70-80-90 Masum Küstah Fettan

70-80-90 Masum Küstah Fettan

Yeşilçam genelgeçer ahlakçılığının gözler önüne serildiği belgesel

Kadınlarla kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, düşlemek, üretmek için!” mottosuyla yola çıkan Filmmor Kadın Kooperatifince bu yıl 18’incisi düzenlenecek ve 16 Mart’ta İstanbul’da başlayacağı duyurulan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, korona virüs dolayısıyla salgının kontrol altına alınacağı zamana ertelendi.

Filmmor da 14 Mart’tan itibaren sosyal medya hesabından, her gün kuruluş amacına uygun bir belgesel paylaşarak, biz sinemaseverleri sevindirme yoluna gitti.

Seçilen filmler, saat 16.00’da yayına konuyor ve genelde 24 saat süreyle izlemeye açık kalıyor. Bu sürenin sonunda, aynı saatte başka film, meraklılarıyla buluşuyor.

Bugüne kadar gösterilen filmler arasında yer alan “70-80-90 Masum Küstah Fettan“, Yeşilçam genelgeçer ahlakçılığını ele alışıyla siz sitemiz takipçileri için de “izlenilmesi gerekenler” arasında başı çekiyor.

70-80-90 Masum Küstah Fettan
“Fettan” Suzan Avcı, “masum” Türkan Şoray’a zorla içki içirirken. (Ayşem – 1968)

Filmmor’un kurucusu Melek Özman‘ın yönettiği 2010 tarihli belgeselde, dünya geneline paralel erkek egemen Yeşilçam sinemasının kadına bakışı ve sunuşunu, 1953’ten 1981 yılına uzanan yaklaşık 40 filmden görüntülerle, Alin Taşçıyan, Agah Özgüç, Arzu Okay, Hülya Uğur Tanrıöver, Lale Belkıs ve Ülkü Erakalın‘ın yorumları eşliğinde ibretle izliyoruz.

Festival ödüllülerden seks filmlerine Yeşilçam’ı tüm yönleriyle yaşamış, 2016 yılında vefat eden yönetmen Ülkü Erakalın’ın, “erkekler lobisi”nden biri olarak konuyla ilgili olabildiğince objektif yorumları, oldukça kıymetli.

Yeşilçam sineması, özünde bir gişe sineması. Nasıl ki televizyonun çok kanallı zamanlarına geçişte “kaliteden taviz” eleştirisine “Halk bunu istiyor” yanıtı verildiyse Yeşilçam da genel anlayışın ne olduğunu düşündüyse ona hitap eden üretimde bulunmuş.

Namusum kadınım” anlayışına sahip erkeklerin, “kadının adı yok” anlayışıyla hareketleri, şiddeti, o zaman da bir kesim için kabul edilemezdi ama artık bu anlayışın genelgeçer olduğunu söyleyebilmek, en nihayetinde kolay değil. (Bu gelişmede emeği geçenlere teşekkürlerimizle)

Yeşilçam kadınlarını, masum, küstah ve fettan başlıklarıyla ele alan belgesel, anlatımındaki fettanlara desteği, Yeşilçam’ın bilinen tüm “kötü kadın“larının isimlerini kapanış jeneriğinde yazarak sürdürüyor.

70-80-90 Masum Küstah Fettan
Sigara: Vampın olmazsa olmazı

Deli işi kurgusu ve Deniz Bayrak imzalı müzikleriyle dikkati çeken belgeselde, “Ayhan Işık ve Sadri Alışık‘ın böyle rolleri var mıydı” şaşkınlığını da içeren “Yeşilçam naifliği”nin hafiften keyifle bozulduğu 65 dakika vadediyor.

Yeşilçam’ın kadınlara yapıp ettiklerinin, masum kadınların hıçkırıkları arasında nadiren duyulan fettan kadınların kahkahalarının izini süren” belgeseli izledikten sonra, kişisel tavsiyem, Yılmaz Güney‘in Arkadaş filmini izlemeniz; geçmişte birbirini düşman gören sağ-sol anlayışının, kadın söz konusu olunca nasıl mermere dönüştüğünün güzel bir örneği.

Filmmor’un yayınladığı filmlere, https://www.facebook.com/Filmmor/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Hakları Filmmor’da olduğu için “gösterimde 24 saat kuralı”nı aşabilen belgeseli, aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz. Filmmor’un, her an “izlemeye kapanma tehdidi” altındaki filmi, olabildiğince uzun süre meraklısıyla buluşturabilecek imkanları sağlayabilmesi dileğiyle, iyi seyirler.

https://vimeo.com/397530104/01f365cd03

Not: Yukarıdaki link ile sitede önizleme yapılamıyor o yüzden linke tıklamanızı öneririz…

70-80-90 Masum Küstah Fettan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir