Postacı Kapıyı İki Kere Çalar – Ajda ve Tarık Akan (1972)

Filmlovers sitesinde gördüğümüz bir yazı üzerine Gerçekleşmeyen Projeler bölümümüze bu konuyu biz de eklemek istedik. Konu üzerine biraz daha araştırma yaptık. Konuyu ilk gündeme Yavuz Hakan Tok 2015 yılında taşımış. Ses dergisi Temmuz 2015 sayısında da yayımlanmış. Bir instagram sayfası da bunu kullanmış. İşin aslı 1974 yılının Ses Mecmualarını tarayarak Yavuz Hakan Tok‘un keşfettiği bir haber yani.

Habere göre Ses dergisi sinema artisti yarışmasının 1963 yılı birincisi Ajda Pekkan ve 1972 yılı birincisi Tarık Akan, birlikte bir film çevireceklermiş. Yönetmen Ertem Eğilmez’in yazıhanesinde bir araya gelen iki yıldız, bir yandan da Ses dergisi objektiflerine poz vermişler.

Proje epey ciddiye binmiş ve hazırlıklar yapılmış ki Ertem Eğilmez, Postacı Kapıyı İki Kere Çalar filminin uyarlaması olacak bu filmin baş aktrisi Ajda Pekkan için bazı açıklamalar yapmış:
Ajda’yla film yaparken onun bütün özelliklerinden faydalanmak isterim. Avrupalı kadın havasındaki Ajda Pekkan’ı kaldırıp, normal bir Türk kadını özelliğine sokup sunileştirmek istemiyorum. Seyirci Pekkan’dan aşk ve seks isteyecektir.

Aslında esaslı bir proje olabilirmiş. James M.Cain imzalı roman (1934) Postacı Kapıyı İki Kere Çalar, hem 1946 yapımı olan ilk versiyonuyla, hem de daha fazla tanınan Jack Nicholson‘lı 1981 uyarlamasıyla skandallar yaratmış bir kült. Film bizde de epey skandal yaratabilir, hatta daha sonraki seks komedi filmlerin gidişatını değiştirebilirdi de. Kimbilir?…

Ertem Eğilmez’in bu fikrini Ajda ve Tarık Akan’ın olumlu karşıladığı ve prensipte anlaşmaya vardıkları da yazıyor. Ancak bu iddialı açıklamalara ve motive edici tavra rağmen Ajda Pekkan daha stratejik ve politik davranmış. Ajda sonradan filmde oynamaktan vazgeçmiş. Sebebini de şöyle açıklamış: “Evli ama eşine ihanet eden bir kadını oynamak istemem. Sonra filmde benden aşırı seks sahneleri isteniyordu. Batıda olsa bu rolü seve seve kabul ederdim. Ama Türkiye’de hayır. Durup dururken halkın nefretini neden üzerime çekeyim?

Haberde Ajda’nın Tarık Akan’ın çorabına doğru elini uzatarak verdiği pozun sebebine ilişkin bir açıklama yok diye bir not eklenmiş onu da aktaralım…

Epeyce fotoğraf çekilmiş olması ilginç bir de Tarık Akan’ın filmle ilgili bir demecine rastlamadık.

Kaynaklar: Ertem Eğilmez’in Gerçekleşmeyen Ajda Pekkan ve Tarık Akan’lı Projesi
postaci-kapiyi-iki-kere-calar-ertem-egilmez-ajda-pekkan-tarik-akan-filmloverss

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir