. Aşağıda Almeria Western Film Festival’inde Robert Widark’ın ödül aldığı ve bulunduğu karelerden mini bir galeri derledik. Görsellerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Kaynak: Almeria Film Festivali ve Alberto Dell’aqua’nın arşivi

Adios Gringos! 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir