Yeşilçam Sinemasında Bilimkurgu İzleri

Merhabalar,

Geçtiğimiz aylarda Feza Gezginleri kanalı için hazırladığımız bir içeriği biraz daha farklı açıdan tanıtmak gerektiğini düşündüm. Uzun bir süredir beraber içerik ürettiğim Feza Gezginleri kanalı için Yeşilçam ile alakalı bir video hazırlamamıştım. Bunun ana sebebi aslında malzemenin çok fazla olmaması ve de Bilim Kurgu filmlerimiz idi.

Ancak konu üzerine çok fazla içerik olmadığı için, içeriği hazırlayanların çoğunun konuyu bir yerlerden Yeşilçam ile dalga geçmeye getirmesinden dolayı böyle bir video zorunlu oldu. Ancak 1990 yılına kadar ki filmleri ele almaya karar verdim. Bir de listeye bir çok insanın büyük hata yaparak eklediği pek çok maskeli kahraman filmini eklemedim. İlerleyen zamanlarda bu videonun ingilizce altyazısını da hazırlamak istiyorum çünkü konu üzerine pek çok eksikliği tamamlayan bir video olduğunu düşünüyorum.

Bu kadar net yazmamın ana sebebi, yanlış bilgi veren, özellikle dünyayı kurtaran adamdan yola çıkıp, Turist Ömer Uzay Yolunda filmini eksik kulaktan dolma bilgileriyle yorumlayan, genel olarak bu filmleri bir dalga geçme aracı olarak kullanması nedeniyle bir zorunluluk olmuştu. Elbette Homoti gibi filmlerin savunucusu değiliz ancak bir ülke sinemasının sadece elitist ve/veya sadece yüksek bütçe ile ele alınması da haksızlıktır. Ayrıca kendisini B Filmci sananların iki yüzlülüğüne de bir Sinema araştırmacısı olarak cevap vermek gerekiyor.

Umarım konu üzerine araştırma yapmak isteyenler için arşivlik bir içerik olarak kalıcı olur.

Bu videonun mimarlarından birisi ise yıllar önce kaybettiğimiz Metin Demirhan aslında. Ondan aldığımız bayrağı bir avuç sinemaseverin farklı bir noktaya getirdiğini düşünüyorum. Onu ağzına sakız eden ama dalga geçenler bir kenara tabiki… Kaynak kitabımız olan Fantastik Türk Sinemasının içeriğini genişletmeye ve araştırmaya devam ediyoruz.

Elbette bu video bir giriş videosu. Her liste gibi eksikleri de olacaktır çünkü Yeşilçam arşivi çok dağınık. Toparlayıcı olarak başka konulara hazırlık amacı ile derlediğim listenin yararlı olması dileğiyle. Sizlerden tek dileğim kaynakça olarak kullanırsanız referans vermeniz…

Utku Uluer, Yeşilçam sinemasında 1937 ile 1990 yılları arasında çekilmiş Fantastik Türk filmlerindeki bilimkurgu izlerini irdeliyor.

Kanaldaki Tanıtımdan:

Sinematikyesilcam.com editörü Utku Uluer, Yeşilçam sinemasında 1937 ile 1990 yılları arasında çekilmiş Fantastik Türk filmleri içerisindeki bilimkurgu izlerini taşıyan filmleri irdeliyor. Uçan Daireler İstanbul’da, Dünyayı Kurtaran Adam, Baytekin Feza’da Çarpışanlar ve Turist Ömer Uzay Yolunda gibi kült olmuş örneklerden bahsediyor. Fantastik Türk Sineması kitabının yazarları Giovanni Scognamillo ve Metin Dermihan’ı da anmayı ihmal etmiyor.

►►Bu videolara da göz atmak isteyebilirsiniz :

► Fantastik Yeşilçam Sohbeti | Bilimkurgu Denemeleri, Maskeli Kahramanlar, Seriyal Filmler https://youtu.be/WrFj0B1XFAs

► Turist Ömer Uzay Yolunda Film İncelemesi https://youtu.be/Wqm9-J0nwtw

► Battlestar Galactica Vault Koleksiyon Kitabı | Hobi Serisi #13 https://youtu.be/1qJYKheOV04

► Koleksiyoner Kaan Akıncı ile Star Wars Uzay Figürleri ve Dahası | Hobi Serisi #18 https://youtu.be/rZHxsPcJT0Q

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir