Aaahh Belinda “remake”

Aaahh Belinda "remake"

Sanatçı Kezban Arca Batıbeki, 2014 yılındaki “Manzarasız Bir Oda” adlı sergisi için bir bölümünü yeniden çektiği babası Atıf Yılmaz‘ın Aaahh Belinda filmi yorumunu, YouTube kanalından paylaştı.

Filmde, gazeteci yazar Yiğit Karaahmet, Serhat karakteriyle Müjde Ar‘ın canlandırdığı Serap karakterinin yerini almış.

Yönetmeninin yorumuyla “Müjde Ar’ın canlandırdığı özgür ruhlu, çoluk çocuğa karışmak istemeyen, kariyerine yoğunlaşmış bir tiyatro oyuncusunun bir anda kendini iki çocuklu, sıradan bir ev kadını olarak bulması” gibi, Yiğit Karaahmet’in canlandırdığı hafif Madi Clara havasındaki karakter de kendini, aile baskısıyla cinsel kimliğini saklamak zorunda kalıp çocuk sahibi bir aile babası olarak buluyor.

Orijinal-remake farkı

Orijinali 10 dakikalık bölümün yaklaşık 7 dakikalık yeniden yorumu, genelde plan ve repliklerin özgün haline olabildiğince sadık çekilmesi haricinde, haliyle farklılıklar da içeriyor.

Özgür ruhlu Serap‘ın, sevgilisi tarafından reklam setine bırakılmasına karşın Serhat, tek başına geldiği sete girmeden, telefonla sevgilisiyle konuşuyor.

Hem Serap hem Serhat, yönetmeni tarafından reklam filmi çekimine ilişkin endişeleri giderilmeye çalışılıp, reklam filminde aile üyelerini canlandıracak oyuncularla tanıştırılır fakat bu oyunculardan gerçek adını söyleyen çocuk, bu sefer kız değil, erkektir.

Diğer oyuncularla tanışmasında Serap, sevecen tavırla konuşurken Serhat, atarlıdır. Macit Koper ve Nurgül Yeşilçay‘ın canlandırdığı klasik baba ve anne, bakışlarıyla, başrol oyuncumuza hayranlığını belli eder. Serap ve Serhat da canlandıracağı klasik rol makyöze anlatılırken daralır.

Makyöz yanındaki Serap‘ın rolünün havasına girmeye çalışması ile yemek sahnesi, yorumda bulunmuyor; çünkü klasik ailelerde aile babası, yemeği sofraya getirmez (-di, umarım).

Reklam setinin arasında, yemekhanede tabldotta yeme sahnesi de bulunmuyor. Serhat karakterindeki birinin, diğer set çalışanlarıyla yemeğe oturması, gerçekçi olmazdı doğrusu.

Banyo çekiminde Serap, bikinisinin üstünü, Serhat slip mayosunu, kadraja girmesin diye biraz aşağıya indirir.

Aaahh Belinda "remake"
Bornoz, en çok kime yakışmış, en iyi kim oynamış?

Banyo, bir evin banyosuna, Serap ve Serhat‘ın hayatları, kişisel cehennemlerine dönüştüğünde, ikisi de giydikleri pembe bornozla banyodan çıkarken karşılaştıkları yeni gerçekliği algılamaya çalışır.

Serap, giysilerini istediği sırada bakışları aile fotoğrafına denk gelince gördüklerine inanamaz, mimiklerinden anlarız. Serhat‘ın aynı durumdaki tepkisi ise bence çok daha gerçekçi. Nasıl olduğunu öğrenmek isterseniz, buyrun buradan izleyebilirsiniz:

Filmi, alıntılanan kısmından itibaren şuradan izleyip karşılaştırma yapabilirsiniz:

Aaahh Belinda (1986)

Sergi Hakkında

Atıf Yılmaz’ın ilk eşi oyuncu Nurhan Nur‘dan kızı, ressam, grafiker ve fotoğrafçı Kezban Arca Batıbeki, 2014 yılında İstanbul ’74 Galerisi’nde, “Manzarasız Bir Oda” sergisini açmıştı.

Sergi, ahşap kolajların yer aldığı 5 ahşap panodan oluşan obje-resimler, bu panoların fotogravür tekniğiyle değişimlere uğramış yeniden üretimlerinin yanı sıra “Aaahh Belinda” kısa filminden oluşuyordu.

Kezban Arca Batıbeki, Milliyet Gazetesi’nden Güliz Arslan’a verdiği röportajda, şunları ifade etmişti:

“Aynı ruh halini paylaşan kadınlara ait evlerin duvarlarını işlemek istedim. Panoları İstanbul’da yaşamış, yaşayan, farklı dinlere, mezheplere mensup kadınların manzarasız odalarından kesitler olarak düşünebiliriz. Bu odalar, kapatılmışlığı, yalnızlığı simgeliyor. Burada bir çaba göstermeksizin hep o manzarayı kendine sağlayacak erkeği beklerken, başka bir hayata ulaşma arzusuyla tükenen kadınlara vurgu yapmak istedim.”

Sergiyle ilgili tanıtım videosunu, şuradan izleyebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir