Takva’nın yönetmeni Özer Kızıltan yaşamını yitirdi

Çektiği ilk uzun metrajlı filmi Takva (2006) ile Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden birine imza atan yönetmen Özer Kızıltan, yaşamını yitirdi.
Hayatı vizör ile yorumlamak.

Çektiği ilk uzun metrajlı filmi Takva (2006) ile Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden birine imza atan yönetmen Özer Kızıltan, yaşamını yitirdi. Değerli yönetmen Kızıltan 57 yaşında idi.

Kızıltan’ın, bir süredir kanser tedavisi gördüğü belirtildi.

Film Yapımcıları Meslek Birliğinin (FİYAB) yazılı açıklamasında, şunlar kaydedildi:
“Yönetmen Özer Kızıltan vefat etti. Takva sinema filmi ile çok ödül aldı. Onlarca televizyon dizisinde yönetmenlik, sinema okullarında hocalık yapan Özer Kızıltan, sektörün sevilen isimlerindendi. Merhuma rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz.”

Takva filminin Berlin Film Festivali gösterimi; Özer Kızıltan oyuncular Erkan Can ve Güven Kıraç ile birlikte.
Takva filminin Berlin Film Festivali gösterimi; oyuncular Erkan Can ve Güven Kıraç ile birlikte.

ÖZGEÇMİŞ

1963 yılında doğan Özer Kızıltan, 8 yıl eğitim gördüğü hukuk fakültesini bırakıp, yetenek sınavıyla kazandığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümüne girdi.

Üniversite eğitimi sırasında çektiği dört filmden birinin Adana Öğrenci Filmleri Festivali’nde ödül almasıyla televizyon piyasasına giren Kızıltan, ilk uzun metrajlı filmini, Show TV ve Cine 5’in eski Türk filmlerinin yeniden çekilmesi üzerine projesi kapsamında, Lütfi Akad‘ın 1959 yapımı filmi “Zümrüt / Gözlerim Aklına Gelirse“yi 16 mm olarak çekti.

Özer Kızıltan, sinema filmi olarak, bol ödüllü Takva’nın yanı sıra Beni Unutma (2011), Aşkın 5 Hali (2016) ve Mahrumlar‘a (2016) imza attı.

Mezuniyetinin ardından profesyonel alanda senarist, yönetmen ve danışman olarak çalışmaya başladı. Tanıtım, eğitim ve reklam filmleri yönetti.

Özer Kızıltan

Çok sayıda televizyon dizisi ve filmi yöneten Kızıltan, ayrıca mezun olduğu okulda, öğretim görevlisi olarak yeni sinemacılar yetiştiriyordu.

2000’de “Zümrüt /Gözlerin Aklıma Gelirse” adlı televizyon filmini çekti. Bu film, Cine 5, Show TV, Türk Max vb. kanallarda yayınlandı.

2002’den başlayarak çalışmaları Televizyon dizileri konusunda yoğunlaştı. “Gülbeyaz” (2002 / Kanal D), “Kurşun Yarası” (2003 / ATV), “Müjgan Bey” (2004 / Show TV), “Yağmur Zamanı” (2004 / Show TV) adlı dizileri yönetti.

2006 yılından itibaren tekrar TV filmleri ve dizileriyle devam etti. 2006’da “Mavi Kuş” (TRT), “Cemile” (Show TV), “Yalancı Yarim” (Star TV ), 2007’de “Yaralı Yürek” (Show TV), “Sessiz Fırtına” (Kanal D), 2008’de “Son Ağa” (Star TV), “Karamel” (Shov TV), 2009’da “Elveda Rumeli” (3. Sezon / ATV), 2010’da “Sensiz Yaşayamam” (Fox TV), 2011’de “Küçük Hanımefendi” (TRT), 2013’de Tozlu Yollar adlı dizi ve TV filmlerini çekti.

ÖDÜLLER

Özer Kızıltan, Takva filmiyle Berlin Film Festivali‘nde FIPRESCI ödülü, Saraybosna Film Festivali‘nde “En İyi Film” ödülü, Talinn Siyah Geceler Film Festivali‘nde “Büyük Ödül“, Toronto Uluslararası Film Festivali‘nde “İnovasyon” ödülü almıştı.

Bizler de Replikas’ın vokalisti ve gitaristi Gökçe Akçelik‘in imzasını taşıyan film müziğinden bir örnek ile Takva filmini hatırlayalım. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir