Osman Cavcı, Ahmet Çadırcı ve Renkli-Türkçe

Osman Cavcı ve Ahmet Çadırcı benim çok eskiden, Hisar’dan tanıdığım, ‘90’lı yıllarda sıkça görüştüğüm arkadaşlarım. Son yıllarda, İstanbul’dan ayrılıp Kuşadası’da yaşarken de hem Ahmet Çadırcı’yla hem de Osman Cavcı’yla yollarımız kesişti, ara ara görüştük.

Osman Cavcı Ege’ye yerleşmiş, tiyatro çalışmalarını İzmir’de, çevre il ve ilçelerde sürdürüyor. Arada Kuşadası’ya geldiğinde haberleşiyor, konuşuyor, koşullarımız uygunsa buluşuyoruz. Osman Cavcı sokakta tanınan bir yüz, onunla yürürken ünlü biriyle yürüdüğünüzü fark ediyorsunuz, selam veren, laflamaya çalışan insanlar sayesinde. Osman doğuştan sahne tozu yutmuş, tiyatronun içine doğmuş şanslı insanlardan. Gülmeceye uygun bir yüz yapısına sahip olması da onu doğuştan oyuncu, doğal komik olmaya, komedyen olmaya yönlendirmiş gibi.

1962 İstanbul doğumlu Osman Cavcı’nın babası Tiyatro Sanatçısı İsmail Cavcı’dır. Sahne tozu yutmaya kulislerde turnelerde başlayan Osman Cavcı’nın içine tiyatro aşkı 1972 yılında henüz 10 yaşındayken bir İzmir turnesiyle başlamış. Zamanla sinemaya yönelmesi de kaçınılmazdır. ’80’lerin hemen başında İhsan Yüce’nin yazıp yönettiği, başlıca rollerinde Müjdat Gezen, Münir Özkul, Adile Naşit, Kadir Savun, Sümer Tilmaç, Yalçın Özden ve İhsan Yüce gibi usta oyuncuların olduğu ‘Bizim Sokak’ filminde küçük bir rolle sinema oyunculuğu da başlar. Fakat ikinci filminde önemli bir yönetmenle, önemli bir filmde iyi bir rolle çıkar karşımıza. Bu film Ertem Eğilmez’in 1981 yapımı İlyas Salman’lı Hababam Sınıfı Güle Güle’dir.

Osman Cavcı, Ahmet Çadırcı ve Renkli-Türkçe Şener şen Adile Naşit

Osman Cavcı’nın hababam sınıfı öğrencilerinden Ekrem’i canlandırdığı filmin diğer rollerinde Adile Naşit, Ayşen Gruda, Mehmet Ali Erbil, Savaş Dinçel, Hüseyin Kutman, Şevket Altuğ, Yaprak Özdemiroğlu, Fulya Özcan, Cem Özer, Kemal Uzun, Yonca Evcimik, Melih Çardak, Sıtkı Akçatepe gibi oyuncular yer alır.

Arka arkaya filmlerde oynuyordur artık. Şansı yüzüne bir kez daha güler ve adını, yüzünü, oyunculuğunu belleklere kazıyan, Ertem Eğilmez ekolundan gelen Yavuz Turgul’un 1987 yapımı bol ödüllü unutulmaz filmi ‘Muhsin Bey’de, Şener Şen ve Uğur Yücel gibi sinemamızın son 50 yılına damgasını vurmuş büyük oyuncularla, ustalarla oynar. Filmin baş kadın oyuncusu da Sevda rolüyle Şermin Hürmeriç’tir. Muhsin Bey ve Ali Nazik’in yanında Osman rolüyle yer alır filmde.

Osman Cavcı, ikinci önemli çıkışını kendi eserinden, senaryosundan Yönetmen Ünal Küpeli’yle birlikte çalıştıkları, kendi adından çok lakabına dönüşen filmin adıyla anımsanan 1995 yapımı ‘Zampara Seyfettin’le yapar. Filmde Osman Cavcı’nın canlandırdığı aileden zengin, baba parasıyla yaşayan Acıbadem Seyfi’nin kazandığı bedava tatile çıkmasını ve maceralarını izleriz.

Bu film dışında yine kendi projesi olan ve Yönetmen Yavuz Yalınkılıç’la birlikte çalıştıkları ‘En Kahraman Osman (1995) ve Yönetmen Bülent Pelit’le birlikte çalıştıkları ‘Artist Seyfettin (1997) dışında ‘Zampara Seyfettin’ tutar ve sokakta en çok hem bu filmle hem de Muhsin Bey de oynadığı rolle hatırlanır, tanınır.

Bu sinema ve oyunculuk serüveninde arkadaşı olan Oyuncu-Yönetmen Ahmet Çadırcı’yla da yolları ‘En Kahraman Osman’ filminde kesişir, birlikte oynarlar. İkilinin birlikte çalıştığı proje, yazımızın asıl (ana) konusu olan 1999 yapımı Renkli – Türkçe filmidir.Reklam

En Kahraman Osman – Osman Cavcı

Ahmet Çadırcı ’90’ların başında ilk tanıştığımız günlerde de sinemayla ilgiliydi, kısa film çekmeye de başlamıştı. Ortaokul lise yıllarında amatör tiyatrolarda oynamış. Sinema sevgisi Adanalı olmaktan kaynaklı çocukluk-gençlik yıllarında başlamış. Ya yönetmen ya da gazeteci olmak istiyordur o yıllarda. Üniversitede okurken kamera edinip film çekmek isteyecek kadar yakından ilgilenir sinemayla.

Üniversite sonrası sinema eğitimi almak için İtalya’ya gider fakat uzun süreli kalamaz “Ben bu işi Türkiye’de yaparım” diyerek döner. Edindiği süper 8 kamera ile Adana’da filmler çeker, yerel gazetelerde sinema yazıları yazar. Adana’da kendini geliştirebilme ve istediklerini yapabilme olanağı olmadığından düşlerindeki projeleri gerçekleştirmek için İstanbul’a gelir. Kısa filmler çeker, öğrenci filmlerinde oyunculuk yapar.

Yönetmen Yusuf Kurçenli’nin çektiği ‘Taşların Sırrı’ dizisinden sonra yine Kurçenli’nin senaryosunu Cezmi Ersöz’le birlikte yazdığı ve yönettiği 1994 yapımı bol ödüllü sinema filmi ‘Çözülmeler’de yer alır oyuncu olarak. 1995 yılında da Osman Cavcı’yla birlikte ‘En Kahraman Osman’ filminde oynarlar.

HİSAR’LI YILLARDAN RENKLİ-TÜRKÇE’YE

’90’lı yıllar Birçoğumuzun Hisar’da Ali Baba’nın kahvesine gittiğimiz, arkadaşlarımızla orada buluştuğumuz, yeni arkadaşlıklar edindiğimiz, sahilde bira içilen yıllardı. Bugün tanınan birçok gazeteci, mizahçı, yazar, oyuncu, sinemacı, ressam, o yıllarda oralardadır. Derviş Zaim de ilk filmi bir Hisar ve Hisarlı hikayesi olan kült filmi ‘Tabutta Rövaşata’yı “oranın insanlarıyla, ’90’ların ortasında sessiz sedasız ve kendi olanaklarıyla (Olanaksızlıklarla ve dayanışma içinde de denebilir) çekmeye başlamıştır.

Başkarakteri Ahmet Uğurlu’nun oynadığı, Ayşen Aydemir, Tuncel Kurtiz, Fuat Onan, Şerif Erol, Barış Celiloğlu gibi oyuncuların yanı sıra Hisar müdavimi olan zaman zaman oyunculuk da yapan birçok insan gibi Ahmet Çadırcı da filmde hem oyuncu olarak hem de mutfağında yer alır.

Her sinema sevdalısı gibi asıl düşü kendi sinema filmini çekmektir. Birgün Osman Cavcı yaşadığı, gözlemlediği bir dönem hikayesinden ve orada yaşayan karakterlerden söz eder, bunu film yapmak istediğini söyler. Ahmet Çadırcı’nın ilgisini çekmiştir hikaye. “İyi yaz” der. Osman Cavcı ’98 başında senaryoyu bitirdiğinde yapım-çekim arayışlarına girerler. Bir dönem filmidir, o dönemin sinemacılarıyla (oyuncu-yönetmen-yapımcı) görüşürler. Yapımcıların farklı ve kendi isteklerini dayatması sonrası ve sponsor arayışlarından da sonuç alamayınca kendileri çekmeye karar verirler Osman Cavcı’nın yazdığı senaryoyu. Filmi Ahmet Çadırcı yönetecektir.

Osman Cavcı, Ahmet Çadırcı ve Renkli-Türkçe

Denkleştirdikleri az bir parayla filme başlarlar. Filmde sinemanın krizde olduğu ’74-80 yılları arasında ticari amaçlarla, seyircisiz kalan salonlara sokaktaki adamı çekebilmek için yapılan, bir furyaya dönüşüp bütün salonları kaplayan ve süreç içinde iyice yozlaşıp gittikçe iğrençleşen ve açık sömürüye dönüşen erotik-seks filmleri dönemi, o dönemin büyük yıldızı ve ona tutkuyla, saplantılı bir aşkla bağlanan makinistin dramı anlatılır.

Filmde dönemin büyük yıldızı Zerrin Öz’ü Yeşilçam’ın Önemli ve Değerli Oyuncusu Nilüfer Aydan oynar.

*Haftaya Yeşilçam’ın ‘öteki’ kadınları, Renkli-Türkçe ve Nilüfer Aydan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir