Futbol Dünyası ve Yeşilçam (2) Varol Ürkmez – Fatma Girik Aşkı

Varol Ürkmez - Fatma Girik Aşkı

Geçen ay sitemizde Yeşilçam ve Spor kategorisini açarak Utku Uluer’in hazırladığı Futbol Dünyası ve Yeşilçam 1 yazısını sizlerle buluşturmuştuk. Bu başlama vuruşundan sonra gözlerimizi futbol sahasındaki 1 Numara’ya ve 60’lı yılların gözde çiftine çeviriyoruz: Memleketin bir zamanlar bir pop yıldızı kadar meşhur kalecisi nam-ı değer Kedi Varol’u yani Varol Ürkmez’i sayfalarımıza taşıyıp, Fatma Girik‘le yaşadığı aşkı mercek altına alıyoruz.

1936 doğumlu Varol Ürkmez’in Üsküdar’da yoksulluk içinde geçen ilk gençlik yıllarının dönüm noktası, 17 yaşındayken Beşiktaş altyapısına transfer olmasıdır. Suyun öte yakasındaki ekipte sivrilen genç kaleci, henüz 19 yaşında birinci kaleciliğe yükselir. Paraya, şana ve şöhrete bu forma altında erişir. Özdeşleştiği karakartal için 6 yıl boyunca takar eldivenlerini.

Beşiktaş kariyerinin en unutulmaz anı 13 Ekim 1958 gecesi 115 bin kişilik Santiago Bernabeu‘da İspanya Şampiyonu Real Madrid karşısında harikalar yarattığı maçtır. O yıl Kupa 1‘i üst üste dördüncü kez kazanacak olan Di Stefano’lu, Puşkaş’lı, Gento’lu ve Kopa’lı  Beyaz Şimşekler’in kendi tabiriyle ”10 – 15 tane golünü çıkarmıştır” kaleden. Futbol sahalarına estetiği ve şovu getiren bu dalyan gibi genç adam üç direk arasına sığamamıştır.

Çapkınlığı, alemciliği, bitirimliği ve renkli kişiliğiyle saha dışında da kısa sürede ‘’1 Numara’’ olur. Gece kulüplerinden cezaevlerine kadar uzanır ‘’yazsam roman olur dediği hayatı’’… Düzensiz özel hayatı ve disiplinsiz tavırları nedeniyle İzmir’in siyah beyazlı temsilcisi Altay’ a sürülür Madrid Panteri Varol Ürkmez .  Fakat o kararlıdır La Dolce Vita tadında gönlünce yaşamaya bu fani hayatı. Kendini alkol denizine kaptırdığı gecelerde yarenlik ettiği dostları Ahmet Mekin, Tamer Yiğit, Adnan Şenses, Münir Özkul, Öztürk Serengil ve Tanju Okan’dır. 

Sadece Kalede Panter Değil !

Daldan dala konan Varol’un, açıp bakalım o halde aşk siciline. Şöhretin zirvesinde olduğu 12 yıl içersinde 51 kez nişanlanmıştır. 6’sı resmi 10’u imam nikahı olmak üzere tam 16 kez evlenmiştir. Varol’da ‘’Şeytan Tüyü’’ vardır, cazibesine karşı koyamaz hiçbir kadın. Şuursuz bir bilinmezlik içersinde savrulmuştur bir o yana bir bu yana. Bu baş döndüren aşk trafiğinde şarkıcılar, dansözler ve elbette Yeşilçam Yıldızları da vardır. Sevda Ferdağ, Leyla Sayar, Semra Sar, Suzan Avcı, Hülya Tuğlu derken liste uzar gider.

Varol Ürkmez – Fatma Girik Aşkı

Mutlu Günler’den Bir Gazete Küpürü

Varol Ürkmez’in en uzun soluklu ilişkisi Fatma Girik’le olur. Film galasında tanışan ikili doludizgin bir aşka yelken açar ve kısa bir süre sonra nişanlanır. Yeşilçam filmlerine taş çıkartan bu aşk hikayesi sık sık basına malzeme olur çünkü çiftin attığı her adım bir olaydır. Girik, nişanlısının İzmir’de huyundan vazgeç(e)mediğini ve başka kızlarla da gönül eğlendirdiğini biliyordur elbette. İlk aşkın rüzgarına kapılan genç kızın gözleri Varol’dan başkasını görmüyordur. Bu aşktan geriye kalan en önemli belgeler; yanak yanağa verilen pozlar ve Fatma’nın Varol’cuğuna gönderdiği aşk mektuplarıdır.  Dönemin popüler mecmuası Artist‘te neşredilen bu mektuplardan bazı bölümleri seçip sizlerle paylaşalım: 

Cevat’ın akrabasıyla Emirgan’a gittik ve geldik. Bütün yol boyunca hep senden konuştuk, kulaklarını çınlattık. Sonra Oy Farfara Farfara şarkısını sana tornistan ettik.

Caminin müezzini yok… Varol’un düzeni yok. Çok memleketler gezdim ama İzmir’den güzeli yok… 

Oy Varol’cuğumVarol’cuğum. Varol’um uçuverdi, kanadını açıverdi. Altay’a kaçıverdi. Elin kızları değil mi? Aman aman Varol’u alıverdi. Ay Varol’cuğumVarol’cuğum 

Bu şarkıyı beğendin mi canımın içi? Sen benim hayatımsın, sen benim bir tane sevgilimsin.

Şüphesiz ki bu aşkı büyüten en önemli etken, yoğun özlem duygusu olmuştur. Girik aşkını yineleyerek sözcüklere döker. Gerçek, naif, samimi ve içtendir güzel yıldız. Zaman zaman da müthiş kıskançtır. Yine de gönlünü almasını bilir sevdiğinin:

Sakın beni aklından bir saniye çıkarma… Çıkardığın gün, senin de aklını başından alırım ama…

Benim sana her zaman söylediğim bir laf vardır. Futbolcuların beyni sulanmıştır. Çünkü topa kafalarıyla vururlar. Sen benim canımsın. Seni pek çok seviyorum. Sakın beni aklından çıkarma.

Gözden uzak gönülden ırak bir şekilde üç yılı aşkın bir süre devam eden bu birliktelik hüsranla yani ayrılıkla sonuçlanır. Fatma’nın saf ve temiz sevgisine rağmen, uçarılıklarından bir türlü vazgeçmez genç kaleci. ‘’Ben Fatma’yı haketmedim’’ itirafı gelir yıllar sonra Varol Ürkmez cephesinden.

Varol Ürkmez ve Yeşilçam

Varol’un şöhretine Yeşilçam da kayıtsız kalamadı. Popüler bir isim, gişe demekti. Yönetmen Sırrı Gültekin’in teklifiyle Yeşilçam’a evet der fakat paradan ziyade birtakım şartları vardır : Hayranı olduğu Leyla Sayar ve Suzan Avcı ile aynı filmde oynayabilmek. Hayali Kavgasız Yaşayalım (1963)’da gerçek olur. 1965 yılında üç filmde birden boy gösterir : Tavan Arası (Yönetmen: Veli Akbaşlı)Aklın Durur (Yönetmen: Kenan Pars) ve Şekerlimisin Vay Vay (Yönetmen: Sırrı Gültekin).

Varol Ürkmez  ve Yeşilçam - Fatma Girik Aşkı

Varol Ürkmez 20 yılı aşkın profesyonel futbol kariyerini sonlandırdığı dönemde Sırrı Gültekin’in bir başka filmiyle beyazperdeye veda eder : Şiribim Şiribom (1975). Onlarca hatırayla sessiz sedasız köşesine çekilir unutulmaz kaleci. Serüven dolu hayatı bir film şeridi gibi geçer gözlerinin önünden.

Kaynakça: Baldır Bacak Öyküleri – Spor, Cinsellik ve Yasak Aşklar: Ergun Hiçyılmaz (Dharma Yayınları – 1993) 

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin BİLGİÇ (Mayıs 2020) 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir