Bir yol(daşlık) filmi: İşe Yarar Bir Şey (2017)

İşe Yarar Bir Şey (2017)
Nasıl da kesişiyor hayatlar, nasıl da sürprizlerle dolu hayat…

Tren garında başlıyor film, İstanbul‘da. Baba tarafından çaresizce, biraz gönlünü ferahlatmak amacıyla zimmetlenir üniversite öğrencisi kızı Canan, selam veren Leyla‘ya; yolculuk öncesi.

Vagon camına yansıyan yüzler, yüzümüzle birlikte akıp giden manzara, türlü çeşit evlerde yanından geçtiğimiz, bazen kısa anına denk gelip devamını hayal ettiğimiz hayatlar. Yemekli vagonda denk gelen, kesiştiğimiz, sohbet ettiğimiz, şarkısına eşlik ettiğimiz yabancılar.

Canan’ın yolculuk sırasında çözülmesi, Leyla’nın Canan’a sokulması, deneyimine ortak, seçiminden dolayı suçluluk duyma ihtimalini en aza indirmeye yardımcı olmaya karar vermesi.

Filmlerde İstanbul’dan çıkan trenin, Ankara istikametine gitme klişesinin kırılması.

Mutlak gözlemci sıfatının mecburiyetini kabullenmeyen Yavuz ile buluşma, tanışma, uzun uzun konuşma, tartma, bir gece daha.

Günlük hayatın hayhuyuna kapılmış giden hayatlar, mezunların 25. yıl buluşması sofrasında. Şiir ile akıp gitmek gündüze ve de sona.

İşe Yarar Bir Şey (2017)
Kah seyrederim alemi, kah alem seyreder beni

SEYİRCİ GÖZÜYLE

İşleri takip edilen sinema personaları arasında bulunan Pelin Esmer yönetmenliğindeki filmin yaklaşık ilk 50 dakikalık bölümünde, dinginliğini, rutin hayatımızdan farklı akan zamanı özleyeceğimiz bir tren yolculuğuna tanık oluyoruz.

Ardından yaklaşık 35 dakika, eve giriş, evde hayat ağırlıklı sohbet. Sinemacı olmadığım için tam açıklayamıyorum ama sanki bu sohbette repliklerin diziliminde, ritminde, filmin içinden çıkmama yol açan, rahatsız eden bir şeyler var. Nedir tam, anlayamadım.

Yaklaşık 10 dakika boyunca tek planda kayan kamera eşliğinde mezunların buluştuğu büyük masanın etrafındaki sohbetleri dinliyoruz.

Son 5 dakikalık bölümde, Leyla’nın şiiriyle otele, sabaha ve en nihayetinde nihayete varıyoruz.

Filmin görüntüleri de hem kitabı hem filmi kült statüsünde sayılabilecek Bizim Büyük Çaresizliğimiz‘in yazarı Barış Bıçakçı destekli senaryosu da gayet başarılı.

Online platform MUBİ‘nin https://mubi.com/istanbul adresinden 30 günlük ücretsiz izleme olanağı sunmasıyla izleyebildiğim film, Türk sinemasının izlenesi örneklerinden. Filmin MUBİ’deki gösterimi, 14 Mayıs’ta sona eriyor.

İşe Yarar Bir Şey (2017)
Manzara güzel ama… Peki karganın iz bırakmak gibi derdi var mı?

FİLMİN KÜNYESİ

İşe Yarar Bir Şey  something useful

Yönetmen: Pelin Esmer

Oyuncular: Başak Köklükaya (Leyla), Öykü Karayel (Canan), Yiğit Özşener (Yavuz), Ayşenil Şamlıoğlu ve Berfu Öngören

Senarist: Pelin Esmer, Barış Bıçakçı

Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki

Kurgucu: Evren Luş, Pelin Esmer

Süresi: 103 dk.

Vizyon tarihi: 27 Ekim 2017

Toplam sinema seyircisi sayısı: 22 bin 393 – 26 haftada (Box Office Türkiye verilerine göre)

FİLMİN ÖDÜLLERİ

Adana Film Festivali (2017)
En İyi Senaryo: Barış Bıçakçı- Pelin Esmer
En İyi Kadın Oyuncu: Başak Köklükaya
En İyi Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki

Boğaziçi Film Festivali (2017): En İyi Kadın Oyuncu (Öykü Karayel) ve En İyi Yönetmen

İstanbul Film Festivali (2017): Altın Lale Ulusal Yarışmada FIPRESCI İşe Yarar Bir Şey (Pelin Esmer)

Malatya Uluslararası Film Festivali (2017): En İyi Kadın Oyuncu (Başak Köklükaya), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Öykü Karayel)

Sadri Alışık Tiyatro Sinema Oyuncu Ödülleri (2018): En İyi Kadın Oyuncu (Başak Köklükaya), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Öykü Karayel)

SİYAD Ödülleri (2017): En İyi Kadın Oyuncu (Başak Köklükaya), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Yiğit Özşener), En İyi Senaryo

Tallinn Siyah Geceler Film Festivali (Estonya) (2017): En İyi Senaryo Jüri Ödülü

FİLMİN FRAGMANI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir